
Οι αγορές αναζητούν περισσότερα στοιχεία για την πολιτική που θα ακολουθήσουν οι κεντρικές τράπεζες
Το τελευταίο δεκαήμερο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και πρωτίστως η Fed, έδωσαν ένα στίγμα για την πολιτική που αναμένεται να ακολουθήσουν το προσεχές διάστημα, επηρεάζοντας εν πολλοίς και την πορεία των αγορών…
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται ένα follow up των όσων προηγήθηκαν με ομιλίες των επικεφαλής των Κεντρικών Τραπεζιτών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Και οι αγορές στρέφουν για μία ακόμα φορά τα βλέμματα σε αυτούς που χαράσσουν την νομισματική πολιτική.
Σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ, τα πράγματα φαίνονται πιο βατά και πιο σαφή. Κατά την τελευταία της συνεδρίαση η Κεντρική Τράπεζα του ευρώ αποφάσισε να διατηρήσει την εξαιρετικά χαλαρή δημοσιονομική της πολιτική με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Τη Δευτέρα, η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα μιλήσει ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κατά την ομιλία της αναμένεται να αναλύσει τις κινήσεις της ΕΚΤ, να περιγράψει τις προοπτικές ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας και να αναφερθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Αναφορικά με τη Fed η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική, κι αυτό γιατί κατά την τελευταία της συνεδρίαση ταρακούνησε τα νερά, αιφνιδιάζοντας τις αγορές.
Η ανακοίνωση ότι μελετά να αρχίσει νωρίτερα τις αυξήσεις επιτοκίων, προκάλεσε αναστάτωση στα χρηματιστήρια.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι η ενίσχυση διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων θα την υποχρεώσει να κινηθεί νωρίτερα προς την κατεύθυνση της αύξησης των επιτοκίων, ξεκινώντας την αντιστροφή της πολιτικής της από το 2023, αντί του 2024 που αναμενόταν.
Τις ανησυχίες επέτειναν οι δηλώσεις του επικεφαλής της Federal Reserve του Σεντ Λούις , Τζέιμς Μπούλαρντ, ο οποίος υποστήριξε -μιλώντας στο CNBC- πως εκτιμά πως η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα έρθει ακόμη νωρίτερα, το 2022.
Η επόμενη εβδομάδα
Οι κινήσεις της Fed αναμένεται να είναι κυρίαρχο θέμα στις αγορές την επόμενη εβδομάδα και πιθανότατα για το υπόλοιπο καλοκαίρι.
Την ερχόμενη Τετάρτη ο Αμερικανός Κεντρικός Τραπεζίτης Τζερόμ Πάουελ μιλά ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Υποεπιτροπής για την Πανδημία, σχετικά με την πολιτική που έχει ακολουθήσει η Fed για να στηρίξει την οικονομία. Οι παρατηρήσεις του αναμένονται με έντονο ενδιαφέρον από τις αγορές.
Ομιλίες αναμένονται και από σειρά άλλων αξιωματούχων της Fed, μεταξύ των οποίων οι πρόεδροι της Fed Νέας Υόρκης, Τζον Ουίλιαμς τη Δευτέρα, του Σαν Φρανσίσκο Μαίρη Ντέιλι και του Κλίβελαντ Λορέτα Μέστερ την Τρίτη.
Αν και οι αγορές συνηθίζουν να εστιάζουν στα λόγια του Πάουελ, εν ετούτοις οι έτεροι τραπεζίτες αναμένεται να δώσουν κι άλλες αποχρώσεις σχετικά με το τι ειπώθηκε στη συνεδρίαση.
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται επίσης τα αποτέλεσματα των stress tests των αμερικανικών τραπεζών αλλά και τα στοιχεία των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών .


Latest News

Ιαπωνία: Δεν παρεμβαίνει για να υποτιμήσει το γεν
Ενδεχόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών ΗΠΑ και Ιαπωνίας

Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές - Σε στάση αναμονής οι επενδυτές
Κλειστές οι αγορές του Χονγκ Κονγκ και της Σιγκαπούρης.

Βουτιά 500 μονάδων για τον Dow, παρέμειναν οι αυξομειώσεις και η αβεβαιότητα
Αστάθεια χαρακτήρισε τις συναλλατές του S&P 500 την Πέμπτη, την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της εβδομάδας στη Wall Street

Από το «σοκ Νίξον» στο «σοκ Τραμπ» - Οι 100 ημέρες που άλλαξαν 100 χρόνια για το δολάριο
Ήρθε το τέλος της κυριαρχίας του δολαρίου, ή απλώς είναι... πολύ σκληρό για να πεθάνει;

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, υποχώρησαν στο τέλος οι πιέσεις
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με μικτά πρόσημα μετά και την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία της Ευρωζώνης αυξάνονται

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης

Βουτιά για τον Dow Jones - Προσπαθούν θετικά οι S&P 500 και Nasdaq
Στο επίκεντρο σήμερα είναι η UnitedHealth Group, η οποία χάνει πάνω από 17%

Μικρές απώλειες με μικρό τζίρο στο ΧΑ
Η αγορά θα πρέπει να επιβεβαιώσει την παραμονή της πάνω από τις 1.650 μονάδες

Αδύναμες οι συναλλαγές στο ΧΑ - Ελαφρύ το προβάδισμα των πωλητών
O Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,33% στις 1.649,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,6 εκατ. τεμάχια

Υπό πίεση οι ευρωαγορές - Στηρίζει τον DAX η Siemens Energy
Οι αγορές αναμένουν την επικείμενη ανακοίνωση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας