Ενώ οι συζητήσεις αναφορικά με την πορεία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας εστιάζουν κυρίως στο θέμα των πληθωριστικών πιέσεων κι αν αυτές είναι παροδικές ή όχι, στις πρόσφατες ανακοινώσεις των Κεντρικών Τραπεζών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αναδεικνύεται ένα ακόμα θέμα: η αγορά εργασίας με τις στρεβλώσεις και τα παράδοξα.
Τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που συνεδρίασε στις 10 του μήνα όσο και η Fed την προηγούμενη εβδομάδα υπογραμμίζουν ιδιαίτερα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας…
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Eurostat η ανεργία αυξάνεται, ενώ παράλληλα ανοδική τάση επικρατεί και στις κενές θέσεις εργασίας, ενώ αύξηση παρατηρείται και στο μισθολογικό κόστος.
Ανάλογη, και ακόμα πιο έντονη είναι η κατάσταση στις ΗΠΑ, όπου η ανεργία βρίσκεται κοντά σε ιστορικό υψηλό, την ώρα που οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να βρουν εργαζόμενους για να καλύψουν τις κενές θέσεις, και να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση
Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση του διοικητή της Fed Τζερόμ Πάουελ ότι υπάρχει ένας σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στον σταθερά υψηλό αριθμό των ανέργων και τον επίσης υψηλό αριθμό κενών θέσεων εργασίας. «Παράγοντες που συνδέονται με την πανδημία, όπως ο φόβος για τον κορωνοϊό, αλλά και τα (υψηλά) επιδόματα ανεργίας φαίνεται ότι ασκούν πιέσεις στον ρυθμό ενίσχυσης της απασχόλησης» τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Fed.
Την ίδια ώρα, περισσότεροι Αμερικανοί από ποτέ εγκαταλείπουν τη δουλειά τους , καθιστώντας δύσκολο για τις εταιρείες να καλύψουν τις κενές θέσεις.
Ειδικότερα, σχεδόν 4 εκατομμύρια άτομα παραιτήθηκαν από την εργασία τους τον Απρίλιο. Ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν διπλάσιος από τον αντίστοιχο πριν από έναν χρόνο.
Εν τω μεταξύ, το ποσοστό των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που αφήνουν τη δουλειά τους διαμορφώθηκε στο 2,8%. Πρόκειται για ποσοστό κατά μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα υψηλότερο από ό, τι πριν από έναν χρόνο.
Γιατί παραιτούνται τόσοι πολλοί Αμερικανοί;
Το πιο συνηθισμένο επιχείρημα τώρα είναι ότι οι άνθρωποι φεύγουν για καλύτερες θέσεις εργασίας. Πολλές εταιρείες αύξησαν τους μισθούς ή παρέχουν επιπλέον κίνητρα για να προσελκύσουν εργαζομένους.
Μια πρόσφατη μελέτη της Bank of America, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που αλλάζουν θέσεις εργασίας λαμβάνουν επιπλέον 13% στους μισθούς από τις νέες τους θέσεις εργασίας.
Ταυτόχρονα, υποστηρίζεται ότι πολλοί άνθρωποι έχουν επανεκτιμήσει την καριέρα τους, αποφασίζοντας ότι δεν τους αρέσουν οι παλιές δουλειές τους και θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό.
Μέσα στο κλίμα αυτό οι εταιρείες πρέπει απεγνωσμένα να προσλάβουν περισσότερους εργαζομένους για να μπορέσουν να καλύψουν την ζήτηση, αλλιώς κινδυνεύουν να χάσουν πωλήσεις και κέρδη.
Τα κίνητρα
Η κυβέρνηση του Μπάιντεν τον Μάρτιο παρείχε ένα τεράστιο δημοσιονομικό κίνητρο που έδωσε στους περισσότερους επιταγές 1.400 δολαρίων. Ο νέος νόμος πρόσθεσε επίσης έναν ομοσπονδιακό μισθό 300 ευρώ επιπλέον των τακτικών κρατικών παροχών για τους ανέργους. Οι ομοσπονδιακές παροχές διαρκούν έως τον Σεπτέμβριο.
Αν και τα άτομα που παραιτούνται δεν μπορούν να λάβουν επίδομα ανεργίας, εν τούτοις μπορούν να είναι δικαιούχοι άλλων βοηθημάτων.
Εξαιρετικά επιφυλακτικός με την πορεία ανάρρωσης της αμερικανικής αγοράς εργασίας εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο Τζόνας Πρίσινγκ, διευθύνων σύμβουλος της Manpower Group, που είναι από τους μεγαλύτερους ομίλους ανθρωπίνου δυναμικού.
