
«Ποτέ δεν περίμενα να έχω σπουδαστικό δάνειο σ΄ αυτή την ηλικία,» δηλώνει 60χρονος που δανείσθηκε περίπου 30.000 δολάρια για να επιστρέψει στις σπουδές του αργότερα στη διάρκεια της ζωής του και σήμερα χρωστά 70.000 δολάρια.
Είναι αρκετά δύσκολο να αποπληρώνεις τα δάνεια για τις σπουδές στο κολέγιο όταν έχεις μισθό. Και τα πράγματα δεν γίνονται καλύτερα όταν είσαι συνταξιούχος.
Το ταχύτερα αναπτυσσόμενο κομμάτι του χρέους του 1,7 τρις δολαρίων από φοιτητικά δάνεια στις ΗΠΑ το διατηρούν ηλικιωμένοι Αμερικανοί. Σήμερα υπάρχουν περίπου 8,7 εκατομμύρια Αμερικανοί ηλικίας άνω των 50 ετών που εξακολουθούν να αποπληρώνουν δάνεια σπουδών και το χρέος τους έχει αυξηθεί κατά περίπου 50% από το 2017.

Ορισμένοι πήραν δάνεια για να βοηθήσουν τα παιδιά τους και είναι πιθανό να ολοκληρώσουν την αποπληρωμή τους όταν φτάσουν την ηλικία των 90 ετών. Αλλοι επέστρεψαν στις σπουδές αργότερα στη διάρκεια της ζωής τους. Και στις δύο περιπτώσεις, οι δανειολήπτες επιβαρύνθηκαν με υψηλότερα επιτόκια που μεγάλωσαν το χρέος τους. Γιαυτό η επικείμενη επιστροφή στις πληρωμές σπουδαστικών δανείων αποτελεί πρόκληση για όλες τις γενιές. Τα μορατόρια στις πληρωμές δανείων που εφαρμόστηκαν στη διάρκεια της πανδημίας θα τερματισθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ δεν υπάρχει πρόοδος στη διαγραφή χρέους που υποσχέθηκε ο Πρόεδρος Μπάιντεν στην προεκλογική του εκστρατεία.
Τα δάνεια σπουδών υποτίθεται ότι δεν επρόκειτο να εξελιχθούν σε βάρος ζωής. Το ανώτατο εκπαιδευτικό σύστημα των ΗΠΑ, που βασίζεται στον ατομικό δανεισμό, προϋποθέτει ότι οι απόφοιτοι θα μπορέσουν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους σχετικά νωρίς στη διάρκεια του εργασιακού βίου τους. Τα περισσότερα δάνεια έρχονται με σχέδιο 10ετούς αποπληρωμής, το ένα-τρίτο της διάρκειας ενός τυπικού ενυπόθηκου δανείου.
Όμως η πραγματικότητα για πολλούς δανειολήπτες είναι πολύ διαφορετική. Ο Φρανκ Σάιζερ Τζούνιορ, στα 77 του χρόνια εκτιμά ότι θα χρειαστεί άλλες δύο 10ετίες για να αποπληρώσει το χρέος του. Ο Σάιζερ δανείστηκε για να βοηθήσει τις σπουδές του γιού του. Συνταξιοδοτήθηκε το 2010 –δύο χρόνια μετά την αποφοίτηση του γιού του- και σήμερα χρωστά περίπου 52.000 δολάρια. «Ο Θεός ξέρει ποιο ήταν το αρχικό ποσό,» δηλώνει, «αλλά συνέχισε να αυξάνεται». Σήμερα πληρώνει 500 δολάρια τον μήνα σε δόση.
Ο ρόλος των επιτοκίων
Ενας λόγος γιατί οι γονείς δανειολήπτες όπως ο Σάιζερ συχνά πληρώνουν διογκωμένα δάνεια είναι επειδή πληρώνουν υψηλότερα επιτόκια. Από τα μέσα του 2016, τα δάνεια με ομοσπονδιακή εγγύηση στο πλαίσιο του προγράμματος Parent PLUS επιβαρύνθηκαν κατά 466 μονάδες βάσης κατά μέσο όρο πάνω από τα αμερικανικά κρατικά χρεόγραφα, πολύ πάνω από το τυπικό επιτόκιο για δάνεια σπουδών Το τρέχον επιτόκιο είναι 4,23% του συνολικού ποσού του δανείου, περίπου τέσσερις φορές αυτό που πληρώνουν οι φοιτητές. Δεν είναι μόνο γονείς που υποφέρουν από αυτό το πρόβλημα για όλη τη ζωή τους. Για πολλούς ηλικιωμένους, το είδος της ομαλής καριέρας που θα τους επέτρεπε να αποπληρώσουν τα δάνειά τους αποδείχθηκε ανεκπλήρωτο όνειρο, ειδικά για όσους βρέθηκαν σε δύσκολες εποχές εργασίας όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Ορισμένοι επέστρεψαν στις σπουδές για να εφοδιαστούν καλύτερα και κατέληξαν με νέα χρέη.
Αντίθετα με πολλούς τύπους χρέους, δεν υπάρχει διαφυγή από τα δάνεια σπουδών μέσω πτώχευσης. Τα δάνεια με ομοσπονδιακή εγγύηση είναι εφ’ όρου ζωής και δεν μπορούν να μεταβιβαστούν σε κληρονόμους. Ωστόσο, οι δανειολήπτες απολαμβάνουν εκπτώσεις των δόσεων δανείων από το εισόδημα κοινωνικής ασφάλισης.
Η επόμενη πληρωμή δόσης δανείων σπουδών στις ΗΠΑ είναι προγραμματισμένη για την 1η Οκτωβρίου. Μέχρι τότε πολλοί περισσότεροι θα δυσκολευθούν να πληρώσουν και δεν είναι σαφές αν η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα ανακούφισης. Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε να διαγράψει χρέος έως 10.000 δολάρια για δάνεια σπουδών ανά δανειολήπτη, ωστόσο δεν έχει κάνει κάποια νομοθετική κίνηση μέχρι στιγμής.


