Το ποσοστό ανεργίας της Κίνας έχει μειωθεί αισθητά από την αιχμή της πανδημίας του περασμένου έτους, αν και η έλλειψη θέσεων εργασίας για πτυχιούχους και η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων στον τομέα της μεταποίησης υπογραμμίζουν τα υποκείμενα προβλήματα στην αγορά εργασίας.

Το ποσοστό ανεργίας στις αστικές περιοχές έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο της διετίας, στο 5%, τον Μάιο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία την περασμένη εβδομάδα. Αλλά η ανεργία για άτομα ηλικίας 16-24 ετών – που μαστίζει αποφοίτους σχολείων και κολεγίων – ήταν υπερδιπλάσια, φτάνοντας στο 13,8 %.

Ανεπίσημες αναφορές υποδηλώνουν αναντιστοιχία μεταξύ θέσεων εργασίας και δεξιοτήτων που ζητούνται στην οικονομία. Αυτή η αναντιστοιχία ίσως εμπόδισε την περαιτέρω πτώση του ποσοστού ανεργίας. Αυτό εν μέρει εξηγείται από την μη ισορροπημένη οικονομική εκκίνηση και ανάπτυξη της Κίνας μετά την πανδημία, με τις υπηρεσιών βιομηχανιών- που απαιτούν εργαζόμενους με ανώτερο μορφωτικό επίπεδο – να παρουσιάζουν πιο αργή ανάκαμψη έναντι της μεταποίησης».

«Οι εξαγωγές και οι επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων των κλάδων της βαριάς βιομηχανίας και των ακινήτων, οδηγούν στην ανάκαμψη, αλλά αυτή η ζήτηση δεν δημιουργεί τον τύπο θέσεων εργασίας που ταιριάζει σε πολλούς από τους σημερινούς αποφοίτους», δήλωσε ο Σαουάν Ρόατσε, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ασία-Ειρηνικό στην S&P Global Ratings.

Το διαρθρωτικό πρόβλημα παραμένει για το μεγαλύτερο διάστημα του τρέχοντος έτους. Σε μια έρευνα 90.000 εταιρειών που δημοσίευσε το γραφείο στατιστικών στοιχείων της Κίνας στα μέσα Απριλίου, περίπου το 44% των βιομηχανιών δήλωσε ότι η πρόσληψη εργαζομένων είναι το μεγαλύτερο εμπόδιό τους, στο υψηλότερο επίπεδο τα τελευταία χρόνια.

Το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής είπε την περασμένη εβδομάδα ότι περίπου 14 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να εισέλθουν στο αστικό εργατικό δυναμικό φέτος, εκ των οποίων 9,09 εκατομμύρια είναι πτυχιούχοι. Η Κίνα έχει στόχο στο σύνολο του έτους να προσθέσει περισσότερες από 11 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε αστικές περιοχές.

«Το φαινόμενο των νέων αποφοίτων που αγωνίζονται να βρουν θέσεις εργασίας και εταιρείες που έχουν δυσκολίες στην πρόσληψη εργαζομένων υπάρχει ταυτόχρονα», δήλωσε ο Φου Λινγκχούι, εκπρόσωπος του NBS την περασμένη εβδομάδα.

Εργασίες «μπλε κολάρου»

Η πανδημία είχε οδηγήσει πολλούς βιομηχανικούς εργάτες, ειδικά μετανάστες, στη βιομηχανία υπηρεσιών. Ωστόσο, οι αναλυτές επισημαίνουν επίσης αρκετούς μακροπρόθεσμους παράγοντες που συρρικνώνουν τον αριθμό των εργαζομένων με «γαλάζιο κολάρο»: οι κατασκευαστικές εργασίες δεν είναι ελκυστικές για τους νεότερους εργαζόμενους, η αμοιβή είναι γενικά χαμηλότερη και υπάρχει έλλειψη κατάρτισης δεξιοτήτων στην εργασία.

«Η αναπροσαρμογή, από την επένδυση στην κατανάλωση και από την κατασκευή έως τις υπηρεσίες, έχει σταματήσει από την εποχή που ξέσπασε ο κορωνοϊός, αλλά θα πρέπει να συνεχιστεί για να ξεκινήσει η οικονομία να παράγει αρκετά καλά αμειβόμενες αστικές θέσεις εργασίας για νέους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας», δήλωσε ο Ρόατσε της S&P.

Οι ΗΠΑ είναι μια άλλη χώρα που αντιμετωπίζει επίσης πρόβλημα έλλειψης σε συγκεκριμένους εργαζόμενους σε συνδυασμό με εκατομμύρια ανέργους που δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ έκανε λόγο για χάσμα δεξιοτήτων, καθώς και υποχρεώσεις παιδικής μέριμνας ή και για παρατεταμένο φόβο σχετιζόμενο με τον κορωνοϊό, ως πιθανές εξηγήσεις για αυτήν την αντίφαση.

Η κυβέρνηση της Κίνας αυξάνει τώρα την προσοχή της στον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης ως τρόπου για την επίλυση του διαρθρωτικού προβλήματος στην απασχόληση, με τον πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ να ασχολείται με το ζήτημα σε συνάντησή του με εμπλεκόμενους στις αρχές του μήνα. Οι αρχές δεσμεύθηκαν επίσης να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας για τους αποφοίτους κολεγίων, να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες συμβουλευτικής σταδιοδρομίας και να διευκολύνουν τη ροή πληροφοριών μεταξύ των ατόμων που αναζητούν εργασία και των εργοδοτών.

Το Πεκίνο είχε θέσει στόχο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να εκπαιδεύσει περισσότερα από 50 εκατομμύρια άτομα, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών εργαζομένων, των αποφοίτων γυμνασίου, των υπαλλήλων και των πρώην στρατιωτών, χρησιμοποιώντας κρατικές επιδοτήσεις. Οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι πρέπει να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 25% του συνολικού εργατικού δυναμικού έως το τέλος του 2021, σύμφωνα με το σχέδιο.

Με το εργατικό δυναμικό να συρρικνώνεται και να μεγαλώνει, η επόμενη φάση ανάπτυξης της Κίνας θα πρέπει να προέλθει από την αύξηση της παραγωγικότητας που οφείλεται σε βελτιωμένες δεξιότητες και καινοτομία, δήλωσε το McKinsey Global Institute σε έκθεση που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο. Εκτιμά ότι έως το 2030, περίπου 220 εκατομμύρια εργαζόμενοι, ή το 30% του εργατικού δυναμικού, ενδέχεται να χρειαστεί να μετακινηθούν σε θέσεις εργασίας υψηλότερης ειδίκευσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή