Η θάλασσα, ο ήλιος, τα λαμπερά χρώματα, η ελληνική παράδοση και φύση, η ελληνική ομορφιά «ταξιδεύουν» σε ολόκληρο τον κόσμο, πάνω σε μαρμάρινα κομμάτια που αποτελούν τον «λευκό χρυσό» της Θάσου. Μια παρέα από τη Θεσσαλονίκη, που απασχολείται σε οικογενειακή επιχείρηση επεξεργασίας μαρμάρου στην Άσσηρο, δεν παραδόθηκε στις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας. Κατάφερε, με μια πρωτότυπη ιδέα, όχι μόνο να κρατήσει «ζωντανή» την επιχείρηση, αλλά και ν’ ανεβάσει θεαματικά τους τζίρους της. Δημιουργεί ελληνικά σουβενίρ, σουβέρ και μαγνητάκια εκτυπώνοντας πάνω στο κατάλευκο μάρμαρο της Θάσου, εικόνες από την Ελλάδα.
«Η επιχείρηση ξεκίνησε το 1978 από τον πατέρα μου. Πηγαίναμε πάρα πολύ καλά, δουλεύαμε πολύ, μέχρι που ήρθε ή κρίση και μας “γονάτισε”. Φτάσαμε σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Έμεινα μόνος», αναφέρει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ιδιοκτήτης επιχείρησης Πολύβιος Καραγιάννης και περιγράφει πώς μια απλή κουβέντα, άλλαξε τη ζωή του. «Σ’ έναν καφέ με την παρέα μου, σκεφτήκαμε ότι δεν έχουμε στη χώρα μας ποιοτικό σουβενίρ και προσπαθήσαμε αυτό να το κάνουμε με το μάρμαρο της Θάσου. Δυσκολευτήκαμε στην αρχή, αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα, τελικά όμως καταφέραμε να το υλοποιήσουμε και είχε μεγάλη απήχηση», εξηγεί ο κ. Καραγιάννης.
Η πρωτότυπη αυτή ιδέα ανήκει στον Γιώργο Μπούμπουρα και η υλοποίησή της, όπως εκμυστηρεύεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν ήταν εύκολη υπόθεση. «Η ιδέα προέκυψε από τα ταξίδια μου στο εξωτερικό. Δεν υπήρχε όμως η τεχνολογία για να την εφαρμόσουμε στη χώρα μας αρχικά. Ήταν μια σκέψη για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε σαν επιχείρηση. Ήταν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Επιλέξαμε να κάνουμε μικρά και σταθερά βήματα και μας έδωσε πολύ θάρρος το ότι είχε μεγάλη ανταπόκριση από την αρχή το προϊόν μας», λέει χαρακτηριστικά. Εξηγεί δε, πως «οι εικόνες που διαλέγουμε να εκτυπώσουμε είναι εμπνευσμένες από την Ελλάδα, την ελληνική παράδοση, από την ελληνική φύση από την ελληνική ομορφιά, τον ήλιο, τη θάλασσα, τις παραλίες, την κλασσική αρχαιότητα και τα αρχιτεκτονικά μοτίβα».
Όπως επισημαίνει ο ιδιοκτήτης της οικογενειακής επιχείρησης, «κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης δεν είχαμε πρόβλημα, καθώς είχαμε ένα καινοτόμο προϊόν και πηγαίναμε κάθε χρόνο και καλύτερα. Με την πανδημία όμως “γονατίσαμε”, με μια πτώση τζίρου που έφτασε το 80%. Όμως και πάλι αντέξαμε, ήδη φέτος πηγαίνουμε καλύτερα από πέρυσι».
Μέσα από τα προϊόντα τους και με «εισιτήριο» το μάρμαρο της Θάσου, «ταξιδεύει» η Ελλάδα σε όλο τον κόσμο. «Το μάρμαρο Θάσου είναι γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο για την ποιότητα, τη λευκότητα, την καθαρότητα και την ποιότητα που δίνει. Το επιλέξαμε, διότι μπορούμε να εκτυπώσουμε δίχως να αλλοιώνονται τα χρώματα και το τελικό αποτέλεσμα έχει λάμψη και ομορφιά μαζί με τις εικόνες που χρησιμοποιούμε», υπογραμμίζει ο κ. Μπούμπουρας.
Ο ίδιος, περιγράφοντας τη διαδικασία επεξεργασίας του μαρμάρου, τονίζει: «Χρησιμοποιώντας μεθόδους κυκλικής οικονομίας, παίρνουμε τα μάρμαρα Θάσου από εργοστάσια που πλέον δεν τα επεξεργάζονται και τα κόβουμε εδώ στις διαστάσεις που θέλουμε για να γίνουν τα προϊόντα. Στη συνέχεια τοποθετούνται σε μηχανήματα παλαίωσης, όπου λειαίνονται οι ακμές τους και μετά εκτυπώνονται στους χώρους εκτύπωσης με μηχανήματα UV σύγχρονης τεχνολογίας που επιτρέπουν το μελάνι να στεγνώσει τη στιγμή που τελειώνει η εκτύπωση».
«Η ελληνική τουριστική αγορά κατακλύζεται από κινεζικά και τουρκικά προϊόντα κι εμείς προσπαθήσαμε να προσφέρουμε ένα διαφορετικό, ελληνικό, ποιοτικό προϊόν στους πελάτες μας και αυτό το εκτίμησαν όχι μόνο οι πελάτες μας, αλλά οι τουρίστες που αγόραζαν τα σουβενίρ μας», λέει με περηφάνια ο κ. Μπούμπουρας και ο κ. Καραγιάννης συμπληρώνει: «Όλοι είμαστε πολύ ικανοποιημένοι κι αυτό που κάνουμε το έχουμε αγαπήσει πάρα πολύ, όλα τα παιδιά. Εργαζόμαστε με μεράκι».
Η μικρή αυτή οικογενειακή επιχείρηση κατάφερε να σταθεί «όρθια», παρά το μεγάλο πλήγμα που δέχτηκε η τουριστική αγορά εξαιτίας της πανδημίας. Ήδη δραστηριοποιείται στο εξωτερικό, στην Αυστραλία, στην Αυστρία, στη Γαλλία και στην Κύπρο και στα επόμενα πλάνα της είναι η επέκταση και σε άλλες αγορές.
Latest News
Το πρώτο Pop – Up American Space σε γήπεδο είναι στο Γ. Καραϊσκάκης: Χώρος εκπαίδευσης και κοινωνικής ένταξης
Το νέο «Pop-Up American Space» εγκαινίασαν στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» ο πρέσβης των ΗΠΑ, Γιώργος Τσούνης, ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης
Ιταλία: Πιλοτική εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας
Ξεκινά σε υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς στην Ιταλία
Πόσο ταιριάζουν οι δεξιοτήτες με την εργασία και την αγορά - Τι ζητούν οι εργοδότες
Αποκαλυπτική για την εργασία η έρευνα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου που αφορούσε και τις ανάγκες των εργοδοτών
Απατεώνες «μάδησαν» εκατοντάδες θαυμαστές των Oasis
Οι θαυμαστές των Oasis κατεβάλαν εκατοντάδες λίρες έκαστος για ανύπαρκτα εισιτήρια
Έρευνα της γαλλικής αστυνομίας στα γραφεία της LFP και του CVC Capital Partners
Οι αρχές στη Γαλλία ερευνούν καταγγελίες για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος, δωροδοκία δημόσιου λειτουργού και σύγκρουση συμφερόντων
O Όμιλος AKTOR επεκτείνει την συνεργασία του με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός
O Όμιλος AKTOR συντόνισε τις μελέτες και την ανακατασκευή του γηπέδου
Πέθανε ο θρυλικός μουσικός και παραγωγός Κουίνσι Τζόουνς
Ο Κουίνσι Τζόουνς, ο άνθρωπος που είχε συνεργαστεί από τον Φρανκ Σινάτρα μέχρι τον Μάικλ Τζάκσον, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 91 ετών.
Joris (Frigoglass) στον ΟΤ: «Ο κύκλος των περικοπών έκλεισε, η σκυτάλη στην ανάπτυξη»
Το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης αναλύει στον ΟΤ ο νέος CEO του ομίλου Frigoglass, Serge Joris – Πού μπαίνει ο πήχης των πωλήσεων – Με ποιες κατηγορίες «φλερτάρει»
VERGOS Auctions: 35 χρόνια δημοπρασίες - Το προφίλ του Έλληνα συλλέκτη
Στον ΟΤ μιλά ο managing director της VERGOS Auctions - Αποκαλύπτει τα «μυστικά» μίας δημοπρασίας, τη ελληνική αγορά και την τέχνη
Μια άγνωστη ιστορία για την Μέριλιν Μονρόε
«Είδα τις φωτογραφίες της Ντίτριχ. Εφόσον μπόρεσες να δημιουργήσεις αυτό το αποτέλεσμα με εκείνη, φαντάσου τι θα μπορούσες να κάνεις με μένα» φέρεται να είπε η Μέριλιν Μονρόε στην φωτογράφο.