Latest News

Τι υπόσχονται βιομηχανίες στον Τραμπ για να αποφύγουν το χάος των δασμών
Θα χρειαστούν χρόνια για να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους την ίδια ώρα που η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ παραμένει ασαφής

Το Χονγκ Κονγκ σταματάει την αποστολή δεμάτων στις ΗΠΑ, λόγω των δασμών Τραμπ
Οι ΗΠΑ είναι παράλογες, εκφοβίζουν και επιβάλλουν δασμούς καταχρηστικά, ανακοίνωσαν τα ταχυδρομεία του Χονγκ Κονγκ

Χαμηλότερος από τον αναμενόμενο ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Μάρτιο
Τι θα κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας με τα επιτόκια

Η Κίνα αντικαθιστά τον κορυφαίο διεθνή εμπορικό διαπραγματευτή της
Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής για την Κίνα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις - Τι σηματοδοτεί η αλλαγή

Η Nvidia θα «χάσει» 5,5 δισ. καθώς οι ΗΠΑ περιορίζουν τις πωλήσεις chip στην Κίνα
Η Nvidia ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι νέοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση του κινδύνου χρήσης τσιπ H20 σε «έναν υπερυπολογιστή στην Κίνα»

Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες FMCG στην Ευρώπη - Έρευνα Circana
Η Circana δημοσιεύει σε συνεργασία με το περιοδικό ESM τις κατηγορίες προϊόντων που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τον τελευταίο χρόνο

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ στην Κίνα ζητάει από το Πεκίνο να αλλάξει εμπορική πολιτική
Τι ζητούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, στον απόηχο του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Τραμπ

Οι ΗΠΑ αντιδρούν, αλλά συνεχίζουν τις συζητήσεις για τον παγκόσμιο φόρο - Τι λέει ο ΟΟΣΑ
Περισσότερες από 135 χώρες υπέγραψαν τη μεγαλύτερη εταιρική φορολογική μεταρρύθμιση εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια πριν

Η PwC αποχωρεί από την Αφρική για να αποφύγει τα σκάνδαλα
Ο παγκόσμιος πρόεδρος της PwC, Mohamed Kande, αντιμετωπίζει τις συνέπειες των σκανδάλων σε πολλές ηπείρους από τότε που ανέλαβε τον ρόλο τον Ιούλιο

Και τα κρίσιμα ορυκτά στο έλεος των δασμών Τραμπ
Η έρευνα που ξεκινούν οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλεί να πυροδοτήσει έναν νέο κρίσιμο εμπορικό πόλεμο ορυκτών