
Προβλήματα σε εννέα κωδικούς-σημεία της φετινής φορολογικής δήλωσης που μπλοκάρουν τη συμπλήρωσή της εντοπίζουν οι λογιστές και το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, το οποίο επαναφέρει το αίτημα για 4μηνη διάρκεια στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Οπως άλλωστε δείχνουν και τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, η υποβολή των δηλώσεων εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς καθώς μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν υποβληθεί μόλις 401.799 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο περίπου 6,5 εκατ. που αναμένεται να υποβληθούν φέτος.
Σύμφωνα με τους λογιστές, μέχρι σήμερα δεν έχουν αποσταλεί στην ΑΑΔΕ βεβαιώσεις αποδοχών από φορείς του Δημοσίου ενώ δεν έχουν συμπληρωθεί ποσά που σχετίζονται με αποζημιώσεις ειδικού σκοπού των εργαζομένων οι οποίοι ήταν σε αναστολή, εξέλιξη που προκαλεί προβλήματα στους φορολογουμένους. Για παράδειγμα, πολλές οικογένειες δεν μπορούν να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση για να προχωρήσουν στην εγγραφή των παιδιών τους σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.
Το Οικονομικό Επιμελητήριο εντοπίζει προβλήματα τόσο στο Ε1 της φορολογικής δήλωσης αλλά και στα έντυπα Ε2 και Ε3 που υποβάλλουν όσοι αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό το Επιμελητήριο ζητεί η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων να διαρκέσει τέσσερις μήνες.
Πιο συγκεκριμένα, τα προβλήματα στη φορολογική δήλωση εντοπίζονται στα εξής σημεία:
Στον Πίνακα 5 δεν μεταφέρονται καθόλου ή δεν μεταφέρονται σωστά τα στοιχεία των δευτερευουσών κατοικιών, δηλαδή πέραν της πρώτης και εμφανίζεται αντί της διεύθυνσης του ακινήτου ο αριθμός ορόφου της πρώτης κατοικίας.
Στους κωδικούς 735-736 (περίπτωση αγοράς ή χρονομεριστικής ή χρηματοδοτικής μίσθωσης ακινήτων ή ανέγερσης οικοδομών) γίνεται αποδεκτό μόνον το ποσό της αξίας που υπόκειται σε Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων (αντικειμενικής ή μεγαλύτερης πραγματικής) και όχι το πραγματικό της συναλλαγής (συμβολαίου), ενώ παράλληλα απορρίπτεται ως μη αποδεκτό και το πραγματικά καταβληθέν εντός του 2020, όπως από τον νόμο ορίζεται (περίπτωση δόσεων).
Στους πληροφορικούς κωδικούς του Πίνακα 2 (023-024) δεν δύναται να επιλεγούν κατηγορίες φορολογουμένων που με βάση τα ισχύοντα κριτήρια δεν υπάγονται στην κάλυψη των ηλεκτρονικών πληρωμών και των τεκμηρίων διαβίωσης, για παράδειγμα πληττόμενοι. Αυτό έχει ως συνέπεια τη μη εξαίρεση αφενός από την επιπλέον φορολόγηση και κατά συνέπεια τη μη απαλλαγή από τα τεκμήρια διαβίωσης.
Στους κωδικούς 049-050 δεν έχουν καταχωρηθεί σωστά οι ηλεκτρονικές πληρωμές από τις τράπεζες, περιλαμβάνοντας ποσά που δεν αντιστοιχούν σε δαπάνες, αλλά π.χ. και σε τυχόν ηλεκτρονικές μεταφορές μεταξύ λογαριασμών του φορολογουμένου.
Οι αποζημιώσεις και οι επιχορηγήσεις λόγω COVID που δεν έχουν μέχρι σήμερα εμφανιστεί θα αναρτηθούν στον κωδικό 781, ενώ αφορούν πραγματικό εισόδημα και για χρηστικούς λόγους πρέπει να καταχωρηθούν στον κωδικό 617.
Δεν έχουν αναρτηθεί τα διάφορα Επιδόματα του ΕΦΚΑ (επιδόματα ασθενείας).
Στο έντυπο Ε2 (Αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας) πρέπει να προσυμπληρωθεί σε ένα πεδίο το ποσό των αποζημιώσεων ιδιοκτητών ακινήτων λόγω COVID. Για την ορθή απεικόνιση των αποζημιώσεων, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Οικονομικό Επιμελητήριο, θα πρέπει να ανοίξει η πλατφόρμα μισθώσεων COVID για αρχικές δηλώσεις, διορθώσεις και συμπληρώσεις.
Στο έντυπο Ε3 (Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα). Στον υποπίνακα «Αφορολόγητα έσοδα» του πίνακα ΣΤ’ δεν έχουν προσυμπληρωθεί από τους αρμόδιους φορείς οι αποζημιώσεις και οι επιχορηγήσεις λόγω COVID, οι ενισχύσεις πληγέντων κ.λπ.
Ο ΕΦΚΑ δεν έχει ακόμα αναρτήσει τις βεβαιώσεις εισφορών που είναι απαραίτητες στην υποβολή του Ε3.
Επίσης οι λογιστές δηλώνουν ότι είναι αδύνατη η υποβολή έως τις 17 Ιουνίου της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα της επιδότησης των παγίων δαπανών και ζητούν παράταση της προθεσμίας, την οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών.


Latest News

Προσοχή στο... κενό μεταξύ χρεών - Τι συμβαίνει με την είσπραξη των οφειλών
Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, τα χρέη στην εφορία συσσωρεύονται όταν αυξάνονται δυσανάλογα τα φορολογικά βάρη, σε σχέση με το εισόδημα

Αυξημένος ο ρυθμός υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων
Εκτιμάται πως μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχει υποβληθεί το 30% των δηλώσεων

Η στενή σχέση επιδόματος ανεργίας και νέου κατώτατου μισθού - Τι είπε ο Πρωτοψάλτης
Ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» και για τα προγράμματα απασχόλησης και το νέο επίδομα ανεργίας

Διαρκές πρέσινγκ σε οφειλέτες - Κατασχέσεις λογαριασμών για χρέη στην εφορία
Τι αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Πώς θα δηλωθούν τα αναδρομικά - Οι κρυφές παγίδες στις φορολογικές δηλώσεις
Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι με τα αναδρομικά σε μισθούς και συντάξεις - Οι οδηγίες της ΑΑΔΕ

Ποιοι 15.000 θα λάβουν πρώτοι το νέο επίδομα ανεργίας
Τα δικαιολογητικά για το νέο επίδομα ανεργίας παραμένουν τα ίδια - Ο ειδικός αλγόριθμος και οι νέοι δικαιούχοι

Πώς η Εφορία «ροκανίζει» την αύξηση στον κατώτατο μισθό – Ποιοι την «πληρώνουν»
Αγαμοι, ζευγάρια χωρίς παιδιά, αλλά και ζευγάρια που έχουν ένα παιδί θα διαπιστώσουν πως με την αναπροσαρμογή των αποδοχών αλλάζουν κλιμάκιο φορολόγησης

Αυξημένα ληξιπρόθεσμα χρέη, λιγότεροι οφειλέτες το 2024
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Στον πάγο τα επιτόκια για τις ρυθμισμένες δόσεις στην εφορία - Το σχέδιο
Τι προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τα χρέη προς την εφορία - Πώς διαμορφώνονται

Η αύξηση του κατώτατου μισθού, τα επιδόματα και η φορολογική παγίδα
Από το 2025, ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερος από τον κατώτατο μισθό