Για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από έναν νέο ψυχρό πόλεμο με την Κίνα, προειδοποίησε σε συνέντευξη του, στους «Financial Times» ο Άρμιν Λάσετ, ο υποψήφιος Καγκελάριος της Χριστιανικής Ένωσης και πιθανότερος διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ με βάση τις δημοσκοπήσεις που δίνουν πάλι την πρωτιά στη γερμανική Δεξιά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, κατά το ταξίδι του στην Ευρώπη αναζήτησε συμμάχους για τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου απέναντι στην αυξανόμενη απειλή της Κίνας. Η Γερμανία αντέδρασε επιφυλακτικά, έχοντας στενούς εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη χώρα και φαίνεται πως ο κ. Λάσετ συμμερίζεται απόλυτα την άποψη της κυρίας Μέρκελ πως το Πεκίνο είναι συνάμα εμπορικός εταίρος αλλά και συστημικός αντίπαλος.

«Το ερώτημα είναι πως, αν μιλάμε για τον “περιορισμό” της Κίνας, τότε αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα διένεξη; Χρειαζόμαστε ένα νέο αντίπαλο;» αναρωτήθηκε ο κ. Λάσετ, ο οποίος παραδέχτηκε πως η στάση της Ευρώπης (και όχι, δηλαδή, μόνο της Γερμανίας) είναι επιφυλακτική διότι «ναι, η Κίνα είναι ανταγωνιστής και συστημικός αντίπαλος και έχει ένα διαφορετικό μοντέλο κοινωνίας, αλλά είναι επίσης ένας συνέταιρος, ειδικά σε θέματα όπως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».

Σύμφωνα με τον κ. Λάσετ η Γερμανία δεν δίστασε ποτέ να μιλήσει για τα σοβαρά θέματα, όμως «δεν είμαι σίγουρος ότι το να μιλά κανείς δημοσίως, δυνατά και επιθετικά για την κατάσταση ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια χώρα οδηγεί σε πραγματική βελτίωση στις συνθήκες που επικρατούν» σχολίασε.

Θυμίζουμε πως το Βερολίνο και η Άνγκελα Μέρκελ προσωπικά έχει δεχτεί έντονη κριτική πως… κλείνει τα μάτια απέναντι στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα και τις τακτικές του Πεκίνου προκειμένου να προστατέψει τα συμφέροντα των γερμανικών επιχειρήσεων στην Κίνα. Και ο πιθανός διάδοχος της συμμερίζεται και σε αυτό τις απόψεις της περί… προσεκτικών κινήσεων.

«Συχνά μπορείς να πετύχεις περισσότερα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αν θέτεις τα θέματα στο πλαίσιο ιδιωτικών συζητήσεων με ηγέτες άλλων κρατών, από το να μιλάς γι’ αυτό στις συνεντεύξεις Τύπου».

Βέβαια, όλα αυτά δεν σημαίνουν, επέμεινε ο κύριος Λάσετ πως η Δύση και ο ίδιος προσωπικά θα κρατά μια μαλακή στάση απέναντι στην Κίνα. Όμως, κατά τη γνώμη του είναι βασικό η Δύση να αντισταθεί στην υιοθέτηση μιας ψυχροπολεμικής νοοτροπίας αναφορικά με το γεωπολιτικό ανταγωνισμό που υπάρχει με την Κίνα. «Πλέον βρισκόμαστε σε έναν πολύ-πολικό κόσμο με διαφορετικούς παίκτες» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία, ο υποψήφιος Καγκελάριος του CDU/CSU σχολίασε πως η Δύση πρέπει να προσπαθήσει «να δημιουργήσει μια λογική σχέση με τη Μόσχα». Μάλιστα, επαίνεσε την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Γενεύη διότι «το να αγνοεί κανείς τη Ρωσία δεν συμφέρει ούτε τα δικά μας ούτε τα αμερικανικά συμφέροντα».

Για παράδειγμα, ξεκαθάρισε πως θεωρεί την ενσωμάτωση της Κριμαίας ως μια απαράδεκτη κίνηση παραβίασης του διεθνούς δικαίου, όμως υπενθύμισε πως η Ρωσία, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν μπορεί να αγνοηθεί ή να υποτιμηθεί. «Μιλάμε για τη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο, μια πυρηνική δύναμη» σχολίασε επισημαίνοντας πως η τακτική του κ. Μπαίντεν να προσπαθήσει να αποκαταστήσει τις διπλωματικές επαφές και να λάβει σοβαρά υπόψη του τη Ρωσία ως συνομιλητή είναι «ένα πολύ σημαντικό σημάδι».

Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τη Γερμανία. Μάλιστα, ο κ. Λάσετ υπερασπίστηκε το project του Nord Stream 2, που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, εξηγώντας ότι η Γερμανία έχει ανάγκη το φυσικό αέριο, καθώς προσπαθεί να απαγκιστρωθεί από την πυρηνική ενέργεια και το λιγνίτη.

Πάντως, όλα τα παραπάνω που παραπέμπουν σε μια ήπια διπλωματική τακτική, ανάλογη με αυτή της Άνγκελα Μέρκελ, όπου η προστασία των οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων έχουν τον πρώτο λόγο, θα αποτελέσει προεκλογικά – εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου- ένα ακόμη πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης και των Πρασίνων, οι οποίοι θέλουν από τη Γερμανία να κρατά πιο δυναμική στάση ειδικά σε θέματα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα