
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εγκρίνει τη Δευτέρα σειρά οικονομικών μέτρων σε βάρος του καθεστώτος του Αλεξάντρ Λουκασένκο προκειμένου να τιμωρήσει την καταστολή και την εκτροπή αεροσκάφους για τη σύλληψη ενός αντικαθεστωτικού, έγινε σήμερα γνωστό από διπλωματικές πηγές.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 καλούνται να δώσουν τη σύμφωνη γνώμη τους «για να πλήξουν στο πορτοφόλι» τις λευκορωσικές αρχές κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο Λουξεμβούργο, εξηγεί διπλωμάτης.
Οι κυρώσεις αυτές θα έχουν στόχο τις εξαγωγές ποτάσσας, τους τομείς του καπνού, του πετρελαίου και των πετροχημικών προϊόντων, τα όπλα και τους εξοπλισμούς που χρησιμοποιούνται για την καταστολή της αντιπολίτευσης καθώς και τα προϊόντα διπλής χρήσης, πολιτικής και στρατιωτικής, διευκρίνισε. Μέτρα κατά του χρηματοπιστωτικού τομέα εξετάζονται επίσης, πρόσθεσε ο διπλωμάτης.
«Πρόκειται για κυρώσεις που θα κάνουν κακό», όπως το ζήτησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά την εκτροπή πάνω από το Μινσκ πτήσης της Ryanair από την Αθήνα προς το Βιλνιούς για τη σύλληψη δύο εκ των επιβατών της, του αντιφρονούντα δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς και της Ρωσίδας φίλης του Σοφίας Σαπέγκα, σχολίασε ο διπλωμάτης.
«Ο στόχος είναι να κοπούν οι πηγές εισοδημάτων του Λουκασένκο», δήλωσε άλλος Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Στους τομείς που στοχοθετούνται από την ΕΕ κυριαρχούν οι μεγάλες κρατικές εταιρίες που έχουν πολύ ισχυρές σχέσεις με το καθεστώς και με τον πρόεδρο», εξήγησε.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υιοθετεί συχνά οικονομικές κυρώσεις και αυτό παίρνει χρόνο», δήλωσε άλλος διπλωμάτης. «Μετά το πράσινο φως που αναμένεται τη Δευτέρα, θα χρειαστεί να διαμορφωθεί οριστικά ένα νομικό κείμενο ώστε αυτές να τεθούν σε ισχύ το συντομότερο δυνατό».
Η ομοφωνία των 27 απαιτείται για την υιοθέτηση των κυρώσεων
Η Αυστρία είχε επιφυλάξεις για τις οικονομικές κυρώσεις αλλά τις ήρε σήμερα, δήλωσαν διπλωμάτες στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Όλα τα κράτη έκαναν συμβιβασμούς και δέχτηκαν ότι τα μέτρα μπορεί να έχουν πιθανό αντίκτυπο στα συμφέροντά τους», σχολίασε Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Οι υπουργοί «θα εγκρίνουν επίσης» την προσθήκη 78 ονομάτων και 7 οντοτήτων στη λίστα των Λευκορώσων αξιωματούχων στους οποίους επιβάλλονται κυρώσεις για την καταστολή της αντιπολίτευσης, εκ των οποίων 7 εμπλέκονται στην εκτροπή της πτήσης της Ryanair, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Οι κυρώσεις αυτές είναι ατομικές. Θα απαγορεύουν τη διαμονή των προσώπων αυτών και θα κατάσχουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στην ΕΕ. Θα απαγορεύεται επίσης η χορήγηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων στις αναφερόμενες οντότητες.
Η ΕΕ έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις σε 88 μέλη του καθεστώτος, ανάμεσά τους ο πρόεδρος Λουκασένκο και ο γιος του.
Η ΕΕ αναγνωρίζει ότι οι κυρώσεις αυτές θα έχουν συνέπειες για τους πολίτες της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας. Η απαγόρευση πτήσεων στην ΕΕ που επιβλήθηκε στην εθνική αεροπορική εταιρία Belavia και η διακοπή των ευρωπαϊκών αεροπορικών συνδέσεων τιμώρησαν τα ταξίδια των Λευκορώσων.
Η αυτοεξόριστη ηγέτης της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια θα έχει πρόγευμα εργασίας με τους υπουργούς πριν από τη συνεδρίασή τους και στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου έχει προγραμματίσει να δώσει συνέντευξη Τύπου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Συγγνώμη... λάθος, λένε στον Λευκό Οίκο για το Χάρβαρντ - Τι αποκαλύπτουν οι ΝΥΤ
Χωρίς εξουσιοδότηση στάλθηκε η επίμαχη κυβερνητική επιστολή στο Χάρβαρντ, σύμφωνα με πηγές των New York Times

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα – Υγεία, αγάπη και δύναμη σε όλο τον κόσμο» (pic)
Το μήνυμα του ηγέτη του Ολυμπιακού στα social media για το Πάσχα.

Πούτιν: «Πασχαλινή εκεχειρία» στη σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας
Η εκεχειρία αρχίζει σήμερα το απόγευμα και θα διαρκέσει μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Ολοκληρώθηκαν οι έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα - Τρίτος γύρος στη Ρώμη
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Abbas Araqchi και ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Steve Witkoff, διαπραγματεύτηκαν έμμεσα

Μητσοτάκης για Πάσχα: «Μέσα από τον πόνο και τις δυσκολίες γεννιούνται το φως και η ελπίδα»
«Μέσα από την ψυχή μας να αναπηδήσουν αισθήματα καλοσύνης, αισθήματα αλληλεγγύης, αισθήματα ελπίδας», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης

Έσπασαν και φέτος οι μπότηδες στην Κέρκυρα – Το εντυπωσιακό έθιμο του Πάσχα
Από τα μπαλκόνια και τα παράθυρα των σπιτιών στην Κέρκυρα, οι μπότηδες, δηλαδή μεγάλα ή μικρά κεραμικά βαμμένα κόκκινα δοχεία γεμάτα με νερό, έπεσαν με θόρυβο στο δρόμο

O Μητσοτάκης στην Πρώτη Ανάσταση στην Τήνο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε για το Πάσχα στο νησί της Τήνου

Δημογραφικό: Πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα του 2050
Τα τελευταία χρόνια, οι δημογραφικές αλλαγές στην Ελλάδα απασχολούν όλο και περισσότερο τους επιστήμονες και τους φορείς

Έτοιμος ο Τραμπ να αναγνωρίσει την ρωσική κατοχή της Κριμαίας
Τι δηλώνει πηγή που γνωρίζει για την φερόμενη πρόταση της κυβέρνησης Τραμπ στο CNN – Η Ρωσία έχει καταλάβει την Κριμαία από το 2014

Aργυρού: Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομίας η αναβάθμιση της S&P
Ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Μιχάλης Αργυρού σχολίασε τη σημασία αυτής της αναβάθμισης