Αισιόδοξη για ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης, παρά τα προβλήματα που εξακολουθεί να προκαλεί η πανδημία, εμφανίστηκε σε δηλώσεις της σήμερα, ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ. Η κατάθεση της προέδρου της ΕΚΤ στην επιτροπή διεξήχθη διαδικτυακά.
«Κοιτάζοντας μπροστά, αναμένουμε την οικονομική δραστηριότητα να βελτιωθεί σημαντικά κατά το δεύτερο μισό του 2021, υποστηριζόμενη από τη δυναμική ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών και τις σταθερές επιχειρηματικές επενδύσεις. Οι τελευταίες προβλέψεις του προσωπικού μας (ήτοι της ΕΚΤ) προβλέπουν πραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο 4,6% το 2021, στο 4,7% το 2022 και στο 2,1% το 2023» εξήγησε η κυρία Λαγκάρντ επισημαίνοντας πως «στα αρνητικά σημεία παραμένει το γεγονός πως η διασπορά των μεταλλάξεων του κορωνοϊού παραμένει μια πηγή ρίσκου, ωστόσο στα θετικά βλέπουμε καλύτερες προοπτικές για την παγκόσμια ζήτηση και ταχύτερη από την προβλεπόμενη αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο ισχυρή ανάκαμψη».
Αναφορικά με τον πληθωρισμό η Γαλλίδα επικεφαλής της ΕΚΤ παραδέχτηκε πως ο πληθωρισμός έχει πάρει την ανιούσα τους τελευταίους μήνες, αλλά εκτίμησε πως αυτό οφείλεται σε πρόσκαιρους παράγοντες, όπως η δυναμική αύξηση στις ενεργειακές τιμές λόγω της εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου. Μάλιστα, προειδοποίησε πως ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να ανεβαίνει μέσα στο φθινόπωρο, πριν ξεκινήσει να υποχωρεί από τις αρχές της επόμενης χρονιάς.
«Σύμφωνα με τις μακροοικονομικές προβλέψεις μας βλέπουμε τον πληθωρισμό στο 1,9% το 2021, στο 1,5% και στο 1,4% το 2023» τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι ο αντίκτυπος των πληθωριστικών πιέσεων θα είναι μετριοπαθής.
Επομένως, όσον αφορά τα ευρωπαϊκά επιτόκια, η πρόεδρος της ΕΚΤ επεσήμανε πως δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος ώστε να να αυξηθούν, επιτρέποντας στην ΕΚΤ θα διατηρήσει τις θετικές χρηματοπιστωτικές συνθήκες.
«Μια διαρκής αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να μεταφραστεί σε σύσφιξη των ευρύτερων χρηματοπιστωτικών συνθηκών που αφορούν το σύνολο της οικονομίας. Μια τέτοια κίνηση θα ήταν πρόωρη και θα έθετε σε κίνδυνο την συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη και τις προοπτικές για τον πληθωρισμό» σχολίασε, ξεκαθαρίζοντας ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP θα συνεχιστεί.
Μια διαβεβαίωση διά στόματος της κυρίας Λαγκάρντ που σίγουρα θα ικανοποιήσει τις ευρωπαϊκές αγορές!
Latest News
Στο...έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού οι Ρώσοι - Ο ρόλος των κυρώσεων
Τα σημάδια υπερθέρμανσης της οικονομίας πυκνώνουν στη Ρωσία έπειτα από τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, όμως ο τερματισμός του θα μπορούσε να σηματοδοτήσει για τη Μόσχα νέες μείζονες προκλήσεις
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ κατακρίνει την Apple για έλλειψη καινοτομίας
O Μαρκ Ζάκερμπεργκ είπε για την Apple, μεταξύ άλλων , πως «Δεν έχουν εφεύρει κάτι σπουδαίο εδώ και καιρό»
O πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας προειδοποιεί για το μέγεθος της UBS
Με περίπου 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, ο ισολογισμός της UBS είναι διπλάσιος από το μέγεθος της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της Ελβετίας
Πλάνο για τέσσερις μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ
Εν αναμονή των ανακοινώσεων και των μέτρων του νέου Αμερικανού προέδρου η ΕΚΤ σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019