Αν βρεθείτε σε μια παραλία με φύκια μην ξινίσετε. Μπορεί η παραλία που βρεθήκατε να μην… τηρεί τις προδιαγραφές περί παραλιών που όλοι λίγο πολύ έχουμε στο μυαλό μας (λευκή άμμος, αλμυρίκια και, και, και…), μπορεί ο βυθός να έχει λιβάδια Ποσειδωνίας και να φοβάστε να βουτήξετε (επειδή έχετε την αίσθηση πως μπορεί να ξεπροβάλει κάποιο… τέρας του βυθού), αλλά όλα αυτά είναι για το καλό μας (!)
Ναι, καλά διαβάσατε: για το καλό μας. Δεν με πιστεύετε; Ακούστε μια ειδικό.
-«Τα λιβάδια Ποσειδωνίας και τα ξεβρασμένα φύλλα της (δηλαδή τα φύκια που λέγαμε) προστατεύουν τις ακτές από τη διάβρωση και συμβάλλουν στο σχηματισμό και τη διατήρηση των αμμοθινικών οικοσυστημάτων –που προστατεύονται τόσο από την εθνική όσο και την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία», μου λέει η Ερευνήτρια Θαλάσσιας Οικολογίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) Δρ. Μαρία Σαλωμίδη.
Λειτουργούν σαν παγίδες
Και αυτό που αναφέρεται στον τίτλο; Τα φύκια οι σύμμαχοι που θέλουν πάντα το καλό μας;
-«Τα υποθαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας λειτουργούν ως «παγίδες» αποτελώντας φυσικά φίλτρα καθαρισμού για ρυπαντές διαλυμένους στο νερό», συμπληρώνει η Μαρία Σαλωμίδη.
Καταλάβατε τώρα; Δεν μιλάμε για… μεταξωτές κορδέλες αλλά για ασπίδα κατά της διάβρωσης των ακτών και παγίδες αιωρούμενων ρυπαντών…
Αφήστε τα φύκια στην ησυχία τους…
Γι’ αυτό και οι ειδικοί φωνάζουν: μην απομακρύνετε τα φύκια από τις παραλίες. Αυτοί μπορεί να εναντιώνονται στο καθάρισμα των παραλιών από τα μαραμένα φύλλα Ποσειδωνίας , ωστόσο, η απομάκρυνση τους από τις ακτές είναι κάτι το συνηθισμένο στις τουριστικές περιοχές.
Γιατί; Επειδή συνήθως ασκούνται πιέσεις από τους λουόμενους και τους επιχειρηματίες της παράκτιας ζώνης.
Σαν δάση του Αμαζονίου…
Σύσταση προς κολυμβητές: βάλτε μια μασκούλα (ή γυαλιά κολύμβησης) και κολυμπήστε άφοβα πάνω από την Ποσειδωνία. «Τα λιβάδια της συνιστούν ένα μοναδικό θαλάσσιο οικοσύστημα με παραγωγικότητα εφάμιλλη των δασών του Αμαζονίου και των παράκτιων υγροτόπων», συμπληρώνει η Μαρία Σαλωμίδη.
Σύμμαχοι μας ενάντια στην κλιματική αλλαγή
Έπειτα είναι και κάτι άλλο (πολύ σημαντικό για την υγεία μας): η Ποσειδωνία απαιτεί καλή θαλάσσια ποιότητα (δηλαδή κολυμπήστε άφοβα). Επιπλέον, τα λιβάδια της δεσμεύουν σημαντικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα αποτελώντας σπουδαίους συμμάχους μας ενάντια στην κλιματική αλλαγή, εμπλουτίζουν τα νερά και την ατμόσφαιρα με οξυγόνο, παρέχουν καταφύγιο και τόπο αναπαραγωγής σε πολυάριθμους θαλάσσιους οργανισμούς.
Γι’ αυτό σας λέω: μην δυσανασχετείτε στη θέα της Ποσειδωνίας. Τέρατα δεν πρόκειται να ξεπροβάλλουν…
Latest News
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.
Χώρα παντοπωλείων…
Πλέον πήρε κεφάλι η δημιουργία παντοπωλείων, κοινώς μπακάλικα στην πιο εξευγενισμένη σημερινή μορφή
Οι προτεραιότητες και οι στόχοι του υπουργείου Ναυτιλίας
Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από σημαντικές προκλήσεις και δύσκολες γεωπολιτικές συγκυρίες, η ελληνική ναυτιλία παραμένει η ραχοκοκαλιά του διεθνούς εμπορίου
Ελλάδα 2025: Από την ανθεκτικότητα στη βιώσιμη ανάπτυξη
Το 2025 αναμένεται να είναι έτος κρίσιμο για την αξιοποίηση των ευκαιριών και την εδραίωση της Ελλάδας ως κόμβου καινοτομίας και βιωσιμότητας