
Η αμερικανική αγορά εργασίας βιώνει μια περίοδο, γεμάτη παράδοξα, στρεβλώσεις και στοιχεία που έρχονται σε αντίθεση με τα όσα διδάσκεται κανείς στην οικονομική επιστήμη στα πανεπιστήμια. Υψηλή ανεργία, ρεκόρ κενών θέσεων, ρεκόρ παραιτήσεων, μπόνους για προσλήψεις.
Οι λόγοι είναι πολλοί και έχουν αναλυθεί ποικιλοτρόπως.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό που έχει διαμορφωθεί, επιχειρήσεις και εσχάτως και κυβερνώντες επιστρατεύουν διάφορα όπλα προκειμένου να φέρουν τον κόσμο πίσω στην εργασία…
Ήδη μια σειρά Πολιτειών – συμπεριλαμβανομένων και τεσσάρων που ακυρώνουν πρόωρα τα προγράμματα επιδότησης της ανεργίας- προσφέρουν τώρα στους άνεργους εργαζομένους έως 2.000 δολάρια μόλιες πιάσουν δουλειά.
Είναι η τελευταία προσπάθεια των κυβερνητών να καταπολεμήσουν τις ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη εργατικού δυναμικού, αλλά ορισμένοι ειδικοί λένε ότι μπορεί να μην λειτουργήσει.
Η Μοντάνα, η Αριζόνα, η Οκλαχόμα και το Νιού Χάμσαϊρ προσφέρουν μπόνους επιστροφής στην εργασία ως εναλλακτική λύση στα προγράμματα ανεργίας που εξαλείφουν αργότερα αυτόν τον μήνα και στις αρχές Ιουλίου.
Τα ομοσπονδιακά προγράμματα λήγουν στις 6 Σεπτεμβρίου. Το Κολοράντο και το Κονέκτικατ έχουν επίσης ανακοινώσει τέτοιες πρωτοβουλίες.
Η Αριζόνα – η οποία σχεδιάζει να ακυρώσει τα προγράμματα ανεργίας στις 10 Ιουλίου – παρέχει το μεγαλύτερο μπόνους εφάπαξ 2.000 δολαρίων για όσους έχουν θέση πλήρους απασχόλησης και ολοκληρώνουν 10 εβδομάδες εργασίας. Το μπόνους είναι 1.000 δολάρια για εργαζόμενους που αποδέχονται προσφορά μερικής απασχόλησης.
«Στην Αριζόνα, θα χρησιμοποιήσουμε ομοσπονδιακά χρήματα για να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να εργαστούν… αντί να πληρώνουμε τους ανθρώπους να μην εργάζονται», δήλωσε ο κυβερνήτης Ducey, ανακοινώνοντας την διακοπή των ομοσπονδιακών προγραμμάτων και την πρωτοβουλία των μπόνους.
Το μπόνους επιστροφής στην εργασία ποικίλλει ανάλογα με την πολιτεία και μπορεί να είναι διαφορετικό για τους εργαζόμενους πλήρους και μερικής απασχόλησης.
Για παράδειγμα, η Μοντάνα και η Οκλαχόμα προσφέρουν και οι δύο εφάπαξ πληρωμή 1.200 δολ., ενώ το Κολοράντο παρέχει 1.600 δολ. σε εργαζόμενους που ξεκίνησαν τη δουλειά τους τον Μάιο και 1.200 δολ. σε αυτούς που ξεκινούν να εργάζονται τον Ιούνιο.
Το Κονέκτικατ και το Νιού Χάμσαϊρ και οι δύο θα πληρώσουν 1.000 δολ. αλλά η πληρωμή του Νιού Χάμσαϊρ για εργαζομένους μερικής απασχόλησης είναι μόνο 500 δολάρια. Οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης στο Κοννέκτικατ λαμβάνουν τα 1.000 δολάρια.
Επίσης, οι εβδομάδες για τις οποίες οι εργαζόμενοι πρέπει να παραμείνουν στην εργασία πριν λάβουν τα μπόνους κυμαίνονται μεταξύ 4 και 10.
Ανάλογα μέτρα έχουν προαναγγείλει επίσης η Βόρεια Καρολίνα, η Νέα Υόρκη και το Κεντάκι.


Latest News

Το σχέδιο του Κρετίνσκι πίσω από εξαγορά της Daily Mail - Πώς σκοπεύει να την μεταμορφώσει
Η Royal Mail αναμένεται -εκτός απροόπτου- να περάσει στα χέρια του Τσέχου μεγιστάνα, Ντάνιελ Κρετίνσκι, στα τέλη Απριλίου

Με καθυστέρηση οι προπαραγγελίες του Nintendo Switch 2 λόγω δασμών
Η προπαραγγελίες για το Nintendo Switch 2 θα ξεκινήσουν στις 24 Απριλίου - Οι προπαραγγελίες είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τις 9 Απριλίου

Επένδυση 256 εκατ. ευρώ από την τουρκική αυτοκινητοβιομηχανία Tofas
Η Αρχή Ανταγωνισμού στην Τουρκία ενέκρινε την πώληση της επιχείρησης τοπικής διανομής από την Stellantis στην Tofas

Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός σπάνιων γαιών - Υστερα ήρθε... η Κίνα
Μέχρι τη δεκαετία του 1980 οι ΗΠΑ ήταν στην πραγματικότητα ο μεγαλύτερος παραγωγός για σπάνιες γαίες

Δύσκολο στοίχημα το Made in USA- Πώς θα γυρίσει η παραγωγή στις ΗΠΑ
Η αισιοδοξία των CEO's για την ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας αλλά και οι επιφυλάξεις τους

Η διπλή «απειλή» Τραμπ για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες [γραφήματα]
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες από την Stellantis έως την BMW - Σε συνομιλίες ΕΕ και Κίνα για να αποφευχθούν τα χειρότερα

Η βιομηχανία διατηρεί την ανοδική της τάση στην οικονομία της Κίνας
Η Κίνα είναι σίγουρη και ικανή να σταθεροποιήσει την εκτεταμένη βιομηχανική της οικονομία, δηλώνουν αξιωματούχοι της χώρας

Βιετνάμ: Ο «μοναδικός δεσμός» με τις ΗΠΑ – Οι ασκήσεις ισορροπίας
Το Βιετνάμ είναι από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ τους δασμούς - Η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ

Ιαπωνία: Εξετάζει παραχωρήσεις σε σόγια και ρύζι στις συνομιλίες για τους δασμούς των ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ ανέβαλαν για 90 μέρες τους «αμοιβαίους δασμούς» 24% στα Ιαπωνικά προϊόντα, ενώ σε ισχύ είναι ο καθολικός δασμός 10% και 25% για τα αυτοκίνητα

H Volvo «λύνει το χειρόφρενο» των απολύσεων στις ΗΠΑ - Περικοπές 800 θέσεων εργασίας
Οι απολύσεις στη Volvo είναι η πιο πρόσφατη απάντηση από τη βιομηχανία αυτοκινήτων και φορτηγών που πλήττεται από τους δασμούς