Ονειρο ήταν και πάει. Η Ευρώπη πίστεψε για μια στιγμή ότι η Γερμανία θα μπορούσε να αλλάξει στάση στο θέμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας με αφορμή την πανδημική κρίση και την προσωρινή άνοδο των Πρασίνων, όμως ο Αρμιν Λάσετ –ο βασικός υποψήφιος για να διαδεχθεί την Αγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία- έσπευσε να διαλύσει κάθε αμφιβολία.
Σε δηλώσεις του σε webinar του Bloomberg, o 60χρονος ηγέτης της Ενωσης Χριστιανοδημοκρατών, τάχθηκε υπέρ της αποκατάστασης των δημοσιονομικών κανόνων στην Ε.Ε. από τη στιγμή που θα τελειώσει η πανδημία, ενώ περιέγραψε σχέδια για μια κάπως πιο επιθετική Γερμανία μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ο Λάσετ δήλωσε ότι και η Γερμανία χρειάζεται να επιστρέψει στα συνταγματικά όρια δαπανών, απορρίπτοντας τις προτάσεις των Πρασίνων –που θεωρούνται ο πιθανότερος κυβερνητικός εταίρος του- για χαλάρωση των κανόνων ώστε να επιτραπούν περισσότερες δημόσιες επενδύσεις σε νέα τεχνολογία. Ο Λάσετ άνοιξε κι άλλο μέτωπο αντιπαράθεσης με τους Πρασίνους υποστηρίζοντας ότι το ρωσικό φυσικό αέριο θα πρέπει να μεταφέρεται μέσω του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2.
«Όταν αυτή η κρίση τελειώσει, όταν ο αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία ξεπερασθεί, η γερμανική και η ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να επιστρέψουν στις πολιτικές σταθερότητας όπως αυτές καθορίζονται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ,» δήλωσε ο Λάσετ.
Ο Αρμιν Λάσετ έχει ενισχύσει σημαντικά τη θέση του ως πιθανότερος υποψήφιος για να ηγηθεί της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, κι ενώ απομένει κάτι περισσότερο από τρεις μήνες πριν τις εθνικές εκλογές στη Γερμανία. Ο Λάσετ έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίσει την κεντρώα προσέγγιση της Μέρκελ ώστε να αντικρούσει τους Πρασίνους και την υποψήφιά τους Ανναλένα Μπέρμποκ. Και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις τον δικαιώνουν καθώς εμφανίζουν το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών να ενισχύει τα ποσοστά του και τους Πράσινους να χάνουν έδαφος.
Ο Λάσετ άφησε να εννοηθεί ότι θα προτίθεται να ασκήσει πιο αυστηρή πολιτική απέναντι τους Ευρωπαίους εταίρους της Γερμανίας, εγείροντας θέμα αλλαγής της ψήφου σε κρίσιμες αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής, κίνηση που ενδεχομένως θα στερήσει από τα μικρότερα κράτη της δύναμης που διατηρούν με τη χρήση του βέτο.
Ωστόσο, η θέση του για τα δημοσιονομικά κριτήρια στέλνει σήμα ότι η Γερμανία ίσως επιστρέψει στο ρόλο του δημοσιονομικού ελεγκτή της Ε.Ε., ασκώντας πιέσεις σε χώρες με υψηλά χρέη και επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα του κοινού δανεισμού για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης δεν πρόκειται να επαναληφθεί.
Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ε.Ε. ανεστάλη πέρυσι με την έξαρση της πανδημίας, ενώ λίγοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι μπορεί να επιστρέψει στην ίδια μορφή του. Το Σύμφωνο επρόκειτο να αναθεωρηθεί πριν ξεσπάσει η πανδημία καθώς πολλές χώρες είχαν παραβιάσει τους κανόνες για δημοσιονομικό έλλειμμα κατώτερο του 3% και δημόσιο χρέος μικρότερο του 60% του ΑΕΠ. Η δυσπιστία είναι διάχυτη στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έχει ήδη συμφωνήσει να ανοίξει συζήτηση για τη νέα μορφή που θα έχει το Σύμφωνο μετά την πανδημία. Πολιτικοί σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία ζητούν την μείωση των δημοσίων χρεών, κατηγορώντας τα κράτη του ευρωπαϊκού νότου ότι επιμένουν στην πολιτική των δαπανών και ότι εξαρτώνται από τη βοήθεια άλλων.
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...