Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η δεύτερη φάση της συνάντησης ανάμεσα στον Τζο Μπάιντεν και τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Γενεύη, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή διευρυμένης αντιπροσωπείας της κάθε χώρας. Είχε προηγηθεί το δίωρο τετ-α-τετ των προέδρων Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας, με την παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ.

Σημειώνεται ότι, όπως έχει προαποφασιστεί και αναγγελθεί, δεν πρόκειται να δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου. Είναι μια επιλογή η οποία έγινε προκειμένου να μην υπάρχουν δυσάρεστες εκπλήξεις και ανεπιθύμητες ερωτήσεις, καθώς το κλίμα των διμερών σχέσεων είναι ιδιαιτέρως βεβαρυμμένο.

Οι δηλώσεις Πούτιν

Σε δηλώσεις που πραγματοποιεί αυτή τη στιγμή ο Ρώσος πρόεδρος προς τους δημοσιογράφους, σημείωσε πως οι συνομιλίες ήταν «εντατικές και εποικοδομητικές», ενώ δεν υπήρξε ένταση στη διάρκειά τους. Σε αυτές συζητήθηκε όλο το φάσμα των εκκρεμών ζητημάτων – από την Ουκρανία και την Αρκτική (όπου είπε ότι αποκαθιστούνται οι υποδομές της σοβιετικής εποχής) μέχρι το θέμα της κυβερνοασφάλειας και των πυρηνικών εξοπλισμών, με ενδεχόμενη μάλιστα αναθεώρηση της συνθήκης New Start (που έχει παραταθεί).

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπήρξε πνεύμα κατανόησης των εκατέρωθεν θέσεων, καθώς και ότι συμφωνήθηκε να επιστρέψουν οι πρέσβεις στις θέσεις τους και να αποκατασταθεί μόνιμη διπλωματική επικοινωνία, σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών. Κι αυτό προκειμένου να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις και οι αχρείαστες εντάσεις, όσο αυτό είναι δυνατό. Σε σχέση ειδικά με τα πυρηνικά, τόνισε ότι υπήρξε συμφωνία για κοινή διακήρυξη με στόχο τη «στρατηγική πυρηνική σταθερότητα».

Στο θέμα της κυβερνοασφάλειας, ο Ρώσος πρόεδρος ισχυρίστηκε πως η χώρα του ουδεμία σχέση έχει με τις επιθέσεις που εκδηλώθηκαν πρόσφατα στις ΗΠΑ και τόνισε ότι έδωσε ενδελεχείς αποδείξεις γι’ αυτό στον συνομιλητή του. Πέρασε δε στην αντεπίθεση και ισχυρίστηκε πως η συντριπτική πλειοψηφία των κυβερνοεπιθέσεων σήμερα προέρχονται από τις ΗΠΑ.

Σε σχέση με την υπόθεση του φυλακισμένου αντιπάλου του Αλεξέι Ναβάλνι, ο Πούτιν ισχυρίστηκε πως γνώριζε ότι παραβίαζε τον νόμο όταν επέστρεφε στη Ρωσία και ότι οι αρχές θα τον συλλάμβαναν και θα τον παρέπεμπαν σε δίκη. Μάλιστα, δεν έδωσε εγγυήσεις ότι ο Ναβάλνι θα βγει ζωντανός από τη φυλακή.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα Αμερικανίδας δημοσιογράφου, ο Πούτιν χαρακτήρισε όλους όσοι λαμβάνουν κονδύλια από τις ΗΠΑ ως «ξένους πράκτορες» από τη στιγμή που, όπως είπε, η Ουάσιγκτον έχει χαρακτηρίσει τη Ρωσία αντίπαλο και απειλή. Ωστόσο, πρόσθεσε, τους επιτρέπεται να δρουν, εκτός εάν διαπιστωθεί ότι οργανώνουν εξτρεμιστικές ενέργειες και ταραχές.

Δίαυλος επικοινωνίας

«Είναι πάντα καλύτερα να συναντιόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο», είχε πει ο Μπάιντεν κατά την πρώτη του δημόσια χειραψία με τον Πούτιν, ο οποίος σημείωσε πως τα θέματα που έχουν συγκεντρωθεί «απαιτούν συνάντηση στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο».  Η αλήθεια, πάντως, είναι πως ελάχιστοι αναμένουν κάτι ουσιαστικό από τις σημερινές – μαραθώνιες, όπως εξελίσσονται – επαφές των δύο προέδρων, αν και δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες κινήσεις καλής θέλησης.

Ακόμη και η αποκατάσταση ενός προσωπικού διαύλου επικοινωνίας ανάμεσα στους δύο παλιούς γνώριμους είναι, πάντως, σημαντική σε αυτή τη φάση. Ειδικά μετά τους βαρείς χαρακτηρισμούς που έχουν ανταλλάξει πρόσφατα – υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο, ο Μπάιντεν είχε χαρακτηρίσει τον Πούτιν «δολοφόνο», για να λάβει μια απάντηση που άφηνε αιχμές για την… πνευματική του υγεία.

Το σίγουρο είναι ότι η Ευρώπη αναμένει με αγωνία την έκβαση της σημερινής συνάντησης, καθώς κινδυνεύει για μια ακόμη φορά να βρεθεί στο μέσο ενός «Ψυχρού Πολέμου». Αν και τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να υπάρξει σκληρή γλώσσα στις συνόδους κορυφής του ΝΑΤΟ και της G7 για τη στάση της Μόσχας σε αρκετά θέματα, είναι αλήθεια πως δεν επιθυμούν κατά μέτωπο ρήξη. Κι αυτό παρά το ότι οι Ρώσοι έχουν προσβάλει ωμά την Ευρώπη – ειδικά κατά την επίσκεψη του Ζοζέπ Μπορέλ στη Μόσχα, όταν ο Λαβρόφ είπε πως δεν θεωρεί την ΕΕ αξιόπιστο εταίρο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ο Κώστας Σημίτης θα έχει μια ξεχωριστή θέση στην Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας
Επικαιρότητα |

Νίκος Χριστοδουλίδης: Ο Κώστας Σημίτης θα έχει μια ξεχωριστή θέση στην Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε τον ρόλο του Κώστα Σημίτη στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τόνισε πως είχε «ήπιο πολιτικό λόγο, μακριά από λαϊκισμούς»