Δεν βρίσκουν εργαζόμενους
Τα ποσοστά προσλήψεων έχουν επιταχυνθεί σημαντικά, καθώς το άνοιγμα της αγοράς αυξάνει τις ανάγκες των επιχειρήσεων για νέο προσωπικό, όμως η μεγαλύτερη πρόκληση εντοπίζεται στη χαμηλή ανταπόκριση του κοινού.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την εταιρεία, ένας στους τρεις εργοδότες δηλώνει πως δυσκολεύεται να βρει προσωπικό, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στις θέσεις εργασίας στον κλάδο των logistics (σε ποσοστό 50%) και στον βιομηχανικό και μεταποιητικό τομέα (σε ποσοστό 23%).
Σύμφωνα με την National Federation of Independent Business, μεταξύ των μικρών επιχειρήσεων το ποσοστό ρεκόρ του 48%(!) των εργοδοτών δήλωσε το Μάιο πως είχε κενές θέσεις εργασίας που δεν έβρισκε προσωπικό για να καλύψει.
Μπόνους
Μέσα στο πλαίσιο αυτό που έχει διαμορφωθεί, επιχειρήσεις και εσχάτως και κυβερνώντες επιστρατεύουν διάφορα όπλα προκειμένου να φέρουν τον κόσμο πίσω στην εργασία…
Ήδη μια σειρά Πολιτειών – συμπεριλαμβανομένων και τεσσάρων που ακυρώνουν πρόωρα τα προγράμματα επιδότησης της ανεργίας- προσφέρουν τώρα στους άνεργους εργαζομένους έως 2.000 δολάρια μόλις πιάσουν δουλειά.
Η Μοντάνα, η Αριζόνα, η Οκλαχόμα και το Νιού Χάμσαϊρ προσφέρουν μπόνους επιστροφής στην εργασία ως εναλλακτική λύση στα προγράμματα ανεργίας που εξαλείφουν αργότερα αυτόν τον μήνα και στις αρχές Ιουλίου.
Τα ομοσπονδιακά προγράμματα λήγουν στις 6 Σεπτεμβρίου. Το Κολοράντο και το Κονέκτικατ έχουν επίσης ανακοινώσει τέτοιες πρωτοβουλίες.
Η Αριζόνα – η οποία σχεδιάζει να ακυρώσει τα προγράμματα ανεργίας στις 10 Ιουλίου – παρέχει το μεγαλύτερο μπόνους εφάπαξ 2.000 δολαρίων για όσους έχουν θέση πλήρους απασχόλησης και ολοκληρώνουν 10 εβδομάδες εργασίας. Το μπόνους είναι 1.000 δολάρια για εργαζόμενους που αποδέχονται προσφορά μερικής απασχόλησης.
Ανάλογα μέτρα έχουν προαναγγείλει επίσης η Βόρεια Καρολίνα, η Νέα Υόρκη και το Κεντάκι.
Την ίδια τακτική ακολουθούν και πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες πλέον δίνουν κίνητρα και
Επιδόματα τέλος!
Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια αμερικανοί θα δουν τα επιδόματα ανεργίας τους να μειώνονται ή να περικόπτονται εντελώς από τα το τέλος του μήνα, καθώς ολοένα και περισσότερες Πολιτείες των ΗΠΑ επιλέγουν να εξαιρεθούν από τα ομοσπονδιακά προγράμματα ανεργίας.
«Οι Πολιτείες τους δίνουν 30 ημέρες προσθεσμία για να βρουν δουλειά», δήλωσε στο Yahoo Money, ο Andrew Stettner, ειδικός σε θέματα ανεργίας και ανώτερος συνεργάτης του Century Foundation και πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι εξ αυτών δεν θα τα ακαφέρουν με αποτέλεσμα να χάσουν τα επιδόματα ανεργίας.
Υπογράμμισε επίσης, ότι οι συνολικές απώλειες από αυτές τις περικοπές θα ανέλθουν σε 10,9 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία κατ’ επέκταση δεν θα εισρεύσουν στις τοπικές οικονομίες.
Μέχρι στιγμής δεκαοκτώ πολιτείες σχεδιάζουν να ακυρώσουν τα προγράμματα ανεργίας της πανδημικής εποχής. Η Αλάσκα και η Δυτική Βιρτζίνια ήταν οι τελευταίες που αποχώρησαν, σε μια κίνηση που κερδίζει έδαφοις κυρίως μεταξύ των Ρεπουμπλικανών κυβερνητών.
«Περισσότεροι από 50 τοπικοί εργοδότες έχουν δημοσιεύσει προσλήψεις και η ανταπόκριση ήταν πολύ θετική. Η ζήτηση για εργαζόμενους ξεπερνά πλέον τις αιτήσεις για εργασία» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τμήματος Εργασίας και Ανάπτυξης Εργατικού Δυναμικού της Αλάσκας και προστίθεται: «Για όσους αναζητούν εργασία, ήρθε η ώρα»
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...