Ευχαριστημένες εμφανίστηκαν αμφότερες οι πλευρές, ήτοι τόσο η Κομισιόν όσο και η AstraZeneca, από την ετυμηγορία του πρώτου δικαστηρίου στη μεταξύ τους νομική διαμάχη για την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην παράδοση των εμβολίων από την εταιρεία προς την Ε.Ε.
Συγκεκριμένα, στην πρώτη του απόφαση δικαστήριο των Βρυξελλών απέρριψε το αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απαιτηθεί από την φαρμακευτική εταιρεία να προμηθεύσει εκατομμύρια ακόμη δόσεων εμβολίου μέχρι τα τέλη Ιουνίου, επικαλούμενη την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επικρατεί λόγω πανδημίας.
Συγκεκριμένα η Κομισιόν απαιτούσε να παραδοθούν τουλάχιστον 120 εκατ. δόσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου, όμως το δικαστήριο αποδέχτηκε πως η εταιρεία –αντιμετωπίζοντας σωρεία πρακτικών προβλημάτων- μπορεί να παραδώσει μόνο 80,2 εκατ. δόσεις μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου. Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Astra, ο δικαστής παραδέχτηκε πως η Ε.Ε. δεν είχε δικαίωμα αποκλειστικότητας, ούτε προτεραιότητας, στις ποσότητες που μπορούσε να λάβει.
Από την άλλη πλευρά, οι Βρυξέλλες δηλώνουν ευχαριστημένες, διότι το δικαστήριο αποδέχτηκε πως η εταιρεία απέτυχε να τηρήσει τους όρους της μεταξύ τους συμφωνίας τους και έχασε τα χρονοδιαγράμματα που είχαν συμφωνηθεί, δίδοντας βάση στη δεύτερη αγωγή που έχει καταθέσει στοχεύοντας σε υψηλή οικονομική αποζημίωση από την AstraZeneca. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν διεκδικεί αποζημίωση της τάξεως των 10 ευρώ ανά δόση που παραδόθηκε στην ώρα της.
«Η απόφαση επιβεβαιώνει τη θέση της Κομισιόν πως η AstraZeneca δεν στάθηκε στο ύψος των δεσμεύσεων της, βάσει του συμβολαίου» σχολίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Θυμίζουμε πως η αγγλο-σουηδική εταιρεία είχε δεσμευτεί να παραδώσει 300 εκατ. δόσεις από το εμβόλιο της στα κράτη μέλη της Ε.Ε. μέχρι τα τέλη Ιουνίου, όμως επικαλούμενη προβλήματα στην παραγωγή κατάφερε να παραδώσει μόλις 100 εκατ. Μάλιστα κατά το πρώτο τρίμηνο η AstraZeneca παρέδωσε μόλις 30 εκατ. δόσεις αντί του αρχικού στόχου των 120 εκατ. Η καθυστέρηση αυτή έφερε πίσω το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ε.Ε. πυροδοτώντας μια εξαιρετικά σκληρή μάχη, λεκτική και τελικά νομική, μεταξύ των δύο πλευρών. Μάλιστα, από την ευρωπαϊκή πλευρά υπήρχαν σαφείς αιχμές πως κάποια από τα εμβόλια της εταιρείας, κατέληγαν στη Βρετανία, αντί για την Ε.Ε.
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...