Την ανάγκη αύξησης των δανειοδοτήσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπογραμμίζουν με κάθε ευκαιρία τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη στις συναντήσεις τους με τις τραπεζικές διοικήσεις, καθώς παρά την επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης, η πλειονότητά τους έχει μείνει εκτός.

Στο υπουργείο Οικονομικών δεν είναι ευχαριστημένοι από τον τελευταίο κύκλο χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, καθώς από μία περίμετρο της τάξης των 800.000, μόλις οι 30.000 ή το 4% έλαβαν τραπεζικό δάνειο.

Ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Γιώργος Ζαββός θεωρεί απίθανο να είναι τόσο μικρός ο αριθμός επαγγελματιών και νομικών προσώπων, που πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια.

Στο πλαίσιο αυτό κρίνει σκόπιμο οι τράπεζες να εντοπίσουν το ταχύτερο δυνατόν τα βιώσιμα σχήματα που έως τώρα δεν έχουν ενισχυθεί, ώστε να υποστηριχθεί η εν εξελίξει επιστροφή στην ανάπτυξη.

Ο αναγκαίος μετασχηματισμός

Επιπλέον, πιστεύει ότι οι δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης για νέες επενδύσεις πράσινες, καινοτόμες και εξωστρεφείς, που στοχεύουν μεταξύ άλλων στην αναμόρφωση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, προϋποθέτουν τον κατάλληλο μετασχηματισμό των τραπεζών για να εφαρμοστούν με επιτυχία.

Μπορεί τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα να βαίνουν προς επιστροφή σε πολύ χαμηλά ποσοστά με τη χρήση των κρατικών εγγυήσεων του σχεδίου «Ηρακλής», ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό κατά τον κ. Ζαββό για την επόμενη ημέρα.

Όπως λέει σε συνεργάτες του, «αν οι τράπεζες δεν αλλάξουν, δεν θα αλλάξει η οικονομία». Κι αυτό διότι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα δημιουργηθεί ένα νέο χρηματοπιστωτικό οικοσύστημα, στο οποίο θα κληθεί να προσαρμοστεί ο εγχώριος κλάδος.

Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στο ρόλο του, ως σύμβουλος για την προώθηση των συμβατών με το Ταμείο Ανάκαμψης επενδύσεων. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί αποτελεσματικότερη και ταχύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, προς διοχέτευσή τους σε επενδύσεις.

Τι λένε οι τράπεζες

Από την πλευρά τους οι τράπεζες υποστηρίζουν πως από αυτούς που υπέβαλαν αίτηση χρηματοδότησης τους τελευταίους 12 μήνες, ένας μεγάλος αριθμός ενδιαφερομένων δεν ήταν σε θέση να εξυπηρετήσει το δάνειο που ζητούσε, με βάση τα οικονομικά του στοιχεία.

Ένας λόγος είναι ότι η φοροδιαφυγή ειδικά σε πολύ μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες παραμένει υψηλή, με αποτέλεσμα τα μειωμένα εισοδήματα που δηλώνονται να μην είναι αρκετά.

Από την άλλη, ένας μεγάλος αριθμός ενδιαφερόμενων δεν θεωρείται βιώσιμος, όχι μόνο λόγο των ετήσιων αποτελεσμάτων, αλλά επειδή δραστηριοποιείται σε κλάδους ανταγωνιστικούς, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες χρεοκοπίας.

Τέλος, δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που δεν χρειάζονται δανεικά, καθώς καλύπτουν με κρατική στήριξη τις ανάγκες για ρευστότητα.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι επτά κύκλοι της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, μέσω της οποίας διοχετεύτηκαν στην αγορά ποσά άνω των 7 δισ. ευρώ και τα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που στήριξαν την αγορά σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία, με χορηγήσεις άνω των 6,5 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Cenergy Holdings: Η Hellenic Cables προμηθεύει καλώδια υψηλής και υπερυψηλής τάσης στη Γαλλία
Επιχειρήσεις |

Cenergy: Η Hellenic Cables προμηθεύει καλώδια υψηλής και υπερυψηλής τάσης στη Γαλλία

Τα καλώδια θα κατασκευαστούν βάσει υψηλών προδιαγραφών ποιότητας και βιωσιμότητας στις εγκαταστάσεις της Hellenic Cables στη Θήβα για την επέκταση της παραγωγικής της ικανότητας των οποίων επενδύει η θυγατρική