Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα υποδεχθεί την επόμενη εβδομάδα στον Λευκό Οίκο τον Αφγανό ομόλογό του Ασραφ Γάνι, την ώρα που η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν επιταχύνεται, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι ανησυχίες για το μέλλον της χώρας.
Ο πρόεδρος Γάνι θα συνοδεύεται από τον Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, επικεφαλής της αφγανικής ειρηνευτικής διαδικασίας, ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουνίου. «Η επίσκεψη του προέδρου Γάνι και του Δρ. Αμπντουλάχ θα προβάλει την διαρκή σύμπραξη ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Αφγανιστάν, την στιγμή που συνεχίζεται η αποχώρηση των δυνάμεων», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η Τζεν Ψάκι.
Ο Τζο Μπάιντεν αποφάσισε τον Απρίλιο, παρά την αντίθετη γνώμη των στρατιωτικών, να αποσύρει το σύνολο των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν μέχρι την 20ή επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, κατόπιν της οποίας οι ΗΠΑ ανέτρεψαν το καθεστώς των Ταλιμπάν, το οποίο προστάτευε τους τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα.
Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων εντείνει τους φόβους των Αφγανών για επιστροφή στην εξουσία των Ταλιμπάν και την εγκαθίδρυση του φονταμενταλιστικού καθεστώτος της περιόδου 1996-2001. Παράλληλα με την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, οι αφγανικές στρατιωτικές δυνάμεις χάνουν έδαφος απέναντι στις δυνάμεις των Ταλιμπάν, γεγονός που ανάγκασε τον πρόεδρο Γάνι να αντικαταστήσει τους υπουργούς Εσωτερικών και Άμυνας.
«Αυθεντικό ισλαμικό καθεστώς»
Σήμερα οι Ταλιμπάν είναι παρόντες σχεδόν στο σύνολο των αφγανικών επαρχιών και έχουν περικυκλώσει πολλές μεγάλες πόλεις. Την ίδια στρατηγική είχαν εφαρμόσει στην δεκαετία του 1990 και μέσω αυτής κατόρθωσαν να καταλάβουν σχεδόν ολόκληρη την χώρα και να εγκαθιδρύσουν το καθεστώς τους, το οποίο ανατράπηκε κατά την αμερικανική επέμβαση το 2001.
Παράλληλα, σειρά δολοφονιών, που αποδίδονται στους Ταλιμπάν έχει ως στόχο τις τάξεις των μορφωμένων νέων της χώρας (δημοσιογράφων, δικαστικών, πανεπιστημιακών, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων) προκαλώντας την έξοδο από την χώρα όσων μπορούν να φύγουν για να προστατευθούν.
Ένας από τους αξιωματούχους των Ταλιμπάν στις διαπραγματεύσεις της Ντόχα εμφανίσθηκε σήμερα καθησυχαστικός σχετικά με τα χαρακτηριστικά του «αυθεντικού ισλαμικού καθεστώτος» που θέλουν να εγκαθιδρύσουν στο Αφγανιστάν.
Ο υποδιευθυντής πολιτικών υποθέσεων μουλάς Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ διαβεβαίωσε ότι οι Ταλιμπάν «θα διαφυλάξουν τα δικαιώματα όλων των πολιτών της χώρας αυτής, ανδρών, γυναικών, υπό το φως των επιταγών του ισλάμ και των παραδόσεων της αφγανικής κοινωνίας». Όμως, οι συνομιλίες της Ντόχα για την κατανομή της εξουσίας ανάμεσα στην αφγανική κυβέρνηση και τους ταλιμπάν βρίσκονται στο σημείο μηδέν.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν την εν εξελίξει ειρηνευτική διαδικασία και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να συμμετάσχουν κατά εποικοδομητικό τρόπο στις διαπραγματεύσεις με στόχο να τεθεί τέλος στην σύγκρουση», ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος διαβεβαιώνοντας ότι η Ουάσιγκτον «είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει τον αφγανικό λαό».
Στο μενού των συνομιλιών ανάμεσα στον Αμερικανό και τον Αφγανό πρόεδρο θα βρίσκεται πιθανότατα το ζήτημα των 18.000 Αφγανών που εργάσθηκαν για τις αμερικανικές δυνάμεις ως διερμηνείς ή βοηθητικό προσωπικό, οι οποίοι ελπίζουν σε μια βίζα για να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ, φοβούμενοι τα αντίποινα των Ταλιμπάν όταν θα ανακτήσουν την εξουσία στην Καμπούλ.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θεωρεί αναγκαία μία μαζική μεταφορά τους προς το παρόν και στρέφεται προς την χορήγηση ειδικών αδειών εισόδου, παρά το γεγονός ότι το Πεντάγωνο έχει γνωστοποιήσει εδώ και πολλές εβδομάδες ότι κάνει προετοιμασίες για μαζική αναχώρηση των Αφγανών που έχουν εργασθεί για τις αμερικανικές δυνάμεις.
Το θέμα της ασφάλειας του αεροδρομίου της Καμπούλ θα βρίσκεται επίσης στο μενού των συνομιλιών. Ο σύμβουλός Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε πρόσφατα ότι η Τουρκία ανέλαβε την «σαφή δέσμευση» να διαδραματίσει «ρόλο κλειδί» στο ζήτημα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Aπασχόληση: Στην ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται – Έκθεση Εurostat
Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο - Aντίθετα, στην Ελλάδα μειώθηκε.
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση
ΕΣΗΕΑ: Ιδρύθηκε σαν σήμερα στις 14 Δεκεμβρίου 1914
Το 1947 θα πάρει τη σημερινή ονομασία της
Τουρκία: «Αποτρέψαμε αιματοχυσία στη Συρία»
Ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι έπεισε Μόσχα και Τεχεράνη να μην παρέμβουν υπέρ του Άσαντ, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το μέλλον της Συρίας επί τάπητος σε συνάντηση στην Ιορδανία.
Γερμανία: Εκτός κυβέρνησης και στη Θουριγγία η AfD
Συνεννοήσεις και «αλχημείες» των άλλων κομμάτων απέτρεψαν την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στην κυβέρνηση της Θουριγγίας. Θα έχει όμως διάρκεια η νέα κυβέρνηση;