Ήρεμη ως υποτονική ήταν η αγορά των θερινών φρούτων τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ μειωμένη συνεχίζεται η εξαγωγή κερασιών, βερίκοκων και ροδάκινων. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η συγκομιδή των ροδάκινων και νεκταρινιών με την παραγωγή να είναι από τις χαμηλότερες τα τελευταία χρόνια λόγω της επίδρασης του παγετού.

Σύμφωνα με τις αναγγελίες αγοράς που επεξεργάζεται ο Σύνδεσμος  Εξαγωγέων Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit Hellas, την ανασκοπούμενη εβδομάδα (11/6 έως 17/6/2021) συνεχίσθηκε με μειωμένους ρυθμούς η εξαγωγή – διακίνηση εσπεριδοειδών και ακτινιδίων, τα οποία ουσιαστικά έχουν τελειώσει.

Η συνολική εικόνα των εξαγωγών είναι κατά 6,4% μειωμένες έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2020.

Η εξαγωγή μήλων συνεχίζεται με εκτίμηση του ρυθμού εξαγωγών τους +13,2% (1/10/20-18/6/21) 79.292 τ. έναντι 70.052 τ. εκ των οποίων 51.072 τ. έναντι 44.070 τ. αντίστοιχα έχουν προορισμό την Αίγυπτο.

Επίσης συνεχίσθηκε με μικρούς ρυθμούς η εξαγωγή φράουλας, που η εμπορική περίοδος βαίνει προς το τέλος της. Συγκεκριμένα, από 1/1 έως 17/6/2021 ανήλθε σε 65.689 τόνους έναντι 49.885 τ. αντίστοιχα πέρσι, καταγράφοντας αύξηση κατά 31,7%, που αποτελεί ήδη άλλο ένα ιστορικό ρεκόρ. Κυριότεροι προορισμοί για την ελληνική φράουλα είναι η Γερμανία, η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Εσθονία.

Αλλά και οι ντομάτες το ίδιο χρονικό διάστημα κατέγραψαν εξαγωγές ύψους 31.155 τ. έναντι 25.924 τ. πέρσι σημειώνοντας αύξηση 20,2%

Εκτός της φράουλας η μέχρι σήμερα πορεία εξαγωγής την τρέχουσα εμπορική περίοδο τόσο των μανταρινιών όσο και των αγγουριών κατέγραψαν, επίσης ιστορικό ρεκόρ που και αυτών η εμπορική περίοδος ουσιαστικά έχει λήξει.

Συνεχίζεται η εξαγωγή ακτινιδίων, (1/9/20-18/6/21) 165.846 τ. έναντι 169.331 τ. αντίστοιχα πέρσι, με τις ποσότητες προς τρίτες εκτός Ε.Ε.-27 χώρες να αντιπροσωπεύουν το 27,9% με 46.201 τ. έναντι 30,3% την αντίστοιχη περίοδο 2019/20 με 51.238 τ.

Οι εξαγωγές 1/5-18/6 ανέρχονται: α) των κερασιών σε 10.909 τ -16,7% μειωμένες έναντι πέρσι, β) των βερίκοκων  σε 4.635 τόνους -44,9% , γ) των ροδάκινων 3.643 τόνους -64,5%

«Οι συγκομιδές ροδάκινων και νεκταρινιών συνεχίζονται με την παραγωγή να είναι από τις χαμηλότερες τα τελευταία χρόνια λόγω της επίδρασης του παγετού. Αν και η ζήτηση δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί στα επίπεδα της εποχής  όπως θα έπρεπε λόγω του κακού καιρού, οι τιμές είναι καλές, ενώ η κατανάλωση χειμερινών φρούτων παραμένει υψηλή», επισημαίνει σε δήλωσή του ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Γ. Πολυχρονάκης.

Η εξαγωγή των καρπουζιών συνεχίζεται με αυξημένους έναντι πέρυσι ρυθμούς +14,3%  109.717 τόνους, παρά την χαμηλή ζήτηση, με τους κυριότερους προορισμούς Ιταλία, Ρουμανία και Πολωνία με 12.410 τ. 11.766 τ., και& 11.242 τ. αντίστοιχα.

«Κύριος ένοχος της χαμηλότερης ζήτησης ήταν ο κρύος και βροχερός καιρός στην Ευρώπη. Το καρπούζι καταναλώνεται καλύτερα όταν ο καιρός είναι ζεστός με γεγονός ότι με την είσοδο σε συγκομιδή της  ουγγρικής παραγωγής χάθηκε ένας προορισμός εκ των αγοραστών μας και μειώθηκε η ροή προς τις γειτονικές χώρες», σχολιάζει ο Γ. Πολυχρονάκης, σημειώνοντας ότι: «Τις τελευταίες εβδομάδες, η αγορά θερινών φρούτων ήταν αρκετά ήρεμη έως υποτονική, αλλά ο καλός καιρός επιστρέφει. Αναμένεται ότι η ζήτηση και κατά συνέπεια οι πωλήσεις θα αυξηθούν τις επόμενες ημέρες με την επισήμανση ότι υπάρχει έλλειψη μεταφορικών μέσων και ότι το κόστος μεταφοράς έχει σε πολλές περιπτώσεις αυξηθεί υπέρμετρα γεγονός που έχει επίπτωση και στις τιμές που απολαμβάνουν οι παραγωγοί των προϊόντων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι (δεν) απαντά για τους χάρτες στο ΟΣΔΕ με τις υποδομές εθνικής ασφάλειας και τα βοσκοτόπια
AGRO |

ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι (δεν) απαντά για τους χάρτες στο ΟΣΔΕ με τις υποδομές εθνικής ασφάλειας και τα βοσκοτόπια

Ανακοίνωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του ΟΤ αλλά αποκρύπτοντας τέσσερις αλήθειες για τη χρήση των χαρτών με τις διαβαθμισμένες περιοχές και τη διαγραφή των διαγραμμίσεων των ορίων στα βοσκοτόπια

Βασίλης Γούναρης (BASF Ελλάς) στον ΟΤ: «Καινοτόμες λύσεις για τη φυτοπροστασία, νέους σπόρους και τις πρότυπες καλλιέργειες»
AGRO |

Γούναρης (BASF Ελλάς) στον ΟΤ: «Πάνω από 30 λύσεις έως το 2029 για την ελληνική αγροτική παραγωγή»

Στο σχεδιασμό, τις επενδύσεις και τις σημαντικότερες προκλήσεις που έχει μπροστά της η αγορά φυτοπροστασίας αναφέρεται με συνέντευξη του στον ΟΤ ο διευθύνων σύμβουλος της BASF Ελλάς Βασίλης Γούναρης

Δημήτρης Ρουσσέας (ΣΠΕΛ) στον ΟΤ: Το 50% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων δεν θα υπήρχε χωρίς λιπάσματα
AGRO |

Ρουσσέας στον ΟΤ: Με νέα προϊόντα λίπανσης στη μάχη για την κλιματική αλλαγή

Για τις αλλαγές που φέρνουν στη βιομηχανία λιπασμάτων και τον αγροτικό κόσμο οι «πράσινες» ευρωπαϊκές πολιτικές μιλά στον ΟΤ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων Δημήτρης Ρουσσέας