
Με τις τιμές για νεόδμητα αλλά και παλιότερα σπίτια να κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ και τη ζήτηση να παραμένει υψηλή, οι μελλοντικοί αγοραστές μπορεί να είναι καλύτερα να περιμένουν περισσότερο απόθεμα κατοικιών και λιγότερο ανταγωνισμό, λένε οι ειδικοί στέγασης στις ΗΠΑ, με βάση την κατάσταση όπως διαμορφώνεται αυτή την περίοδο στη χώρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα σπίτια μένουν προς πώληση μόλις για έξι ημέρες κατά μέσο όρο σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία από το Zillow, καθώς πολύ γρήγορα σπεύδουν υποψήφιοι αγοραστές για να τα αποκτήσουν. Όλοι οι ειδικοί αναλυτές μιλούν για μια εντυπωσιακά γρήγορη ανάκαμψη.
Αυτό μπορεί να είναι το όνειρο ενός μεσίτη, αλλά δυνητικά αποτελεί άσχημη είδηση για τους αγοραστές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τεράστιο ανταγωνισμό και ενδέχεται να καταλήξουν να πληρώνουν περισσότερα και να παραλείπουν σημαντικά τμήματα της διαδικασίας αγοράς σπιτιού – όπως οι έλεγχοι για την κατάσταση του ακινήτου που θέλουν να αγοράσουν – για να γίνει γρήγορα αποδεκτή η προσφορά τους.
Μια σειρά από διαφορετικούς παράγοντες έχουν δημιουργήσει αυτό το κλίμα στην αγορά κατοικίας, λέει ο Τζεφ Τάκερ, ανώτερος οικονομολόγος στο Zillow. Η πιο προφανής είναι η πανδημία της Covid-19, η οποία επιτάχυνε τα χρονοδιαγράμματα αγοράς πολλών ανθρώπων. Σε συνδυασμό με τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια αυτή την περίοδο στις ΗΠΑ, οι αγοραστές ήθελαν να «κλειδώσουν» ένα καλό deal για τις υποθήκες τους.
Αυτό συνέπεσε με μια μεγάλη ομάδα μιλένιαλς, τη μεγαλύτερη γενιά της Αμερικής, που έφτασε σε ηλικία απόκτησης του πρώτου σπιτιού της, λέει ο Τάκερ. Αναμένει ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να είναι υψηλή για λίγα χρόνια καθώς στα τέλη του 2020, και στις αρχές της δεκαετίας του 2030 οι γενιές αυτές θα αρχίζουν να κάνουν τις δικές τους οικογένειες στα δικά τους σπίτια.
Αλλά με μια τόσο «καυτή» αγορά, οι υποψήφιοι αγοραστές κατοικίας μπορεί να είναι καλύτερα να περιμένουν μέχρι το φθινόπωρο ή ακόμα και το επόμενο έτος για να αγοράσουν, συστήνει ο Τάκερ. Αν και κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια τι θα συμβεί, λέει ότι το απόθεμα έχει ήδη αρχίσει να ανακάμπτει, κάτι που θα δώσει στους αγοραστές περισσότερες επιλογές. Το Zillow αναμένει ότι οι τιμές των κατοικιών θα παραμείνουν αυξημένες για τον επόμενο χρόνο, τουλάχιστον.
«Είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή για να είσαι αγοραστής. Η αγορά είναι τόσο «ζεστή» όσο δεν έχουμε ξαναδεί», λέει ο Τάκερ. «Αν μπορούν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις και να περιμένουν τους επόμενους μήνες, ο χρόνος είναι στο πλευρό τους.»
Μην αφήνετε τα συναισθήματα να αναλάβουν
Πολλοί υποψήφιοι αγοραστές μπορεί να μην είναι σε θέση να περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να αγοράσουν ένα σπίτι ή απλά δεν θέλουν να το αναβάλουν για μερικούς ακόμη μήνες. Και τα ποσοστά στεγαστικών δανείων είναι ακόμα αρκετά χαμηλά ώστε οι αγοραστές να είναι πρόθυμοι να παραιτηθούν από το σπίτι των ονείρων τους για να “κλειδώσουν” την αγορά τους με μια καλύτερη χρηματοδότηση.
Πολλοί αγοραστές προσφέρουν επίσης όλα τα μετρητά ή παραιτούνται από τις δικές τους επιθεωρήσεις στο ακίνητο, για να πείσουν τον πωλητή να αποδεχτεί την προσφορά τους. Αλλά αυτό είναι λάθος: Κανένας αγοραστής δεν πρέπει να παραλείψει την επιθεώρηση, επειδή μέσα από αυτή την διαδικασία μπορεί να εντοπίσει δυνητικά δαπανηρές επισκευές που θα πρέπει να πραγματοποιήσει μετά, με δική του επιβάρυνση. Και με την αύξηση των τιμών για οικοδομικά υλικά, αυτές οι επισκευές θα είναι ακόμη πιο ακριβές.
Αν και πολλοί αγοραστές μπορούν να παγιδευτούν στα συναισθήματα του ανταγωνισμού με τόσους πολλούς άλλους πλειοδότες, η μεσίτρια Κριστίνα Μοράλες συμβουλεύει τους πελάτες της να κάνουν ένα βήμα πίσω και να σκεφτούν αν ένα σπίτι ικανοποιεί όλη τη λίστα των επιθυμιών τους, προτού τελικά προβούν στην αγορά τους.
Πηγή cnbc


