Η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair και η εταιρεία που ελέγχει τα αεροδρόμια του Μάντσεστερ, το Στάνστεντ του Λονδίνου και το East Midlands ανακοίνωσαν ότι θα κινηθούν νομικά κατά της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον ζητώντας την τροποίηση του χρωματικού συστήματος αξιολόγησης των χωρών αεροπορικών προορισμών.

Οι ενάγοντες ζητούν από την κυβέρνηση να εξηγήσει με διαφάνεια και σαφήνεια με ποια ακριβώς κριτήρια αποφασίζει ποια χώρα θα εντάξει στην πράσινη λίστα χαρακτηρίζοντάς τη ασφαλή για να την επισκεφθούν οι Βρετανοί ταξιδιώτες εν μέσω πανδημίας. Όπως μετέδιδε την Πέμπτη τα ξημερώματα το BBC, «η πρωτοβουλία της Ryanair και των τριών αεροδρομίων έχει την στήριξη και άλλων μεγάλων αεροπορικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία».

Υπουργοί της κυβέρνησης του Λονδίνου υποστηρίζουν ότι με το σύστημα των χρωματικών αξιολογήσεων των διαφόρων τουριστικών προορισμών «ελέγχεται με προσοχή ο κίνδυνος που ελλοχεύει από τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού». Υπενθυμίζεται ότι το ισχύον σύστημα κατατάσσει τις διάφορες χώρες σε τρεις κατηγορίες, την πράσινη, την πορτοκαλί και την κόκκινη, ανάλογα με με την επιδημιολογική τους εικόνα και τον κίνδυνο που διατρέχει ένας ξένος επισκέπτης να μολυνθεί από την Covid-19 και τις μεταλλάξεις της.

Οι Βρετανοί ταξιδιώτες που επισκέπτονται χώρες που βρίσκονται στην πράσινη λίστα δεν χρειάζεται να απομονωθούν επιστρέφοντας στη χώρα τους. Αρκεί να κάνουν ένα τεστ για τον κορωνοϊό πριν αναχωρήσουν από την «πράσινη» χώρα και ένα αφού επιστρέψουν στη Βρετανία. Όσοι φθάνουν από χώρες της πορτοκαλί λίστας θα πρέπει να μείνουν καραντίνα και να κάνουν διαδοχικά μοριακά τεστ, ενώ όσοι επιστρέφουν από χώρες της κόκκινης λίστας έχουν ακόμα μεγαλύτερους περιορισμούς – πρέπει να μείνουν σε 10ήμερη καραντίνα σε ένα από τα ξενοδοχεία που έχει μισθώσει η κυβέρνηση γι’ αυτό τον σκοπό. Εξάλλου οι αφίξεις από «κόκκινες» χώρες επιτρέπονται από τη βρετανική κυβέρνηση μόνο για ταξιδιώτες με βρετανική ή ιρλανδική εθνικότητα ή για μόνιμους κατοίκους της Βρετανίας.

«Αδικούν τα ελληνικά νησιά»

Η νομική προσφυγή εκ μέρους της Ryanair και της Manchester Airports Group αποδίδεται στην απογοήτευση της αεροπορικής εταιρείας και του ομίλου λειτουργίας αεροδρομίων για τον αποκλεισμό της Πορτογαλίας από την πράσινη λίστα λίγες εβδομάδες μετά την κατάταξή της σ’ αυτήν, στα μέσα Μαΐου. Επιπλέον, «η τουριστική βιομηχανία πιστεύει ότι οι Βαλεαρίδες Νήσοι και τα ελληνικά νησιά θα έπρεπε να περιληφθούν στην πράσινη λίστα τον περασμένο μήνα, με βάση την ανάλυση της υγειονομικής κατάστασης που επικρατεί εκεί», αναφέρει χαρακτηριστικά το BBC.

Ανεξάρτητα από τη νομική προσφυγή της Ryanair και των αεροδρομίων, οι επικεφαλής της αεροπορικής Jet2 και του ταξιδιωτικού γραφείου EasyJet Holidays (θυγατρική της αεροπορικής EasyJet) δήλωσαν στο βρετανικό δίκτυο ενημέρωσης ότι «δεν αντιλαμβάνονται γιατί τουριστικοί προορισμοί με χαμηλό επιδημιολογικό δείκτη, όπως η Μαγιόρκα, αποσύρθηκαν από την πράσινη λίστα κατά την τελευταία αναθεώρηση των αξιολογήσεων». Οι δύο μάνατζερ ρωτούν την βρετανική κυβέρνηση με ποιο σκεπτικό έλαβε τις αποφάσεις της.

Λάβρος ο Ο’Λίρι

Εν τω μεταξύ και ο διευθύνων σύμβουλος της Raynair Μάικλ Ο’Λίρι ζήτησε από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να εξηγήσει ποια είναι η επιστημονική βάση στην οποία βασίζεται το σύστημα επιδημιολογικής αξιολόγησης των χωρών. Ο πληθωρικός ιρλανδός μάνατζερ δήλωσε ότι «η κυβέρνηση μοιάζει να πελαγοδρομεί με τις λίστες».

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, σήμερα Πέμπτη και άλλες υπογραφές στελεχών από τον ευρύτερο τουριστικό κλάδο πρόκειται να προστεθούν σ’ αυτές που ζητούν από την κυβέρνηση Τζόνσον να δώσει το συντομότερο απαντήσεις στα ζητήματα καθώς ξεκινά μια κρίσιμη θερινή τουριστική περίοδος. Απαντώντας για το ζήτημα της Πορτογαλίας η βρετανική κυβέρνηση είπε ότι τη μετέφερε από την πράσινη στην πορτοκαλί λίστα μετά την εμφάνιση εκεί κρουσμάτων της «μετάλλαξης του Νεπάλ», μιας παραλλαγής της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού, που πρώτα ανιχνεύθηκε στην Ινδία.

Φοβούνται τις μεταλλάξεις

Υπάρχουν ανησυχίες ότι τα υπάρχοντα εμβόλια δεν ανταποκρίνονται στη συγκεκριμένη μετάλλαξη, υποστηρίζει η κυβέρνηση. Εν τω μεταξύ, οι Βρετανοί τουριστικοί πράκτορες και οι αεροπορικές εταιρείες έσπευσαν να επαναπατρίσουν άρον άρον ταξιδιώτες που έκαναν ήδη τις διακοπές τους στην Πορτογαλία τις τελευταίες ημέρες προτού μετακινηθεί η χώρα από την πράσινη λίστα, στις αρχές Ιουνίου.

Τέτοιες πρακτικές πλήττουν την αξιοπιστία της βρετανικής τουριστικής βιομηχανίας, υποστηρίζουν οι πράκτορες και οι αεροπορικές εταιρείες της χώρας. «Αναγνωρίζουμε ότι θα υπάρξει μια δύσκολη περίοδος για τον κλάδο καθώς θα πρέπει να εξασφαλίσουμε αφενός το άνοιγμα των διεθνών ταξιδιωτικών γραμμών αλλά ταυτόχρονα να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και να αποτρέψουμε νέα έξαρση της πανδημίας», δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει τη νομική προσφυγή της Ryanair και των αεροδρομίων, αλλά θύμισε ότι «η κυβέρνηση Τζόνσον έχει εκταμιεύσει 7 δισ. στερλίνες (8,17 δισ.ευρώ) για να στηρίξει την τουριστική βιομηχανία κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Τέλος βιώσιμης ανάπτυξης: Οι ξενοδόχοι κατά της απόφασης του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης
Τουρισμός |

Οι ξενοδόχοι στην αντεπίθεση: Προσφεύγουν κατά απόφασης δήμου για νέο τέλος

Το «τέλος βιώσιμης ανάπτυξης» που επιβάλει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αποτελεί πρωτοφανή απόφαση, λέει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού