Την εβδομάδα έως τις 13 Ιουνίου ο δείκτης ανάκαμψης παρουσίασε μικρή επιδείνωση καθώς μειώθηκε από τις από τις 93,9 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας, στις 90,1 μονάδες. Αισθητή ήταν η μείωση στην αγορά εργασίας που αποτελεί το μοιναδικό δείκτη μείωσης. Οι υπόλοιποι υποδείκτες παρουσίασαν είτε πολύ μικρή αύξηση είτε σταθερότητα, ενώ ο υποδείκτης της υγείας βελτιώθηκε αρκετά σημαντικά.
Στην Ευρωζώνη (της οποία τα στοιχεία από την Oxford Economics και παρουσιάζουν μια μικρή καθυστέρηση), παρατηρείται βελτίωση κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έως και τις 30 Μαΐου. Ο δείκτης έφτασε στις 78,5 μονάδες την εβδομάδα έως τις 23 Μαΐου και στις 80,2 μονάδες στην εβδομάδα έως τις 30 Μαΐου. Η βελτίωση του δείκτη οφείλεται κυρίως στις βελτιώσεις της ζήτησης/κατανάλωσης, της κινητικότητας και της υγείας.
Προβλέψεις ΑΕΠ
Αναθεώρηση των εκτιμήσεων κυρίως για τα έτη 2021 και 2022. Η αναθεώρηση αυτή οφείλεται στις νέες εκτιμήσεις της Oxford Economics και της Consensus Economics. Έτσι, η εκτίμηση για το ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ το 2021 είναι 4,35% (από 3,40% που ήταν με βάση τις εκτιμήσεις του Μαΐου) και για το 2022 είναι 5,75% (από 6,67% που ήταν με βάση τις εκτιμήσεις του Μαΐου).
Η Oxford Economics αναθεώρησε σημαντικά την εκτίμησή της για το ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ το 2021 σε 5,42% (ήταν 2,42% με βάση τις εκτιμήσεις του Μαΐου) και για το 2022 σε 6,59% (ήταν 10,18% με βάση τις εκτιμήσεις του Μαΐου).
Η Consensus Economics αναθεώρησε την εκτίμησή της για το ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ το 2021 σε 4,00% (ήταν 3,20% με βάση τις εκτιμήσεις του Μαΐου) και ελαφρώς για το 2022 σε 5,70% (ήταν 5,60% με βάση τις εκτιμήσεις του Μαΐου).
Πανδημία και Οικονομία
Οι ανοδικές τάσεις στην οικονομία παραμένουν σταθερές καθώς μειώνονται σημαντικά τα κρούσματα , οι θάνατοι και τα μέτρα αποστασιοποίησης
* O καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με συνεργάτες τους Δρ. Π.Χ. Κωστή και Δρ. Κ.Η. Καυκά και ομάδα ερευνητών παράγουν τους δείκτες από τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις.
Μεθοδολογία Δεικτών Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης του E-learning ΕΚΠΑ
Latest News
Το ΕΚΠΑ συζητά για το Στρατηγικό Σχέδιό του – Ημερίδα της Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού
Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα της Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΕΚΠΑ για το Στρατηγικό Σχέδιο του ΕΚΠΑ
Τα τρία σενάρια για το παγκόσμιο ΑΕΠ μετά την εκλογή Τραμπ
Σύμφωνα με την Oxford Economics βραχυπρόθεσμα η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ υποδηλώνει την πιθανότητα δημοσιονομικών κινήτρων που θα δώσουν μικρή ώθηση στο ΑΕΠ
Οι 5 προτεραιότητες του νέου οργανισμού του ΟΠΑ
Ο νέος Οργανισμός του ΟΠΑ έρχεται να αντικαταστήσει τον παλαιότερο που ίσχυε από το 1996
Φορολογικές Μεταρρυθμίσεις και Οικονομική Ανάπτυξη: Η καθιέρωση μια νέας Στρατηγικής
Η Ελλάδα αποτελεί ένα νέο παράδειγμα στο οποίο μελετάται η σχέση μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και φορολογικής πολιτικής
Στην 62η θέση παγκοσμίως στην ερευνητική δραστηριότητα το ΕΚΠΑ
Το ΕΚΠΑ ανέβηκε 30 θέσεις στη διεθνή ερευνητική κατάταξη Πανεπιστημίων AD Scientific Index World Top Universities Ranking 2024-2025
Τα αχνά σημάδια ανάκαμψης του δανεισμού – Οι εκτιμήσεις της Oxford Economics για τα επιτόκια
Αν η ΕΚΤ καθυστερήσει τον κύκλο χαλάρωσης η πιστωτική ανάπτυξη θα περιοριστεί, λέει η Oxford Economics
Με «ΑΡΙΣΤΑ» σε όλα τα Κριτήρια Αξιολόγησης πιστοποιήθηκε το ΕΚΠΑ
Για πρώτη φορά το ΕΚΠΑ πιστοποιήθηκε με «Άριστα» σε όλα τα κριτήρια που συνιστούν το πλαίσιο αξιολόγησης
Πού θα είναι το ΑΕΠ και ο πληθωρισμός το 2025-2026; - 22 οίκοι προβλέπουν την ελληνική οικονομία
Τις εκτιμήσεις οργανισμών, τραπεζών και οίκων αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία το 2026 παρουσιάζει για πρώτη φορά η Focus Economics