Η ρητορική της μεγαλύτερης Κεντρικής Τράπεζας χθες το βράδυ ήταν η αναμενόμενη. Αλλά οι προσδοκίες των αρμοδίων για το πότε θα αρχίσει η αύξηση των επιτοκίων, με βάση το dot plot που συνοδεύει την απόφαση της FOMC έδειξαν, ότι θα ξεκινήσει νωρίτερα από όσο υπολόγιζαν στην προηγούμενη συνάντησή τους. Η αντίδραση σε αυτό ήταν η αύξηση των αποδόσεων των 10ετών ομόλογων αναφοράς κατά 5 μονάδες βάσης και η ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ κατά +1% με παράλληλη πτώση των μετοχικών αξιών. Σήμερα στα ασιατικά χρηματιστήρια επικρατούν πιέσεις με εξαίρεση τα κινεζικά ενώ αναμένεται η αντίδραση των επενδυτών στα ευρωπαϊκά με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ υψηλών που προκάλεσε μια ανοδική αλυσίδα με δέκα κρίκους.

Στην Αθήνα ήδη την τρέχουσα εβδομάδα είναι σε εξέλιξη μια διόρθωση που έχει οδηγήσει τον ΓΔ από τις 927 μονάδες στις 911 χωρίς να έχουν εμφανιστεί στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις σημάδια εκτόνωσης των πιέσεων που είχαν επίκεντρο τις Τράπεζες αλλά απλώθηκαν στο σύνολο σχεδόν του ταμπλό. Για την ώρα αυτή η πορεία δεν θεωρείται ικανή να ανατρέψει στη δυναμική των τιμών που είναι μεσοπρόθεσμα ανοδική σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των εγχώριων παραγόντων.

Με σειρά τοποθετήσεών τους ειδοποιούν ότι δεν υφίστανται για την ώρα αιτία ανησυχίας ορίζοντας τα επίπεδα στα οποία η προσέγγιση από τον ΓΔ θα άλλαζε την μεσοπρόθεσμη τάση. Από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ανέφεραν: “Η οπισθοδρόμηση του ΓΔ μπορεί να συνδέεται με το ενδεχόμενο μιας κατώτερης των προσδοκιών Τουριστικής περιόδου, ή με κινήσεις ενόψει του triple witching της Παρασκευής (κλείσιμο Παραγώγων σε μετοχές και δείκτες). Είναι ωστόσο φυσιολογική και αναμενόμενη κατά την τεχνική ανάλυση και δεν απειλεί το σενάριο κίνησης του ΓΔ προς τις 950 μονάδες, παρά μόνο αν παραβιαστεί το όριο στήριξης των 895 μονάδων”. Η Merit Sec. σημειώνει: “Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 900 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 910 και 900 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 930 και 950 μονάδες”.

Υπήρξαν παράλληλα παρεμβάσεις μέσω εκθέσεων για τις ελληνικές μετοχές από ξένους επενδυτικούς οίκους. “Ο Ελληνικός δείκτης μετοχών έχει δυσκολευτεί να εμφανίσει αποδόσεις, ανάλογες των Ευρωπαϊκών δεικτών φέτος, αν και απέχει ελάχιστα από τα προ-πανδημίας επίπεδά του. Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, η Αγορά προεξοφλεί ένα καλύτερο 2022 (5,3%) από ότι το 2021 (3,45%), υποδηλώνοντας ότι η εξάπλωση του εμβολίου θα είναι αργή. Η κρίση του Covid-19 υπονόμευσε τη σκληρή δουλειά που είχε γίνει για τη βελτίωση των δημοσιονομικών οικονομικών, αλλά και στο ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών κατά τη διάρκεια της περιόδου 2016 – 2019”. Σημείωνε η αμερικανική Jefferies που αναθεώρησε προς το χειρότερο την αξιολόγηση του ελληνικού χρηματιστηρίου αναφέροντας μεταξύ άλλων: Στο χρηματιστήριο της Αθήνας κυριαρχούν οι εγχώριες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν επιβιώσει από τη δοκιμασία της κρίσης κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Ωστόσο, οι μετοχές αυτές έχουν ελάχιστο λειτουργικό δανεισμό έναντι των ομοειδών εταιρειών στην ηπειρωτική Ευρώπη και βασίζονται λιγότερο στον κύκλο των αποθεμάτων και το παγκόσμιο εμπόριο. Για αυτό η Jefferies θεωρεί ότι η χρηματιστηριακή αγορά είναι πιθανό να υποαποδώσει σχετικά και ως εκ τούτου, περικόπτει την αξιολόγησή της σε «μετρίως ανοδική» από «ανοδική».

Η JP Morgan εκτιμά ότι η Εθνική Τράπεζα είναι καθαρότερη σε όρους ποιότητας ενεργητικού, πιο λιτή και καλά κεφαλαιοποιημένη. Επαναδιατυπώνει τη σύστασή της για “υπεραπόδοση”, με νέα αυξημένη τιμή – στόχο στα 3,5 ευρώ.

Η Leon Depolas Sec. μεταξύ άλλων σημείωσε: “Μικτή η εικόνα των βασικών διεθνών μετοχικών δεικτών, προφανώς εν αναμονή της συνεδρίασης της FED, όπου αναμένεται, ενδεχομένως, να παρουσιαστεί ένα χρονοδιάγραμμα αύξησης των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα. Οι εταιρικοί ισολογισμοί βαδίζουν προς την κανονικότητα, αλλά δεν είναι ακόμα βέβαιο ότι έχουμε διαφύγει τον κίνδυνο μελλοντικών επιπλοκών στο μέτωπο της πανδημίας. Οι αποτιμήσεις έχουν περιθώρια ανόδου, αλλά θα πρέπει στο εξής να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί βραχυπρόθεσμα. Η περιοχή των 950 – 970 μονάδων παραμένει ως πιθανός στόχος για το επόμενο διάστημα, αλλά περαιτέρω ανοδική πορεία δεν είναι δεδομένη στο κοντινό μέλλον”.

Σε τέτοιες μέρες που ένας άξονας επί του οποίου στηρίζουν τις προσδοκίες τους οι παράγοντες της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας έχει αλλάξει στάση επί ενός ζητήματος τόσο σημαντικού όσο ο πληθωρισμός, η μεταβλητότητα αυξάνεται γιατί μεγαλώνει η νευρικότητα των συναλλασσόμενων. Η βασική θέση για την στάση που πρέπει να κρατήσουν οι ιδιώτες επενδυτές είναι της αναμονής ώστε να κατασταλάξει ο θόρυβος που προκάλεσε η πληροφορία πως στο 2023 μπορεί να υπάρξουν δυο αυξήσεις των επιτοκίων από την Fed. Σήμερα το πρωί τα futures του Eurostoxx 50 εμφάνιζαν μεταβολή -0,4% και του FTSE100 -0,3% αλλά για του CAC 40 ήταν στο +0,20% υπογραμμίζοντας την αύξηση της αβεβαιότητας μεταξύ των επαγγελματιών διαχειριστών χαρτοφυλακίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών