![Λαγκάρντ: Ταχύτερη ανάκαμψη θα φέρει το άλμα στην κατανάλωση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/05/lagarde.jpg)
Αισιόδοξη για ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης, παρά τα προβλήματα που εξακολουθεί να προκαλεί η πανδημία, εμφανίστηκε σε δηλώσεις της σήμερα, ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ. Η κατάθεση της προέδρου της ΕΚΤ στην επιτροπή διεξήχθη διαδικτυακά.
«Κοιτάζοντας μπροστά, αναμένουμε την οικονομική δραστηριότητα να βελτιωθεί σημαντικά κατά το δεύτερο μισό του 2021, υποστηριζόμενη από τη δυναμική ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών και τις σταθερές επιχειρηματικές επενδύσεις. Οι τελευταίες προβλέψεις του προσωπικού μας (ήτοι της ΕΚΤ) προβλέπουν πραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο 4,6% το 2021, στο 4,7% το 2022 και στο 2,1% το 2023» εξήγησε η κυρία Λαγκάρντ επισημαίνοντας πως «στα αρνητικά σημεία παραμένει το γεγονός πως η διασπορά των μεταλλάξεων του κορωνοϊού παραμένει μια πηγή ρίσκου, ωστόσο στα θετικά βλέπουμε καλύτερες προοπτικές για την παγκόσμια ζήτηση και ταχύτερη από την προβλεπόμενη αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο ισχυρή ανάκαμψη».
Αναφορικά με τον πληθωρισμό η Γαλλίδα επικεφαλής της ΕΚΤ παραδέχτηκε πως ο πληθωρισμός έχει πάρει την ανιούσα τους τελευταίους μήνες, αλλά εκτίμησε πως αυτό οφείλεται σε πρόσκαιρους παράγοντες, όπως η δυναμική αύξηση στις ενεργειακές τιμές λόγω της εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου. Μάλιστα, προειδοποίησε πως ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να ανεβαίνει μέσα στο φθινόπωρο, πριν ξεκινήσει να υποχωρεί από τις αρχές της επόμενης χρονιάς.
«Σύμφωνα με τις μακροοικονομικές προβλέψεις μας βλέπουμε τον πληθωρισμό στο 1,9% το 2021, στο 1,5% και στο 1,4% το 2023» τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι ο αντίκτυπος των πληθωριστικών πιέσεων θα είναι μετριοπαθής.
Επομένως, όσον αφορά τα ευρωπαϊκά επιτόκια, η πρόεδρος της ΕΚΤ επεσήμανε πως δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος ώστε να να αυξηθούν, επιτρέποντας στην ΕΚΤ θα διατηρήσει τις θετικές χρηματοπιστωτικές συνθήκες.
«Μια διαρκής αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να μεταφραστεί σε σύσφιξη των ευρύτερων χρηματοπιστωτικών συνθηκών που αφορούν το σύνολο της οικονομίας. Μια τέτοια κίνηση θα ήταν πρόωρη και θα έθετε σε κίνδυνο την συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη και τις προοπτικές για τον πληθωρισμό» σχολίασε, ξεκαθαρίζοντας ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP θα συνεχιστεί.
Μια διαβεβαίωση διά στόματος της κυρίας Λαγκάρντ που σίγουρα θα ικανοποιήσει τις ευρωπαϊκές αγορές!
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![SoftBank: Οικονομικά αποτελέσματα «έκπληξη» – Στο κόκκινο οι επενδύσεις του Vision Fund](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/08/softbank-600x417.jpg)
Οικονομικά αποτελέσματα «έκπληξη» για τη SoftBank - Στο κόκκινο το Vision Fund
Ο ευρύτερος τομέας του Vision Fund της SoftBank - ο οποίος επηρεάζει το διοικητικό κόστος, τις διακυμάνσεις του νομίσματος, μεταξύ άλλων - ανέφερε ζημία 309,93 δισεκατομμυρίων γεν
![Foxconn: Σε διαπραγματεύσεις για το μερίδιο της Renault στη Nissan](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/foxconn-600x400.jpg)
Η Foxconn σε διαπραγματεύσεις για το μερίδιο της Renault στη Nissan
Η ταϊβανέζικη εταιρεία συναρμολόγησης ηλεκτρονικών Foxconn λέει ότι εξετάζει μια συμφωνία μόνο ως μέρος συνεργασίας για ηλεκτρικά οχήματα
![ΗΠΑ: Ευρείας κλίμακας απολύσεις στο Δημόσιο διέταξε ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Capture-15-600x397.jpg)
ΗΠΑ: Ευρείας κλίμακας απολύσεις στο Δημόσιο διέταξε ο Τραμπ
Ο Μασκ και ο Τραμπ υπολόγισαν την εξοικονόμηση για το Δημόσιο σε 1 τρισ. δολάρια από τον «περιορισμό της σπατάλης», στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες
![Johnson & Johnson: Προς πώληση η επιχείρηση φροντίδας εγκεφαλικών επεισοδίων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/Johnson_J_Lobby01-600x400.jpg)
Johnson & Johnson: Προς πώληση η επιχείρηση φροντίδας εγκεφαλικών επεισοδίων
Η Johnson & Johnson έχει προσεγγίσει πιθανούς ιδιωτικούς επενδυτές και στρατηγικούς αγοραστές μέσω συμβούλων για να εξετάσει το πιθανό ενδιαφέρον τους για την Cerenovus
![ΗΠΑ, η μεγαλύτερη φούσκα της ανθρωπότητας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/stock-market-600x400.jpg)
ΗΠΑ, η μεγαλύτερη φούσκα της ανθρωπότητας
Το μοντέλο των ΗΠΑ – χρηματιστικοποίηση, ολιγαρχία εισοδηματιών και επιβολή ηγεμονίας του δολαρίου – έχει φτάσει στα όριά του.
![Golden Visa: Η Πορτογαλία επιταχύνει την διαδικασία μετά από μεγάλες καθυστερήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/ot_golden_visa24_1-600x352.png)
Η Πορτογαλία επιταχύνει την διαδικασία Golden Visa μετά από μεγάλες καθυστερήσεις
Η Πορτογαλία επισπεύδει τις αιτήσεις για Golden Visa μεταβαίνοντας από ένα σύστημα ψηφιακής υποβολής αιτήσεων
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις