![Στην τελική μάχη για τα κόκκινα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/06/kokkina_daneia.jpg)
Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση και του δεύτερου εμπροσθοβαρούς κύκλου εξυγίανσης των ισολογισμών τους βρίσκονται οι τέσσερις μεγαλύτεροι τραπεζικοί όμιλοι της χώρας. Εως σήμερα, έχουν υλοποιήσει ή υπογράψει τελικές συμφωνίες για συναλλαγές ύψους 34 δισ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστεί και η τιτλοποίηση της Εθνικής Τράπεζας που βαίνει προς άμεση ολοκλήρωση τα σχετικά μεγέθη αυξάνονται πάνω από τα 40 δισ. ευρώ.
Με τον τρόπο αυτόν ο εγχώριος κλάδος θα μειώσει από εφέτος, για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2010, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στην Ελλάδα κάτω από τα επίπεδα των 30 δισ. ευρώ. Θα ακολουθήσει μέχρι το τέλος του 2022, με την ίδια μέθοδο και φυσικά με χρήση των κρατικών εγγυήσεων του σχεδίου Ηρακλής, η αποενοποίηση προβληματικών χαρτοφυλακίων ύψους 12 δισ. ευρώ περίπου. Ετσι, το απόθεμα των προ πανδημίας επισφαλειών θα πέσει κάτω από τα 20 δισ. ευρώ και ο μέσος δείκτης καθυστερήσεων χαμηλότερα από το 10% ύστερα από 13 χρόνια.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι τράπεζες διαθέτουν την κεφαλαιακή επάρκεια για να προχωρήσουν στις παραπάνω κινήσεις.
Η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε πρόσφατα αύξηση κεφαλαίου 1,40 δισ. ευρώ και έκδοση ομολόγου της κατηγορίας ΑΤ1 ύψους 600 εκατ. ευρώ, ενώ την περασμένη εβδομάδα η γενική συνέλευση των μετόχων της Alpha Bank έδωσε το πράσινο φως στη διοίκησή της να προχωρήσει σε προσφορά νέων τίτλων με στόχο την άντληση έως 800 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η Eurobank έχει ήδη ενισχύσει τα κεφάλαιά της μέσω της συγχώνευσης με την Grivalia, ενώ η Εθνική Τράπεζα διατηρεί τους σχετικούς δείκτες σε επίπεδα ικανά να απορροφήσουν τις ζημιές των δράσεων εξυγίανσης.
Οι δράσεις εξυγίανσης
Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα τιτλοποιήσεων / πωλήσεων ανά όμιλο έχει ως εξής:
Alpha Bank: Εχει ολοκληρώσει το Galaxy των 10,8 δισ. ευρώ και ετοιμάζει τη συναλλαγή Cosmos ύψους 3,50 δισ. ευρώ με στόχο να πέσουν οι υπογραφές στο β’ εξάμηνο του 2021. Επιπροσθέτως έως και τον Ιούνιο του 2022 θα προχωρήσει σε πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων 4,6 δισ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτόν το ποσοστό των καθυστερήσεων στο συνολικό δανειακό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας θα υποχωρήσει γύρω από το 7%.
Eurobank: Ηταν η πρώτη που άνοιξε την αγορά των τιτλοποιήσεων με τις συναλλαγές Cairo και Pillar, συνολικού ύψους 9,50 δισ. ευρώ, και έχει ήδη ξεκινήσει τις απαραίτητες ενέργειες για την τιτλοποίηση Mexico των 3,3 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2021. Υστερα και από αυτή τη συναλλαγή ο δείκτης NPE θα πέσει στα επίπεδα του 7%.
Εθνική Τράπεζα: Ολοκληρώνει πολύ σύντομα τη συναλλαγή Frontier των 6,1 δισ. ευρώ, για την οποία έχει ήδη δεχθεί δεσμευτικές προσφορές. Η επιστροφή σε μονοψήφια ποσοστά επισφαλειών θα επιτευχθεί μέσω οργανικών επιδόσεων (θεραπεία δανείων) και ενός νέου γύρου τιτλοποιήσεων / πωλήσεων για την αποαναγνώριση επιπλέον 1,50 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 2022 ο δείκτης επισφαλειών της αναμένεται να υποχωρήσει στο 6%.
Τράπεζα Πειραιώς: Οι τιτλοποιήσεις φτάνουν τα 14 δισ. ευρώ έως τώρα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη συναλλαγή Sunrise 1 των 7,2 δισ. ευρώ, για την οποία την περασμένη εβδομάδα υπεγράφη η οριστική συμφωνία. Θα ακολουθήσει η τιτλοποίηση Sunrise 2 ύψους 4 δισ. ευρώ, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2021. Για εφέτος έχουν δρομολογηθεί και πωλήσεις δανείων 1,50 δισ. ευρώ. Με αυτές τις συναλλαγές ο δείκτης NPEs θα πέσει κάτω από το 10%.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Eurobank: Στην Βομβάη για το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας-Ινδίας-Κύπρου (IGC)](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Φωτογραφικό_στιγμιότυπο_από_την_εκδήλωση_στο_Taj_Mahal_Palace-600x400.jpg)
Καραβίας από Βομβάη: «Η Eurobank πόλος αναφοράς για τις ινδικές επιχειρήσεις»
Μνημόνιο συνεργασίας της Eurobank με το Ινδικό Εμπορικό Επιμελητήριο - Στόχος η διευκόλυνση των επενδύσεων
![Motor Oil: Ενίσχυση από την Κομισιόν ύψους 117 εκ. ευρώ για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/motoroil-930-2-768x528-1-600x413.jpg)
Ενίσχυση 111,7 εκατ. στη Motor Oil από Κομισιον για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου
Την Motor Oil Hellas θα στηρίξει οικονομικά η Κομισιόν στην παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου- Το project στους Αγίους Θεοδώρους
![ΑΒ Βασιλόπουλος: Cage – free αυγά σε όλα τα καταστήματα, κατάργηση των αυγών κλωβοστοιχίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/10/vasilopoulos-768x479-1-600x374.jpg)
ΑΒ Βασιλόπουλος: Cage – free αυγά σε όλα τα καταστήματα, κατάργηση των αυγών κλωβοστοιχίας
Η πρωτοβουλία για cage-free αυγά είναι ένα βήμα της ΑΒ Βασιλόπουλος για την ηθική εκτροφή και την ευημερία των ζώων
![Θεοδωρικάκος: Ενισχύουμε και εκσυγχρονίζουμε τον θεσμό των Eπιμελητηρίων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/WhatsApp-Image-2025-02-13-at-14.20.07_fa1a80fa-600x400.jpg)
Θεοδωρικάκος από το ΕΒΕΑ: Ενισχύουμε και εκσυγχρονίζουμε τον θεσμό των Eπιμελητηρίων
Ο κ. Θεοδωρικάκος ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Ανάπτυξης στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου - Ποιες είναι οι βασικές κυβερνητικές παρεμβάσεις
![Γυναίκες: Μεγαλύτερη συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια – Τι προβλέπει το υπό ψήφιση ν/σ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/men-women-work-768x505-1-600x395.jpg)
Περισσότερες γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια - Τα κριτήρια
Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου θεσμοθετείται υποχρεωτική συμμετοχή των γυναικών σε ποσοστό τουλάχιστον κατά 33% στα ΔΣ των εισηγμένων εταιρειών
![AKTOR: Δυναμική συμμετοχή της Aktor Romania στον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρομικών υποδομών της Ρουμανίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ακτορ.jpg)
Aktor: Συμμετέχει σε έργα 750 εκατ. για τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρομικών υποδομών της Ρουμανίας
Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που υλοποιεί η θυγατρική της Aktor, Aktor Romania, ξεπερνά τα €750 εκατ.
![Eurobank Equities για BriQ Properties: Υψηλή απόδοση, χαμηλός κίνδυνος, σύσταση buy](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/briq.jpg)
Eurobank Equities για BriQ Properties: Υψηλή απόδοση, χαμηλός κίνδυνος, σύσταση buy
Η BriQ Properties είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα στην Ελλάδα, επισημαίνει η Eurobank Equities
![Vodafone: Έφτασε στην Κρήτη το υποβρύχιο καλώδιο 2Africa](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vodafone_2Africa-600x449.jpg)
Έφτασε στην Κρήτη το υποβρύχιο καλώδιο οπτικών ινών 2Africa
Το καλώδιο χωρητικότητας έως 180 terabits/δευτερόλεπτο έφτασε στην Κρήτη και προσαιγιαλώθηκε στον σταθμό της Vodafone Ελλάδας στο νότιο τμήμα του νησιού
![Ίντερνετ: Χαμηλές ταχύτητες καταγράφει για το ελληνικό δίκτυο η Ookla](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/04/laptop-2-600x392.jpg)
Χαμηλές... πτήσεις για τις ταχύτητες στο ελληνικό ίντερνετ - Η έρευνα της Ookla
Σύμφωνα με τα δεδομένα της Ookla, η Ελλάδα έχει μέση ταχύτητα download της τάξης των 57,9 Mbps, επίδοση που την κατατάσσει στην 96η θέση μεταξύ 154 χωρών
![Fourlis: Ξεκινά η διαπραγμάτευση των μετοχών από το stock option plan](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/fourlis3-600x487.png)
Fourlis: Ξεκινά η διαπραγμάτευση των μετοχών από το stock option plan
Τι ανακοίνωσε η εισηγμένη εταιρεία - Οι νέες μετοχές από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου