Η αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν είναι επίπλαστη. Η πανδημία μέσω των εμβολιασμών θα ελεγχθεί, το κόστος χρήματος για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι πλέον ανταγωνιστικό και τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης εγγυώνται υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια.
Οι μεγάλες επιχειρήσεις ήδη καταγράφουν υψηλές κερδοφορίες, η ζήτηση για μετοχές ανεβαίνει και οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν.
Για αρκετές όμως μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις το μέλλον είναι δυσοίωνο. Τώρα που θα σταματήσουν τα μέτρα στήριξης, χιλιάδες επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με τον «λογαριασμό».
Τα χρέη έχουν σωρευτεί και η επανεκκίνηση της δραστηριότητας δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Οι τράπεζες και οι servicers καραδοκούν και οι πλειστηριασμοί από απειλή θα γίνουν πραγματικότητα όχι μόνο για τους μπαταχτσήδες, αλλά και για αυτούς που επιθυμούν να είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις τους αλλά δεν μπορούν.
Δεδομένου ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις απασχολούν το 87% του εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα, ένα μπλακ άουτ σε αρκετές από αυτές θα επιφέρει ανεπανόρθωτο πλήγμα στην πραγματική οικονομία. Αν κάποιος πρέπει να κλείσει επειδή τα νούμερα δεν βγαίνουν, καλώς να κλείσει. Αν όμως θα κλείσει επειδή θα του τραβήξουν το χαλί για να ρευστοποιήσουν την υποθηκευμένη περιουσία του, είναι διαφορετικό.
Μέχρι σήμερα οι τραπεζίτες έκαναν λόγο για τον ηθικό κίνδυνο. Τον κίνδυνο δηλαδή να μην πληρώνουν κάποιοι τις υποχρεώσεις τους ακόμη και αν έχουν τη δυνατότητα, επικαλούμενοι τις ρυθμίσεις των τραπεζών ή και το «κούρεμα» των οφειλών σε ευάλωτα νοικοκυριά. Τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν άλλον ηθικό κίνδυνο.
Οι servicers, έχοντας αποκτήσει ένα δάνειο στο 15% της αξίας του, να προσβλέπουν στον πλειστηριασμό της υποθηκευμένης περιουσίας του δανειολήπτη χωρίς πολλά-πολλά, βγάζοντας τεράστια κέρδη. Η κυβέρνηση έδωσε το «όπλο» των πλειστηριασμών μην μπορώντας να αγνοήσει τους διεθνείς κανόνες. Πρέπει όπως να μεριμνήσει ώστε η επικείμενη περίμετρος του εύκολου κέρδους που θα ακολουθήσει να είναι μικρή και να εγκλωβίσει όσο το δυνατόν λιγότερους Ελληνες.
Latest News
Προβλήματα καθημερινότητας
Προφανώς χωρίς σχέδιο, με λύσεις βιαστικές και εκ του προχείρου... δουλειά δεν γίνεται
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.