Μια χώρα διχασμένη πολιτικά και πληγωμένη από τις πληγές που άφησε ο πρόσφατος πόλεμος με το Αζερμπαϊτζάν είναι το προφίλ που εμφανίζει η Αρμενία, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες της πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης που πυροδότησε η παραίτηση του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις προμηνύουν ένα οριακό αποτέλεσμα που δεν είναι βέβαιο πως θα βοηθήσει την πολιτική σταθεροποίηση της χώρας, κάτι που βολεύει τόσο το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν όσο και τη… μητέρα Τουρκία που στέκεται μόνιμα στο πλευρό του Μπακού, στο πλαίσιο των φιλοδοξιών του Ερντογάν για την ενίσχυση του περιφερειακού ρόλου της Άγκυρας.
Νωρίτερα σήμερα, περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Ερεβάν, για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Ρόμπερτ Κοτσαριάν, ο οποίος αδημονεί να οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα πορεία. Από την άλλη, και ο απερχόμενος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν διατηρεί τα ερείσματα του, ενώ η προ ημερών προειδοποίηση του πως θα σημειωθούν ταραχές στην περίπτωση που κερδίσουν τις εκλογές οι πολιτικοί αντίπαλοί του, δεν προμηνύει ένα ήρεμο μετεκλογικό τοπίο.
Πραγματικά, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο συνασπισμός «Αρμενία» του 66χρονου Κοτσαριάν συγκεντρώνει 29% στην πρόθεση ψήφου και προηγείται ελαφρά του «Κοινωνικού Συμφώνου» του 46χρονου Πασινιάν. Ωστόσο, όλοι οι αναλυτές κάνουν λόγο για μια εξαιρετικά δύσκολη αναμέτρηση, λόγω της πόλωσης της κοινής γνώμης, γεγονός που καθιστά περίπλοκο και το τοπίο της επόμενης μέρας.
Συνολικά 22 κόμματα και τέσσερα πολιτικά μπλοκ ερίζουν για ένα κομμάτι της πίτας της νέας βουλής, αν και ο πολιτικός διχασμός φαίνεται πως χωρίζει τις δυνάμεις σε δύο βασικά στρατόπεδα: αυτούς που στηρίζουν και αυτούς που εναντιώνονται στον Πασινιάν. Και αυτό έχει να κάνει με την εξευτελιστική για την Αρμενία έκβαση της τελευταίας σύρραξης με το Αζερμπαϊτζάν.
Το περασμένο φθινόπωρο, η Αρμενία και το (στηριζόμενο στρατιωτικά από την Τουρκία) Αζερμπαϊτζάν ενεπλάκησαν σε ένα ακόμη πόλεμο με επίκεντρο το διαφιλονικούμενο θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Έπειτα από περίπου ενάμιση μήνα αιματηρών συμπλοκών με τουλάχιστον 6.000 νεκρούς (οι περισσότεροι από την αρμενική πλευρά), οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία εκεχειρίας. Όμως, η συμφωνία άφησε χαμένο το Ερεβάν που αναγκάστηκε να παραχωρήσει σημαντικά εδάφη του θύλακα που είχε θέσει υπό τον έλεγχο του κατά τον προηγούμενο μεταξύ τους πόλεμο.
Μια εξέλιξη που γιορτάστηκε από το Μπακού, αλλά και από την Άγκυρα, δεδομένου πως ο Ερντογάν είχε σαφώς επενδύσει στην επικράτηση του Αζερμπαϊτζάν και την ενίσχυση της επιρροής της Τουρκίας στην κεντρική Ασία και τον Καύκασο. Αρκεί να θυμήσουμε πως, μόλις πριν λίγες ημέρες, ο Ερντογάν -που είχε παραστεί και στη μεγάλη γιορτή νίκης του Μπακού, τον περασμένο Δεκέμβριο- επισκέφθηκε την πόλη Σούσα, που ήταν στα εδάφη που ανακατέλαβαν οι Αζέροι προκειμένου να υπογράψει νέα συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον στρατιωτικό και αμυντικό τομέα.
Η παράδοση των εδαφών και το ξεκλήρισμα χιλιάδων Αρμενίων από τα πάτρια εδάφη τους στο θύλακα προκάλεσε τεράστια πολιτική κρίση στο Ερεβάν, με συνεχείς αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που τελικά οδήγησαν τον Πασινιάν σε παραίτηση και προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Ο Κοτσαριάν, που έχει διατελέσει πρόεδρος το διάστημα 1998-2008 και ο οποίος θεωρείται πολιτικός σύμμαχος (αλλά και προσωπικός φίλος) του Βλαντιμίρ Πούτιν υπόσχεται, όχι μόνο την οικονομική ανάταση της χώρας, αλλά και την αποκατάσταση του λαβωμένου γοήτρου της με την ανάκτηση των χαμένων εδαφών και την ενίσχυση των συνόρων.
Άλλωστε, η εκεχειρία παραμένει εύθραυστη, με δημοσιογραφικές πληροφορίες από διεθνή μέσα να κάνουν λόγο για εκ νέου ενίσχυση της έντασης στα σύνορα. Μάλιστα, μόλις την περασμένη εβδομάδα με τη μεσολάβηση Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών έλαβε χώρα μια ακόμη ανταλλαγή αιχμαλώτων.
Latest News
Στους 11 οι νεκροί από την πύρινη κόλαση στο Λος Άντζελες - Στους 13 οι αγνοούμενοι
Το Μεξικό στέλνει βοήθεια - Έξι πυρκαγιές μαίνονται στην κομητεία του Λος Άντζελες από την Τρίτη
Μειωμένο προβάδισμα CDU-CSU βλέπει νέα δημοσκόπηση στη Γερμανία - Άνοδος για το AfD
Την υποψηφιότητά τους ανακοίνωσαν και επίσημα οι Όλαφ Σολτς και Αλίς Βάιντελ για τις εκλογές στη Γερμανία
Αμερικανοί βουλευτές καλούν τον Τραμπ να αναλάβει δράση για το Κυπριακό
Καταδικάζουν τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου και ζητούν από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ «να καταστήσει την επίλυση του Κυπριακού κορυφαία προτεραιότητα»
Η Ρώμη θέλει μερίδιο στη «μοιρασιά» της Συρίας
Ο ΥΠΕΞ από την Ιταλία, Αντόνιο Ταγιάνι επισκέφθηκε Δαμασκό και Βηρυτό, δείχνοντας το ενδιαφέρον της χώρας του για τις εξελίξεις
Λος Άντζελες: Οι λόγοι που οδήγησαν στην καταστροφή - Γιατί επιμένουν στα ξύλινα σπίτια
Οι πυρκαγιές ακόμα καίνε στο Λος Άντζελες που αποδεικνύεται ότι ήταν ανοχύρωτο απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής
Τέσσερις στους πέντε πολίτες απορρίπτουν τον Μακρόν - Τι δείχνει έρευνα
Για πρώτη φορά από το 2017 η δημοτικότητα του γάλλου προέδρου πέφτει κάτω από από το 20% - Ανάλογη η απόρριψη και για τον νεοδιορισμένο πρωθυπουργό Μπαϊρού
Ένοχος για κακουργήματα αλλα χωρίς ποινή ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ
«Απόλυση χωρίς όρους» για τον Τράμπ - Ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν αρνήθηκε να καταδικάσει τον εκλεγμένο πρόεδρο σε ποινή φυλάκισης ή να του επιβάλει πρόστιμο,
Επικήρυξη Μαδούρο από ΗΠΑ με 25 εκατ. - Νέες κυρώσεις σε αξιωματούχους της Βενεζουέλας
Η επανεκλογή του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, έχει αφισβητηθεί έντονα από την αντιπολίτευση της χώρας
Γερμανικός Τύπος για Μασκ – Βάιντελ: «Συζήτηση χωρίς αντίλογο»
Από τον «κομμουνιστή Χίτλερ» ως τον αποικισμό του διαστήματος ο Μασκ και η Βάιντελ συνεννοήθηκαν
Συνάντηση με τον Πούτιν ανακοίνωσε πως ετοιμάζει ο Τραμπ
«Θέλει να συναντηθούμε, κι έχουμε αρχίσει να το οργανώνουμε», είπε αναφερόμενος στον Βλαντίμιρ Πούτιν ο Ντόναλντ Τραμπ