Ο ευρωπαϊκός τομέας τεχνολογίας έχει ήδη προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις επιχειρηματικού κεφαλαίου venture capital μέχρι στιγμής φέτος σε σύγκριση με το σύνολο του 2020, όπως μεταδίδει το CNBC.
Οι νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ευρώπη έχουν αντλήσει το εντυπωσιακό ποσό των 43,8 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία του Dealroom, ξεπερνώντας το ρεκόρ των 38,5 δις ευρώ που επενδύθηκαν το 2020. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των συμφωνιών venture που έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα είναι σχεδόν ο μισός σε σχέση με τον αριθμό του 2020. Περίπου 2.700 συμφωνίες έχουν υλοποιηθεί φέτος, έναντι 5.200 πέρυσι. Η σουηδική εταιρεία Klarna άντλησε περισσότερα από 1,6 δις δολάρια σε δύο συμφωνίες φέτος, ενώ η γερμανική εταιρεία εφαρμογής συναλλαγών Trade Republic μάζεψε 900 εκατ. δολάρια τον Μάιο και η βρετανική εταιρεία παροχής πληρωμών Checkout.com άντλησε 450 εκατ δολάρια τον Ιανουάριο.
Αυτό σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας προσελκύουν μεγαλύτερα ποσά ανά επένδυση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αγνοώντας την οικονομική αβεβαιότητα της πανδημίας, η οποία πυροδότησε έκρηξη στις online υπηρεσίες. Ο Γκιγιόμ Πουσάζ, CEO της Checkout.com δήλωσε ότι οι νεοφυείς συχνά ιδρύθηκαν σε περιόδους κρίσης λόγω της ανάδειξης αρκετών νέων εταιρειών χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας στον απόηχο της παγκόσμιας κρίσης του 2008. «Όταν οι άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους, ο κόσμος ξοδεύει πολλά περισσότερα στο σπίτι ή επανεξετάζει τη ζωή του,» τόνισε ο Πουσάζ. «Όταν συντελείται μεγάλη μεταμορφωτική αλλαγή σε μια κοινωνία, συχνά βλέπεις την ανάδειξη πολλών νέων νεοφυών επιχειρήσεων. Είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι γιαυτή την ευκαιρία.»
Την Τρίτη, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θέλει να δει την ίδρυση τουλάχιστον 10 τεχνολογικών εταιρειών στην Ευρώπη με αξία άνω των 100 δις ευρώ εκάστη μέχρι το 2030. Ενώ η Ευρώπη είναι το κέντρο για πολλούς μονόκερους –νεοφυείς με αξία άνω του ενός δις δολαρίων- δεν έχει καταφέρει ακόμη να δημιουργήσει εταιρεία στο μέγεθος των αμερικανικών ή κινεζικών τεχνολογικών γιγάντων.
Ο Σεμπάστιαν Σιεμιακόφσκι, CEO της Klarna, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ηγείται στην Ευρώπη όσον αφορά στην πολιτική τεχνολογίας και ότι υπάρχει ένας αριθμός ζητημάτων που πρέπει να αντιμετωπισθούν πριν η Ε.Ε. μπορέσει να δημιουργήσει δικούς της τεχνολογικούς γίγαντες.
Ο Σιεμιανόφσκι επισήμανε τους κανόνες της Ε.Ε. στο θέμα των web cookies ως ένα παράδειγμα «φτωχών κανονισμών» δεδομένου του πλήθους των μηνυμάτων αποδοχής που λαμβάνουν οι χρήστες όταν επισκέπτονται διάφορες ιστοσελίδες. «Ελπίζω ότι η Ε.Ε. θα κάνει βήματα προς τα εμπρός και θα αρχίσει να συντάσσει πραγματικά καλούς κανόνες που βοηθούν την ελευθερία και κίνηση των καταναλωτών για την αύξηση του ανταγωνισμού σε περιοχές όπως η τραπεζική λιανική όμως στην τεχνολογία γενικότερα,» πρόσθεσε ο Σιεμιανόφσκι.
Ωστόσο, καθώς ο αριθμός των νεοφυών του ενός δις δολαρίων στην Ευρώπη συνεχίζει να αναπτύσσεται, ο αριθμός όσων φεύγουν από την ήπειρο επίσης αυξάνεται. Φέτος καταγράφονται ήδη κάποιες αξιοσημείωτες εξαγορές, όπως η αγορά της Depop από την Elsy αντί 1,6 δις δολαρίων και η εξαγορά της Nutmeg από την JPMorgan. Οσο για τις εισαγωγές στα χρηματιστήρια, ένας αριθμός εισαγωγών σημειώθηκαν στο Λονδίνο, περιλαμβανομένων των Deliveroo, Darktrace, Trustpilot, ενώ η Wise (TransferWise) σχεδιάζει την εισαγωγή στην αγορά του Λονδίνου σύντομα.