Οι αλγόριθμοι κρυπτογράφησης στα δίκτυα 2G περιέχουν ένα ύποπτο κενό ασφαλείας που θα επέτρεπε σε ωτακουστές να παρακολουθούν τους χρήστες κινητών, προειδοποιούν ευρωπαίοι ερευνητές κυβερνοασφάλειας, οι οποίοι εκτιμούν ότι πρόκειται για κερκόπορτα την οποία φύτεψαν οι διωκτικές αρχές.
Αν και τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούν σήμερα δίκτυα τέταρτης γενιάς, ή ακόμα και 5G, το 2G, γνωστό και ως GPRS χρησιμοποιείται ακόμα ως εναλλακτική λύση σε περίπτωση ελλιπούς κάλυψης σε ορισμένες χώρες.
Σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσιάστηκε σε συνέδριο κρυπτογραφίας, και είναι διαθέσιμη εδώ, το κενό ασφάλειας αφορά τον αλγόριθμο GEA-1 που χρησιμοποιείται για την κρυπτογράφηση δεδομένων στο GPRS –όχι όμως για την κρυπτογράφηση των κλήσεων φωνής. Το πρόβλημα που εντοπίζει η μελέτη περιορίζει την ισχύ της κρυπτογράφησης από τα 64 στα 40 bit.
Οι ερευνητές εκτιμούν μάλιστα ότι το κενό ασφάλειας είναι απίθανο να προέκυψε κατά λάθος. Αντίθετα, δείχνει να εισήχθη εσκεμμένα προκειμένου να παράσχει στις διωκτικές αρχές τη δυνατότητα υποκλοπής αλλά και να συμμορφώνεται με τους νομικούς περιορισμούς στην εξαγωγή ισχυρών εργαλείων κρυπτογράφησης.
«Σύμφωνα με την πειραματική ανάλυσή μας, το να προέκυψαν από τύχη αυτές οι ιδιότητες του κλειδιού είναι περίπου το ίδιο απίθανο με το να πετύχεις έξι σωστούς αριθμούς στο γερμανικό λαχείο δύο φορές συνεχόμενα» δήλωσε σύμφωνα με το Associated Press ο Κριστόφ Μπέιρλε του Πανεπιστημίου του Ρουρ – Μπόχους στη Γερμανία, ο οποίος συνεργάστηκε στη μελέτη με ερευνητές στη Γαλλία και τη Νορβηγίας.
Ο αλγόριθμος GEA-1 επρόκειτο να καταργηθεί στα κινητά την περασμένη δεκαετία, ωστόσο η ερευνητική ομάδα επισημαίνει ότι η λειτουργία συνεχίζει να υπάρχει στις σημερινές συσκευές Android και iOS. Οι ερευνητές επισημαίνουν ακόμα ότι έχουν ενημερώσει για το θέμα τους κατασκευαστές κινητών και τους οργανισμούς που διαμορφώνουν τα στάνταρτ των δικτύων κινητής.
Latest News
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ κατακρίνει την Apple για έλλειψη καινοτομίας
O Μαρκ Ζάκερμπεργκ είπε για την Apple, μεταξύ άλλων , πως «Δεν έχουν εφεύρει κάτι σπουδαίο εδώ και καιρό»
Γιατί 1 στους 4 Αμερικάνους αποφεύγουν την Τεχνολογία Tesla
Είναι εξαιρετικά σπάνια η εμπλοκή ενός επιχειρηματία τόσο ανοιχτά στην πολιτική με τρόπο που να οδηγεί σε μποϋκοτάζ της Tesla
Γιατί η Meta έπρεπε να «υποκλιθεί στον Τραμπ» πριν από την ορκωμοσία του
Η Meta έχει πολλά να διακινδυνεύσει, γι' αυτό και επαναπροσδιορίζει τη θέση της ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις - Τι κάνει τώρα με τον Τραμπ
Η Google αλλάζει τον τρόπο που μαθαίνουμε τις ειδήσεις – Τι είναι η λειτουργία «Daily listen»
Η Google δοκιμάζει μια νέα λειτουργία, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, που θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο ενημέρωσης των χρηστών.
Στη «Silicon Valley» της Ταϊβάν - Εκεί που χτυπά η καρδιά της τεχνολογίας
Το νέο επιστημονικό πάρκο εισφέρει το 6% του ΑΕΠ της Ταϊβάν - Στο Σίντσου έχουν εγκατασταθεί εκατοντάδες τεχνολογικές επιχειρήσεις
Η Τεχνητή νοημοσύνη κατά της φοροδιαφυγής - Το σχέδιο της ΑΑΔΕ
Η εφορία δημιουργεί ενιαίο προφίλ για κάθε φορολογούμενο - Οι άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου
Οργή στη Nvidia για τους επικείμενους περιορισμούς Μπάιντεν στις εξαγωγές μικροτσίπ
Η Nvidia είναι ο κορυφαίος πωλητής των λεγόμενων επιταχυντών τεχνητής νοημοσύνης και θα επηρεαστεί από τα νέα μέτρα
«Ανεβαίνει» ο ανταγωνισμος ανάμεσα στη Blue Origin και τη SpaceX - Την Κυριακή η εκτόξευση του πυραύλου New Glenn
Με ύψος 30 ορόφων, ο New Glenn αποτέλεσε βασικό στόχο της Blue Origin και επιδιώκει να αποσπάσει μερίδιο αγοράς από τον Falcon 9 της SpaceX
Αντίστροφη μέτρηση για το TikTok στις ΗΠΑ - Ο «τελικός» στο Ανώτατο Δικαστήριο
TikTok και ByteDance αμφισβητούν τον νόμο που υποχρεώνει την πώληση της πλατφόρμας έως τις 19 Ιανουαρίου ή το «λουκέτο»
Τα μεγαλύτερα έσοδα από το 1994 κατέγραψε το 2024 η TSMC
Οι μετοχές της TSMC που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Ταϊβάν έχουν αυξηθεί κατά 88% τους τελευταίους 12 μήνες