
Δύο σημαντικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων οριστικοποιούνται μέσα στο επόμενο 15νθήμερο, αφού θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για την ακριβή ημερομηνία καταβολής αυξήσεων και αναδρομικών στους συνταξιούχους με περισσότερα από 30 συντάξιμα έτη, ενώ παράλληλα θα γίνει γνωστή η απόφαση του ΣτΕ για τα κομμένα δώρα και τις επικουρικές.
Ειδικότερα, όσον αφορά τις αυξήσεις και τα αναδρομικά που αφορούν τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις (που εκδόθηκαν μετά το 2016) για όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη, η τελική απόφαση του χρονοδιαγράμματος πληρωμών θα ληφθεί εντός των ημερών και θα ακολουθήσουν επίσημες ανακοινώσεις από τον ΕΦΚΑ.
Το επικρατέστερο σενάριο που επεξεργάζονται στον ΕΦΚΑ προβλέπει οι συνταξιούχοι του Δημοσίου να λάβουν τις αυξήσεις και τα αναδρομικά μαζί με την πληρωμή των συντάξεων Ιουλίου, ενώ οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.ά.) θα τα λάβουν με εμβόλιμη πληρωμή στις 30 Ιουνίου.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει τα σχετικά ποσά στους δικαιούχους να καταβληθούν την ίδια ημέρα για όλους στις 30 Ιουνίου. Πάντως, κύκλοι του ΕΦΚΑ τονίζουν ότι τα σχετικά αναδρομικά μαζί με τις αυξήσεις θα έχουν οριστικά καταβληθεί έως τις 30 Ιουνίου.
Πρώτο κύμα
Πρόκειται για το πρώτο κύμα πληρωμών για 50.000 νέους συνταξιούχους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα οι οποίοι έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά τον Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και δεν διατηρούν προσωπική διαφορά. Μαζί με τις αυξήσεις η εν λόγω κατηγορία θα λάβει και αναδρομικά (από 21/10/2019) έως 21 μηνών. Οι μηνιαίες αυξήσεις στις συντάξεις κυμαίνονται από 12 έως 250 ευρώ τον μήνα και τα αναδρομικά έως 5.250 ευρώ.
Τονίζεται ότι για την κατηγορία των παλαιών συνταξιούχων (πριν από τον Μάιο του 2016) η καταβολή αυξήσεων και αναδρομικών έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Ιουλίου με τις συντάξεις Αυγούστου. Αυτοί θα λάβουν τα 2/5 της αύξησης που δικαιούνται, η οποία κυμαίνεται από 30 έως 50 ευρώ μεσοσταθμικά. Η κατηγορία αυτή χωρίζεται σε περίπου 50.000 συνταξιούχους για τους οποίους ο επανυπολογισμός έβγαλε μικρή θετική προσωπική διαφορά και οι οποίοι με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης «ισοφαρίζουν» την προσωπική διαφορά και κερδίζουν αύξηση κατά μέσο όρο της τάξεως των 30 ευρώ, σε 5 ετήσιες δόσεις έως το 2024. Και σε περίπου 100.000 συνταξιούχους που έλαβαν αύξηση από 1/1/2019 γιατί είχαν αρνητική προσωπική διαφορά με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου. Στην πράξη, οι συγκεκριμένοι δικαιούνται και νέα αύξηση κοντά στα 40-50 ευρώ, η οποία επίσης θα δοθεί σε 5 ετήσιες δόσεις.
Την ίδια ώρα, εντός των επόμενων 15 ημερών (την Παρασκευή 18 ή 25 Ιουνίου) θα υπάρξει η τελεσίδικη απόφαση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων για τα διεκδικούμενα ποσά (ύψους 2,5 δισ. ευρώ) από τα κομμένα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις. Τα ποσά ξεκινούν από 800 ευρώ (για όσους έχασαν μόνο τα δώρα) και μπορεί να φθάσουν και τις 2.000 ευρώ για χαμηλοσυνταξιούχους από ΙΚΑ, ΕΤΑΑ, Τράπεζες ή και Δημόσιο, που είχαν το 2012 εισόδημα από κύριες, επικουρικές και μερίσματα κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά.


Latest News

Προσοχή στο... κενό μεταξύ χρεών - Τι συμβαίνει με την είσπραξη των οφειλών
Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, τα χρέη στην εφορία συσσωρεύονται όταν αυξάνονται δυσανάλογα τα φορολογικά βάρη, σε σχέση με το εισόδημα

Αυξημένος ο ρυθμός υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων
Εκτιμάται πως μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχει υποβληθεί το 30% των δηλώσεων

Η στενή σχέση επιδόματος ανεργίας και νέου κατώτατου μισθού - Τι είπε ο Πρωτοψάλτης
Ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» και για τα προγράμματα απασχόλησης και το νέο επίδομα ανεργίας

Διαρκές πρέσινγκ σε οφειλέτες - Κατασχέσεις λογαριασμών για χρέη στην εφορία
Τι αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Πώς θα δηλωθούν τα αναδρομικά - Οι κρυφές παγίδες στις φορολογικές δηλώσεις
Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι με τα αναδρομικά σε μισθούς και συντάξεις - Οι οδηγίες της ΑΑΔΕ

Ποιοι 15.000 θα λάβουν πρώτοι το νέο επίδομα ανεργίας
Τα δικαιολογητικά για το νέο επίδομα ανεργίας παραμένουν τα ίδια - Ο ειδικός αλγόριθμος και οι νέοι δικαιούχοι

Πώς η Εφορία «ροκανίζει» την αύξηση στον κατώτατο μισθό – Ποιοι την «πληρώνουν»
Αγαμοι, ζευγάρια χωρίς παιδιά, αλλά και ζευγάρια που έχουν ένα παιδί θα διαπιστώσουν πως με την αναπροσαρμογή των αποδοχών αλλάζουν κλιμάκιο φορολόγησης

Αυξημένα ληξιπρόθεσμα χρέη, λιγότεροι οφειλέτες το 2024
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Στον πάγο τα επιτόκια για τις ρυθμισμένες δόσεις στην εφορία - Το σχέδιο
Τι προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τα χρέη προς την εφορία - Πώς διαμορφώνονται

Η αύξηση του κατώτατου μισθού, τα επιδόματα και η φορολογική παγίδα
Από το 2025, ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερος από τον κατώτατο μισθό