Latest News

Νέα παράταση στη νομοθετική λύση για τα «μπόνους» δόμησης
Με τροπολογία παρατάθηκε έως τα τέλη Απριλίου η αναστολή έκδοσης προεγκρίσεων και νέων οικοδομικών αδειών με «μπόνους» δόμησης
![Γραφεία: Σημαντική αύξηση των ενοικίων στην Αθήνα – Οι τιμές ανά περιοχή [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/31_03_ot_GRafeia1_EXO-600x352.png)
Φωτιά πήραν τα ενοίκια στα γραφεία - Οι τιμές ανά περιοχή [γραφήματα]
Τι δείχνει το φετινό Παρατηρητήριο Γραφείων που επιμελείται η Geoaxis για τα ενοίκια σε γραφεία

Trump Tower και στην Ελλάδα
Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» ο Οργανισμός Τραμπ αναζητεί το κατάλληλο μέρος στη χώρα μας όπου θα χτιστεί ο νέος ουρανοξύστης

Το Κολωνάκι βρίσκει πάλι τη λάμψη του – Επιστρέφουν retailers και επενδυτές real estate
Το Κολωνάκι ύστερα από το «στραπάτσο» της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας γνωρίζει άνθηση επενδύσεων στα εμπορικά ακίνητα

Ήπιες αυξήσεις στις τιμές κατοικιών στην Ευρωζώνη το 2025-2028 - Πρωτιά για την Ελλάδα
Για την Ευρωζώνη, η εικόνα που σχηματίζεται είναι μια αγορά ακινήτων που δεν καταρρέει αλλά ούτε και προσφέρει ουσιαστική αναπτυξιακή ώθηση
![Ακίνητα: Καλπάζουν οι τιμές – Αυξάνεται το κατασκευαστικό κόστος στην οικοδομή [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/28_03_ot_deikths_ktiria_ΕΧΟ-600x352.png)
Ζαλίζουν οι τιμές ακίνητων - Στα ύψη το κόστος της οικοδομής [γραφήματα]
Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται η ανοδική πορεία των τιμών στα ακίνητα επιτείνοντας το στεγαστικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια με την Golden Visa και το Airbnb

Σε έξι μήνες αλλάζουν χέρια ΜΙΝΙΟΝ και Πύργος του Πειραιά – Οι διεκδικητές
Σε νέους ιδιοκτήτες ΜΙΝΙΟΝ και Πύργος του Πειραιά – Με ποιους μιλάει η Dimand και πώς έχει αλλάξει η «δεξαμενή» των επενδυτών - Ποια είναι η πολυεθνική που «μπήκε» στο εμβληματικό κτίριο του Πειραιά

Νέα δεδομένα για το bonus δόμησης - Το ΣτΕ απέρριψε προσφυγή κατά οικοδομικής άδειας
Πρόκειται για την πρώτη προσφυγή κατά οικοδομικής άδειας που κάνει χρήση των μπόνους δόμησης και απορρίπτεται από το ΣτΕ ως εκπρόθεσμη

Πόσοι Έλληνες έχουν δεύτερη κατοικία – Το βασικό κριτήριο για την αγορά ακινήτου [πίνακας]
Αποκαλυπτική έρευνα της RE/MAX για τις νέες τάσεις στην κτηματαγορά - Τι ισχύει σε Ελλάδα και υπόλοιπη Ευρώπη
![Διαμερίσματα: Προσέγγισαν τα προ κρίσης χρέους επίπεδα οι τιμές το 2024 [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/evakinita6045-1024x682-1-600x400.jpg)
Πώς οι τιμές στα διαμερίσματα έφτασαν σε επίπεδα προ κρίσης [γραφήματα]
Τι δείχνει ανάλυση της Eurobank για τις τιμές στα διαμερίσματα - Η σύγκριση Ελλάδας με Ευρωζώνη