
Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση και του δεύτερου εμπροσθοβαρούς κύκλου εξυγίανσης των ισολογισμών τους βρίσκονται οι τέσσερις μεγαλύτεροι τραπεζικοί όμιλοι της χώρας. Εως σήμερα, έχουν υλοποιήσει ή υπογράψει τελικές συμφωνίες για συναλλαγές ύψους 34 δισ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστεί και η τιτλοποίηση της Εθνικής Τράπεζας που βαίνει προς άμεση ολοκλήρωση τα σχετικά μεγέθη αυξάνονται πάνω από τα 40 δισ. ευρώ.
Με τον τρόπο αυτόν ο εγχώριος κλάδος θα μειώσει από εφέτος, για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2010, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στην Ελλάδα κάτω από τα επίπεδα των 30 δισ. ευρώ. Θα ακολουθήσει μέχρι το τέλος του 2022, με την ίδια μέθοδο και φυσικά με χρήση των κρατικών εγγυήσεων του σχεδίου Ηρακλής, η αποενοποίηση προβληματικών χαρτοφυλακίων ύψους 12 δισ. ευρώ περίπου. Ετσι, το απόθεμα των προ πανδημίας επισφαλειών θα πέσει κάτω από τα 20 δισ. ευρώ και ο μέσος δείκτης καθυστερήσεων χαμηλότερα από το 10% ύστερα από 13 χρόνια.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι τράπεζες διαθέτουν την κεφαλαιακή επάρκεια για να προχωρήσουν στις παραπάνω κινήσεις.
Η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε πρόσφατα αύξηση κεφαλαίου 1,40 δισ. ευρώ και έκδοση ομολόγου της κατηγορίας ΑΤ1 ύψους 600 εκατ. ευρώ, ενώ την περασμένη εβδομάδα η γενική συνέλευση των μετόχων της Alpha Bank έδωσε το πράσινο φως στη διοίκησή της να προχωρήσει σε προσφορά νέων τίτλων με στόχο την άντληση έως 800 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η Eurobank έχει ήδη ενισχύσει τα κεφάλαιά της μέσω της συγχώνευσης με την Grivalia, ενώ η Εθνική Τράπεζα διατηρεί τους σχετικούς δείκτες σε επίπεδα ικανά να απορροφήσουν τις ζημιές των δράσεων εξυγίανσης.
Οι δράσεις εξυγίανσης
Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα τιτλοποιήσεων / πωλήσεων ανά όμιλο έχει ως εξής:
Alpha Bank: Εχει ολοκληρώσει το Galaxy των 10,8 δισ. ευρώ και ετοιμάζει τη συναλλαγή Cosmos ύψους 3,50 δισ. ευρώ με στόχο να πέσουν οι υπογραφές στο β’ εξάμηνο του 2021. Επιπροσθέτως έως και τον Ιούνιο του 2022 θα προχωρήσει σε πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων 4,6 δισ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτόν το ποσοστό των καθυστερήσεων στο συνολικό δανειακό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας θα υποχωρήσει γύρω από το 7%.
Eurobank: Ηταν η πρώτη που άνοιξε την αγορά των τιτλοποιήσεων με τις συναλλαγές Cairo και Pillar, συνολικού ύψους 9,50 δισ. ευρώ, και έχει ήδη ξεκινήσει τις απαραίτητες ενέργειες για την τιτλοποίηση Mexico των 3,3 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2021. Υστερα και από αυτή τη συναλλαγή ο δείκτης NPE θα πέσει στα επίπεδα του 7%.
Εθνική Τράπεζα: Ολοκληρώνει πολύ σύντομα τη συναλλαγή Frontier των 6,1 δισ. ευρώ, για την οποία έχει ήδη δεχθεί δεσμευτικές προσφορές. Η επιστροφή σε μονοψήφια ποσοστά επισφαλειών θα επιτευχθεί μέσω οργανικών επιδόσεων (θεραπεία δανείων) και ενός νέου γύρου τιτλοποιήσεων / πωλήσεων για την αποαναγνώριση επιπλέον 1,50 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 2022 ο δείκτης επισφαλειών της αναμένεται να υποχωρήσει στο 6%.
Τράπεζα Πειραιώς: Οι τιτλοποιήσεις φτάνουν τα 14 δισ. ευρώ έως τώρα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη συναλλαγή Sunrise 1 των 7,2 δισ. ευρώ, για την οποία την περασμένη εβδομάδα υπεγράφη η οριστική συμφωνία. Θα ακολουθήσει η τιτλοποίηση Sunrise 2 ύψους 4 δισ. ευρώ, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2021. Για εφέτος έχουν δρομολογηθεί και πωλήσεις δανείων 1,50 δισ. ευρώ. Με αυτές τις συναλλαγές ο δείκτης NPEs θα πέσει κάτω από το 10%.


Latest News

Το Άγιο Φως θα μεταφερθεί με αεροσκάφη της AEGEAN σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
Με αεροσκάφη της AEGEAN και της Olympic Air θα μεταφερθεί και φέτος το Άγιο Φως από την Αθήνα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας

Πράσινο φως στον Στάσση για άλλα τρία χρόνια στο τιμόνι της ΔΕΗ - Η απόφαση των μετόχων
Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ ανανέωσε τη θητεία του Γιώργου Στάσση ως CEO της εταιρείας μέχρι της 15 Απριλίου 2028 - Οι νέες μπίζνες του ομίλου

Η Intralot επεκτείνει το συμβόλαιό της με τη Λοταρία του New Hampshire μέχρι το 2033
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η τεχνολογική υποδομή της Λοταρίας θα αναβαθμιστεί με νέα τερματικά της Intralot

Συνεργασία ψηφιακής διασύνδεσης στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο Digital Realty - Space Hellas
Η συνεργασία Digital Realty - Space Hellas ενισχύει περαιτέρω το δίκτυο της δεύτερης και αναδεικνύει την Κρήτη σε κομβικό σημείο διασύνδεσης στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Ψήφος εμπιστοσύνης στον Στάσση – Νέα τριετής θητεία για τον Πρόεδρο και CEO της ΔΕΗ
Πραγματοποιείται σήμερα 16 Απριλίου η ΕΓΣ των μετόχων για τη σύνθεση του νέου ΔΣ της ΔΕΗ – «Άρωμα γυναίκας» στη διοίκηση – Ο νέος ρόλος για Καρακούση

Ευκαιρίες και κίνδυνοι για τις τράπεζες από νέες μειώσεις επιτοκίων
Σε ετοιμότητα για τα επιτόκια βρίσκονται οι διοικήσεις των τραπεζών - Τα σχέδια που επεξεργάζονται και τα σενάρια

Έδωσαν τα χέρια «Γαλαξίας» και Παπαγεωργίου - Τι απομένει για την εξαγορά
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, ο Γαλαξίας έχει υπογράψει προσύμφωνο εξαγοράς - Έχει γίνει οικονομικός έλεγχος και έχει καθοριστεί το τίμημα

S&P Global: Υψηλές οι αποδόσεις των ελληνικών τραπεζών – Οδηγός τα υψηλά κεφάλαια και η μείωση του κινδύνου
Όπως εξηγεί η Tedeschi, οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας θα επιστρέψουν περισσότερα κεφάλαια στους επενδυτές το 2025

Δεσμεύσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΒΙΠΕ
Δεσμεύσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης μετα την κοινοβουλευτική ερώτηση των βουλευτών Λευτέρη Αυγενάκη και Γιώργου Κοτρωνιά

Κρι Κρι: Στα 256 εκατ. ευρώ ο τζίρος το 2024, αυξημένος κατά 18,5%
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΡΙ ΚΡΙ πρότεινε τη διανομή μερίσματος μικτού ποσού 0,40 ευρώ ανά μετοχή