
Η αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν είναι επίπλαστη. Η πανδημία μέσω των εμβολιασμών θα ελεγχθεί, το κόστος χρήματος για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι πλέον ανταγωνιστικό και τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης εγγυώνται υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια.
Οι μεγάλες επιχειρήσεις ήδη καταγράφουν υψηλές κερδοφορίες, η ζήτηση για μετοχές ανεβαίνει και οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν.
Για αρκετές όμως μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις το μέλλον είναι δυσοίωνο. Τώρα που θα σταματήσουν τα μέτρα στήριξης, χιλιάδες επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με τον «λογαριασμό».
Τα χρέη έχουν σωρευτεί και η επανεκκίνηση της δραστηριότητας δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Οι τράπεζες και οι servicers καραδοκούν και οι πλειστηριασμοί από απειλή θα γίνουν πραγματικότητα όχι μόνο για τους μπαταχτσήδες, αλλά και για αυτούς που επιθυμούν να είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις τους αλλά δεν μπορούν.
Δεδομένου ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις απασχολούν το 87% του εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα, ένα μπλακ άουτ σε αρκετές από αυτές θα επιφέρει ανεπανόρθωτο πλήγμα στην πραγματική οικονομία. Αν κάποιος πρέπει να κλείσει επειδή τα νούμερα δεν βγαίνουν, καλώς να κλείσει. Αν όμως θα κλείσει επειδή θα του τραβήξουν το χαλί για να ρευστοποιήσουν την υποθηκευμένη περιουσία του, είναι διαφορετικό.
Μέχρι σήμερα οι τραπεζίτες έκαναν λόγο για τον ηθικό κίνδυνο. Τον κίνδυνο δηλαδή να μην πληρώνουν κάποιοι τις υποχρεώσεις τους ακόμη και αν έχουν τη δυνατότητα, επικαλούμενοι τις ρυθμίσεις των τραπεζών ή και το «κούρεμα» των οφειλών σε ευάλωτα νοικοκυριά. Τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν άλλον ηθικό κίνδυνο.
Οι servicers, έχοντας αποκτήσει ένα δάνειο στο 15% της αξίας του, να προσβλέπουν στον πλειστηριασμό της υποθηκευμένης περιουσίας του δανειολήπτη χωρίς πολλά-πολλά, βγάζοντας τεράστια κέρδη. Η κυβέρνηση έδωσε το «όπλο» των πλειστηριασμών μην μπορώντας να αγνοήσει τους διεθνείς κανόνες. Πρέπει όπως να μεριμνήσει ώστε η επικείμενη περίμετρος του εύκολου κέρδους που θα ακολουθήσει να είναι μικρή και να εγκλωβίσει όσο το δυνατόν λιγότερους Ελληνες.


Latest News

Παροχές σε λάθος χρόνο
Στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει να κάνουμε και πάλι τη λάθος συζήτηση

Χάνεται η λογική
Μπερδεύουν στην κυβέρνηση το «κράτος-εργοδότη» με το «κοινωνικό κράτος»

Ο Τραμπ, ο γεωπολιτικός αναταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας και η παγίδα του Θουκυδίδη;
Το βιβλίο των Αθ. Πλατιά και Β. Τρίγκα από τον Ιωάννη Ε. Κωτούλα και η ανάλυση του επίκαιρου και διόλου ακίνδυνου ανταγωνισμού ΗΠΑ – Κίνας

Οι «κρυφές» αμυντικές βιομηχανίες και τα οικονομικά οδοφράγματα
Ουδείς είχε αντιληφθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει τόσο πολλές βιομηχανίες παραγωγής αμυντικού υλικού κάθε είδους

Ζώντας με 743 ευρώ το μήνα
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Παραβλέποντας ότι αυτός αποτυπώνει ακόμη μια πολύ δύσκολη συνθήκη.

Βάζουν πλάτη οι επιχειρήσεις
Η αύξηση της τάξεως του 6% του κατώτατου μισθού, που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν είναι διόλου αμελητέα ως ποσοστό

Ο καθρέφτης του χρηματιστηρίου
Σημαντική αύξηση των συναλλαγών, επιχειρηματικές εξελίξεις, νέες συμφωνίες και μεγάλη κινητικότητα σε πολλούς κλάδους είναι ξεκάθαρο σημάδι μιας οικονομίας σε ανάπτυξη

Κλείνει υποθέσεις με το παρελθόν
Το επίσημο ελληνικό κράτος οφείλει να «ξεψαχνίσει» και να φέρει στα ταμεία και το παραμικρό από τα χρωστούμενα, πριν αποφασίσει να προχωρήσουμε ως χώρα

Από τα μπλοκάκια στις εταιρείες για να αποφύγουν την κλίμακα των μισθωτών
Η «μαύρη» εργασία σε μεγάλο βαθμό περιορίστηκε με τη χρήση της κάρτας εργασίας, αλλά και εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης εργαζομένων στην περίοδο που διαδέχτηκε τα μνημόνια

Ανισότητες: Μύθοι και πραγματικότητες
Σε αντίθεση με τις λαϊκές πεποιθήσεις τα στατικά στοιχεία δείχνουν ότι η παγκόσμια ανισότητα φθίνει και βρίσκεται στο πιο χαμηλό επίπεδο των 220 τελευταίων ετών.