Τα επεξεργασμένα τρόφιμα δημιουργούν εικόνες τεράστιων εργοστασίων που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φυσικών πόρων.
Τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αγνοήσουμε πώς οι διατροφικές μας συνήθειες βλάπτουν τον πλανήτη.
Το σύστημα διατροφής μας επηρεάζει τα αποθέματα υπόγειων υδάτων, παράγει το ένα τρίτο των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο χρησιμοποιεί χερσαίες εκτάσεις. Πράγματα, δηλαδή, που συνεπάγονται μετατροπή φυσικών οικοσυστημάτων και προκαλούν απώλεια βιοποικιλότητας.
Σε απάντηση, οι επιστήμονες συμβουλεύουν να μειώσουμε το κρέας, να μειώσουμε τα απόβλητα τροφίμων και να αγοράσουμε περισσότερα τοπικά παραγόμενα τρόφιμα, αναφέρεται σε άρθρο του BBC.
Ωστόσο, μήπως μπορεί η επεξεργασία να συμβάλει πραγματικά στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των τροφίμων;
Θα ωφεληθεί ο πλανήτης από την κατανάλωση λιγότερων επεξεργασμένων;
Τα τρόφιμα μπορούν να χωριστούν σε μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα, επεξεργασμένα και εξαιρετικά επεξεργασμένα. Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως μάρκες και κέικ, αντιπροσωπεύουν λίγο περισσότερο από τις μισές θερμίδες που καταναλώνουμε.
Τα μη επεξεργασμένα, τοπικά τρόφιμα, όπως ολόκληρα φρούτα και λαχανικά, έχουν σχετικά χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι τα ελάχιστα επεξεργασμένα χορτοφαγικά τρόφιμα έχουν τις χαμηλότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Αλλά, η αγορά ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων -όπως αποξηραμένα φρούτα, φέτες ή κατεψυγμένα λαχανικά ή προμαγειρευμένο ρύζι- μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε λιγότερες εκπομπές από την αγορά μη επεξεργασμένων φρούτων και λαχανικών και την προσθήκη σε αυτό το βήμα στο σπίτι. Αυτό περιλαμβάνει το ψήσιμο και το πάγωμα, όχι μόνο το μαγείρεμα.
«Όταν επεξεργάζεστε κάποιο φαγητό στο σπίτι, πιθανότατα ξοδεύετε περισσότερη ενέργεια, καθώς η διαδικασία δεν είναι τόσο απλοποιημένη όσο ένα μεγάλο εργοστάσιο», λέει ο Μάρκο Σπρίγνκμαν, ερευνητής περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Τι γίνεται με όλους τους πόρους και την ενέργεια που απαιτούνται για την παραγωγή όλων των συστατικών σε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα;
«Η βιωσιμότητα ενός τροφίμου εξαρτάται από το πόση ενέργεια αναλώνεται στην επεξεργασία, στην αποθήκευση, στη συντήρηση και στην ψύξη και πόσο σπαταλάμε», αναφέρει στο BBC η Σέλι Μίλερ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Περιβάλλοντος και Αειφορίας του Πανεπιστημίου του Michigan.
«Επομένως, είναι ο τύπος του συστατικού, παρά ο αριθμός των συστατικών, ή εάν έχει υποστεί επεξεργασία ή όχι, που οδηγεί στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός τροφίμου», λέει.
Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία παρασκευάζονται κυρίως από ουσίες που εξάγονται από τρόφιμα, έχουν ως επί το πλείστον συστατικά χαμηλού αντίκτυπου. Αυτό περιλαμβάνει τα λίπη και άλλα συντηρητικά που χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν τα τρόφιμα να αποθηκεύονται περισσότερο.
Από την άλλη, μια εφημερίδα που δημοσιεύθηκε πέρυσι επισημαίνει ότι τυχόν υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν φοινικέλαιο και σογιέλαια έχουν «ουσιαστικά αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις».
Ένα άλλο συστατικό που έχει σημασία όταν μιλάμε για εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σε επεξεργασμένα τρόφιμα είναι το κρέας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο εάν δεν περιέχουν καθόλου ή μόνο μικρές ποσότητες συστατικών ζωικής προέλευσης.
«Πολλά από αυτά τα βασικά συστατικά έχουν χαμηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και άλλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και προσθέτουν μόνο ένα 5%-10% στο διατροφικό μας αποτύπωμα, αναφέρει ο Σπρίνγκμαν.
Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων δεν είναι ο μόνος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Συνήθως έχουν περισσότερες συσκευασίες από τα ελάχιστα επεξεργασμένα και μη επεξεργασμένα τρόφιμα. Ωστόσο, αυτή η συσκευασία είναι επίσης απίθανο να συμβάλει πολύ στις εκπομπές, λέει ο Σπρίνγκμαν.
Στην πραγματικότητα, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν επίσης να συμβάλουν στη μείωση αυτών των εκπομπών.
Ο πιο βιώσιμος τρόπος για την κατανάλωση τροφίμων είναι να φτιάχνουμε μόνο όσο τρώμε. Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό, καθώς κατασκευάζονται για να διαρκούν περισσότερο στα ντουλάπια μας, χάρη στα συστατικά που προστίθενται για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής, οπότε είναι λιγότερο πιθανό να τα σπαταλήσουμε.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα απόβλητα από μεταποιημένα φρούτα και λαχανικά είναι περίπου 14% χαμηλότερα από εκείνα των φρέσκων φρούτων και λαχανικών και η σπατάλη μεταποιημένων ψαριών και θαλασσινών είναι 8% χαμηλότερη.
Ωστόσο, η απώλεια τροφίμων και τα απόβλητα επηρεάζουν συνήθως τα ευπαθή τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, και τα βασικά σιτηρά, όπως οι πατάτες, τα οποία τείνουν να έχουν αρκετά χαμηλές εκπομπές.
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων