Ο Ιούλιος πλησιάζει μαζί και η σχεδόν απόλυτη Ελευθερία μας, καθώς το ξέγνοιαστο καλοκαίρι που ονειρευόμασταν στο lockdown θα γίνει σχεδόν πράξη, μιας και η λίστα με τους περιορισμούς που ακόμη ισχύουν σε όλη τη χώρα μικραίνει σημαντικά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας από 1η Ιουλίου, ενώ στην ατζέντα των ειδικών είναι τα κέντρα διασκέδασης, αλλά και η άρση της χρήσης μάσκας για όσους έχουν εμβολιαστεί.
Καλή επιδημιολογική εικόνα με… αστερίσκο*
Την ίδια στιγμή η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» στα νησιά πηγαίνει εξαιρετικά, με αποτέλεσμα ήδη 8 νησιά του Αιγαίου να θεωρούνται covid free και η εμβολιαστική κάλυψη στα νησιά της Αττικής να φτάνει το 80%.
Η εικόνα στο ΕΣΥ είναι καλύτερη από ποτέ. Τα κρούσματα κοροναϊού βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, στις ΜΕΘ έχουν ελευθερωθεί κρεβάτια και οι ασθενείς εκεί δεν είναι σε βαριά κατάσταση, ενώ ο εβδομαδιαίος δείκτης θετικότητας έπεσε κάτω από το 1%.
Μπορεί λοιπόν να είναι κοινή παραδοχή πως η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο, ωστόσο υπάρχει μία σημαντική λεπτομέρεια. Η πανδημία δεν έχει ακόμη περάσει.
Οι ειδικοί έχουν επισημάνει πολλές φορές πως οι μεταλλάξεις θα συνεχίσουν να μας απασχολούν στο μέλλον, ωστόσο φαίνεται πως τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ, αλλά και η Βρετανία έχουν πάρει ήδη στάση άμυνας.
Τα φώτα πάνω στο ινδικό στέλεχος Δέλτα
Είναι γεγονός λοιπόν πως ο μεγαλύτερος εχθρός μας αυτή τη στιγμή είναι οι μεταλλάξεις και συγκεκριμένα το ινδικό στέλεχος B.1.617.
Στη χώρα μας μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 11 κρούσματα από την ινδική παραλλαγή.
Αν και οι επιβεβαιωμένες μολύνσεις δεν είναι πολλές, τα δεδομένα που έρχονται από το πεδίο των μεταλλαγμένων στελεχών παραμένουν ανησυχητικά.
Ειδικά σε πρόσφατη μελέτη με τη συνεργασία του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), αποδείχθηκε ότι το δεύτερο κυρίαρχο στέλεχος μετά από το βρετανικό Άλφα στην Ελλάδα, ονόματι Νιγηριανό εμφανίζει κατά 35% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από αυτό της Μεγάλης Βρετανίας και κατά 77% από το αρχικό στέλεχος της Γουχάν.
Μπορεί να κυριαρχήσει στην Ελλάδα;
Κι ενώ οι επιστήμονες μελετούν λεπτομερώς αυτό το μεταδοτικό στέλεχος, το οποίο έχει καταφέρει να θέσει σε εγρήγορση οργανισμούς υγείας, επιστημονικές κοινότητες και κυβερνήσεις, οι Έλληνες ειδικοί έχουν τονίσει πως η λύση για να αποφύγουμε ένα τέταρτο κύμα είναι μόνο o εμβολιασμός και κατ΄επέκταση το χτίσιμο ενός ισχυρού τείχους ανοσίας, το οποίο θα επιτευχθεί με το «τσίμπημα» του 70% του πληθυσμού.
Βάσει της πορείας των εμβολιασμών στην Ελλάδα και δεδομένου πως η Επιχείρηση Ελευθερία έχει πατήσει γκάζια για τα καλά, φαίνεται πως ο στόχος αυτός είναι οριακά εφικτός.
Τι μπορεί να σώσει την Ελλάδα και να μην γίνει… Βρετανία
Κι αυτό γιατί ακόμη παραμένει αβέβαιο το αν θα φτάσουμε στο 70% των πλήρως εμβολιασμένων μέσα στο καλοκαίρι ή αν αυτό θα γίνει προς το φθινόπωρο.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ιστοσελίδας covidvax.live, στην οποία καταγράφονται μεταξύ άλλων και σε real time οι εμβολιασμοί σε κάθε χώρα της ΕΕ, με στοιχεία από το Οur World in Data, χρειάζονται 73 ημέρες προκειμένου να λέμε με βεβαιότητα πως έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού στην Ελλάδα και με τις δύο δόσεις.
Επομένως σύμφωνα με τους υπολογισμούς της έγκυρης ιστοσελίδας, στις αρχές του Σεπτέμβρη (1/9/2021) θα μπορούμε να λέμε πως το τείχος ανοσίας στη χώρα μας είναι και μαθηματικά επιβεβαιωμένο, καθώς θα έχει ολοκληρώσει την εμβολιαστική διαδικασία σχεδόν τα 2/3 του πληθυσμού.
Προκειμένου όμως να επιτευχθεί ο στόχος που έχουν θέσει οι ειδικοί, δηλαδή το χτίσιμο ενός τείχους ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί αφενός να συνεχιστεί ο μαζικός εμβολιασμός χωρίς τυχόν καθυστερήσεις, αφετέρου να πειστούν όσοι δεν έχουν κλείσει ακόμη ραντεβού, να εμβολιαστούν.
Μάλιστα η σύσταση που ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού αναφορικά με τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα κίνητρο ώστε ακόμη και οι πιο δύσπιστοι να σπεύσουν και να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της επιλογής τους.
Οι ειδικοί άλλωστε πιστεύουν πως αν ΔΕΝ συνεχιστούν με την ίδια εξαιρετική πορεία οι εμβολιασμοί, την ώρα που η άρση των μέτρων γίνεται όλο και συχνότερη, τότε θα οδηγηθούμε πρώτα στην έξαρση των μεταλλαγμένων στελεχών και στη συνέχεια σε ένα τέταρτο κύμα.
Δυστυχώς άλλωστε τα παραδείγματα κάθε εβδομάδα γίνονται περισσότερα.
Σφίγγει ο κλοιός στην Ευρώπη
Το ινδικό στέλεχος B.1.617, που ονομάστηκε «Δέλτα» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εντοπίζεται πλέον στο 90% των κρουσμάτων στη Μόσχα, ενώ στην Αγγλία -με εμβολιασμένη τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού- οι επιστήμονες μιλούν ανοιχτά πλέον για νέο πανδημικό κύμα.
Στο στόχαστρο της ινδικής μετάλλαξης βρίσκεται και η Πορτογαλία, η οποία ενώ πριν λίγες ημέρες έκανε ένα μεγάλο βήμα προς την Ελευθερία με την επανέναρξη πολλών δραστηριοτήτων, δεν αποκλείεται να το ξανασκέφτηκε μόλις είδε τα αποτελέσματα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας για τις μεταλλάξεις.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η μετάλλαξη Δέλτα- που εντοπίστηκε αρχικά στην Ινδία- αντιπροσωπεύει πάνω από το 60% των κρουσμάτων στην περιοχή της Λισαβόνας, ενώ παραμένει σε επίπεδο κάτω του 15% στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Μάλιστα τα περισσότερα από τα νέα κρούσματα εντοπίζονται στην περιοχή της Λισαβόνας, όπου εφαρμόζεται από την Παρασκευή το μέτρο της απαγόρευσης των μετακινήσεων από και προς την περιοχή για τα σαββατοκύριακα.
Η τελευταία που χτυπά το καμπανάκι του κινδύνου για ένα τέταρτο κύμα είναι η Γερμανία.
Εκεί για την ώρα ο μεταλλαγμένος κοροναϊός Δέλτα εντοπίζεται στο 6% των κρουσμάτων, όταν πριν 4 εβδομάδες ήταν στο 2%.
Ωστόσο στους απόλυτους αριθμούς τα κρούσματα είναι 800, τα περισσότερα σε ηλικιακές ομάδες άνω των 60. Και η πρόβλεψη είναι ότι ο ιός συνέχεια θα εξαπλώνεται σύμφωνα με το RKI.
Latest News
Δύσκολα ανατρέπεται η τάση αύξησης της υπογεννητικότητας στη Δύση
Πως θα περάσουμε από έναν δημογραφικό χειμώνα σε μία νεανική άνοιξη
ΟΑΣΑ: Νέα 18μετρα αρθρωτά λεωφορεία στις γραμμές της Νοτιοανατολικής Αττικής
Ενισχύεται σημαντικά ο στόλος των αστικών συγκοινωνιών, φτάνοντας πλέον τα 130 νέα λεωφορεία σε κυκλοφορία στην Ανατολική Αττική
Τι αλλάζει στα ραντεβού για τις νέες ταυτότητες - Όλη η διαδικασία μέσω id.gov
Πώς λειτουργεί η εφαρμογή «my photo» για τις νέες ταυτότητες – Διευκρινίσεις για τα ανασφάλιστα οχήματα από τον γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων
Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για την αντιπλημμυρική προστασία στην Αττική
Έγινε επισκόπηση των μέτρων στην Αττική, με βάση τον σχεδιασμό και τις κρίσεις επικινδυνότητας που εκπόνησε η περιφέρεια τους προηγούμενους μήνες
Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής: Οι ΗΠΑ μπροστά στον καθρέφτη
Κάλπες σε συνθήκες ακραίας πόλωσης – Η μάχη στήθος με στήθος στις Πολιτείες-κλειδιά – Η προετοιμασία της Αθήνας για «κάθε ενδεχόμενο».
Καιρός: Αίθριος με λίγες νεφώσεις – Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία
Αίθριος θα είναι ο καιρός στις περισσότερες περιοχές το Σάββατο
Μετρό: Αλλάζει το ωράριο λειτουργίας - Μέχρι πότε μένει ανοιχτό
Το νέο ωράριο αφορά στη Γραμμή 2 και τη Γραμμή 3 του Μετρό, παρέχοντας στους επιβάτες τη δυνατότητα να μετακινούνται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες
Πέθανε ο συγγραφέας Θανάσης Βαλτινός
Ο Θανάσης Βαλτινός, συγγραφέας και πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών.
Πέθανε ο Χρήστος (Τίτος) Κομνηνός - Είχε διατελέσει CEO της Παπαστράτος
Ο Χρήστος Κομνηνός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών
Νυχτερινός «γολγοθάς» για χιλιάδες εκδρομείς σε Κόρινθο και Λαμία
Μεγάλη κίνηση παρατηρείται στην Εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας στο ύψος των Θερμοπυλών λόγω και των έργων που πραγματοποιούνται στην περιοχή