
Τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που δόθηκαν την Τετάρτη 16 Ιουνίου στη δημοσιότητα για τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που όλοι γνωρίζουμε. Οι οφειλές των Ελλήνων προς το Δημόσιο κοντεύουν να φθάσουν το ετήσιο ΑΕΠ της χώρας. Αν δε σ΄ αυτά τα χρέη προστεθούν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις αλλά και τα δάνεια προς τις τράπεζες τότε συνολικά ξεπερνούν τα 250 δισ. ευρώ.
Στα τέλη Απριλίου, οι συνολικές οφειλές προς το Δημόσιο ανήλθαν σε 146,9 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 88,6% του ΑΕΠ, ενώ τα χρέη προς τις τράπεζες και τα funds ξεπερνούν τα 110 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία αυτά συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που εδώ και ενάμιση χρόνο προσπαθούν να βρουν τα πατήματά τους εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.
Ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός της σημαντικής αύξησης των οφειλετών με χρέη από 50 έως 500 ευρώ καταδεικνύοντας τη δύσκολη κατάσταση που έχουν περιέλθει τους τελευταίους μήνες μισθωτοί που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας και επαγγελματίες με κλειστή τη δραστηριότητά τους λόγω κρατικής εντολής.
Το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος προς την εφορία στο τέλος Απριλίου 2021, ανήλθε σε 109,1 δισ ευρώ, αυξημένο κατά 3,4 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Όσον αφορά στο συνολικό αριθμό οφειλετών, στα τέλη Απριλίου 2021 ανήλθαν σε 3.937.848 ευρώ, κατά 20.637 περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι. Από την άλλη, στα τέλη Μαρτίου 2021, τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ ξεπέρασαν τα 37,8 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 234,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Την ίδια στιγμή γίνεται συζήτηση στο υπουργείο Οικονομικών για το μέγιστο αριθμό δόσεων που σε συνεννόηση με τους θεσμούς θα θεσμοθετηθεί το νέο πλαίσιο ρύθμιση χρεών για εκατομμύρια οφειλέτες. Το πρόβλημα είναι ότι όσο καθυστερεί αυτή η νέα ρύθμιση, τόσο αναβάλουν οι οφειλέτες τις πληρωμές των χρεών τους καθώς περιμένουν τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για να δουν πότε, πώς και αν τελικά θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο.
Στο υπουργείο Οικονομικών πρέπει άμεσα να φέρουν προς ψήφιση στη Βουλή τη ρύθμιση που σχεδιάζουν και αυτή να περιλαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερες δόσεις και ισχυρά κίνητρα για όλους τους οφειλέτες.
Όσο το σκέφτονται και δεν αποφασίζουν οι επιτελείς της Καραγεώργη Σερβίας τόσο αυξάνονται τα χρέη και η ανασφάλεια των πολιτών. Και μπορεί να έχουν δοθεί αρκετές παρατάσεις και νέες ευκαιρίες για εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών αλλά εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι αυτές δεν φθάνουν.


Latest News

Πρώτα παράγουμε, μετά ξοδεύουμε
Στη δημόσια συζήτηση, αντί να ασχολούμαστε πώς θα συνεχίσουμε να παράγουμε, πώς θα δημιουργήσουμε μεγαλύτερη αξία, εμείς σχεδόν μονοθεματικά, ασχολούμαστε με το πώς και πόσο θα αυξήσουμε τις κρατικές δαπάνες

Παροχές σε λάθος χρόνο
Στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει να κάνουμε και πάλι τη λάθος συζήτηση

Χάνεται η λογική
Μπερδεύουν στην κυβέρνηση το «κράτος-εργοδότη» με το «κοινωνικό κράτος»

Ο Τραμπ, ο γεωπολιτικός αναταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας και η παγίδα του Θουκυδίδη;
Το βιβλίο των Αθ. Πλατιά και Β. Τρίγκα από τον Ιωάννη Ε. Κωτούλα και η ανάλυση του επίκαιρου και διόλου ακίνδυνου ανταγωνισμού ΗΠΑ – Κίνας

Οι «κρυφές» αμυντικές βιομηχανίες και τα οικονομικά οδοφράγματα
Ουδείς είχε αντιληφθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει τόσο πολλές βιομηχανίες παραγωγής αμυντικού υλικού κάθε είδους

Ζώντας με 743 ευρώ το μήνα
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Παραβλέποντας ότι αυτός αποτυπώνει ακόμη μια πολύ δύσκολη συνθήκη.

Βάζουν πλάτη οι επιχειρήσεις
Η αύξηση της τάξεως του 6% του κατώτατου μισθού, που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν είναι διόλου αμελητέα ως ποσοστό

Ο καθρέφτης του χρηματιστηρίου
Σημαντική αύξηση των συναλλαγών, επιχειρηματικές εξελίξεις, νέες συμφωνίες και μεγάλη κινητικότητα σε πολλούς κλάδους είναι ξεκάθαρο σημάδι μιας οικονομίας σε ανάπτυξη

Κλείνει υποθέσεις με το παρελθόν
Το επίσημο ελληνικό κράτος οφείλει να «ξεψαχνίσει» και να φέρει στα ταμεία και το παραμικρό από τα χρωστούμενα, πριν αποφασίσει να προχωρήσουμε ως χώρα

Από τα μπλοκάκια στις εταιρείες για να αποφύγουν την κλίμακα των μισθωτών
Η «μαύρη» εργασία σε μεγάλο βαθμό περιορίστηκε με τη χρήση της κάρτας εργασίας, αλλά και εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης εργαζομένων στην περίοδο που διαδέχτηκε τα μνημόνια