Στροφή 180 μοιρών εξετάζει η Κίνα στο θέμα των γεννήσεων καθώς το Πεκίνο φέρεται έτοιμο να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στις γεννήσεις παιδιών και να περάσει στη μετάβαση σε υποστηρικτικές πολιτικές που θα ενθαρρύνουν τις γεννήσεις, αντανακλώντας την έντονη ανησυχία της κινεζικής κυβέρνησης που βλέπει την οικονομική ανάπτυξη να επιβραδύνεται και το πληθυσμιακό μείγμα στην Κίνα να γίνεται μεγαλύτερο ηλικιακά.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, στο Πεκίνο οι αρχές συζητούν την πιθανότητα πλήρους άρσης των περιορισμών στις γεννήσεις μέχρι το 2025, στο τέλος του πενταετούς οικονομικού προγράμματος του κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματος. Με βάση το σχεδιασμό, η Κίνα πιθανότατα θα αρχίσει την κατάργηση των περιορισμών στις επαρχίες όπου ο ρυθμός γεννήσεων είναι ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί πριν την έναρξη των πανεθνικών αλλαγών.

Μόλις τον προηγούμενο μήνα, το κυβερνών κόμμα ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει στα ζευγάρια να κάνουν μέχρι τρία παιδιά, λίγες εβδομάδες μετά τη δημοσίευση απογραφής που έδειξε ότι το πολυπληθέστερο έθνος στον κόσμο βρίσκεται στα όρια μιας ιστορικής πτώσης του πληθυσμού.

Τον Μάϊο, ο κινέζος ηγέτης Σι Ζινπίνγκ, μιλώντας σε αξιωματούχους του κόμματος είπε ότι θεωρεί τη γήρανση του πληθυσμού στην Κίνα ως απειλή για την εθνική ασφάλεια και κάλεσε τους αξιωματούχους να αντιμετωπίσουν την πρόκληση αυτή, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Οι τρείς βορειοανατολικές επαρχίες της Κίνας, που θεωρούνται οι σκουριασμένες ζώνες της χώρας, βοήθησαν στην έναρξη της βιομηχανοποίησης της χώρας στη δεκαετία του 1950 όμως δέχθηκαν βαρύ πλήγμα από την απόφαση της χώρας να στραφεί σε οικονομία της αγοράς στη δεκαετία του 1990 και σήμερα καταγράφουν μερικά από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων στη χώρα. Η απογραφή έδειξε ότι ο πληθυσμός στις επαρχίες αυτές μειώθηκε με ρυθμό 1,2% την προηγούμενη δεκαετία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή