Σημαντικές αναταράξεις απειλούν το Bitcoin, με τις τρεις διαδοχικές βουτιές του τελευταίου μήνα να δημιουργούν προσδοκίες σε μεγάλη μερίδα αναλυτών αλλά και σε παίκτες ότι το σφυροκόπημα μπορεί να μην έχει τελειώσει.
Η νέα παρέμβαση της Κίνας για να περιοριστούν οι συναλλαγές σε Bitcoin και να σταματήσει η λεγόμενη «εξόρυξη» του κρυπτονομίσματος που γίνεται με τη χρήση πολύ ενεργοβόρων υπολογιστών λειτούργησε ξανά ως καταλύτης κι έριξε τις τιμές κοντά στα επίπεδα των 30.000 δολαρίων από τις 40.000 δολάρια περίπου. Είναι ενδεικτικό ότι από την Παρασκευή έχουν χαθεί σε κεφαλαιοποίηση περίπου 300 δισ. δολάρια από την πτώση αυτή της τιμής του Bitcoin.
Πρόκειται για την τρίτη βουτιά σε αυτά τα επίπεδα μέσα σε διάστημα τεσσάρων μόλις εβδομάδων, που δείχνει ότι οι υποσχέσεις για μεγάλες ανταμοιβές στην αγορά αυτή συνεπάγονται και μεγάλο ρίσκο. Η τεχνική ανάλυση δείχνει ότι εάν διασπαστεί για τα καλά το φράγμα αυτό των 30.000 δολαρίων ανά Bitcoin τότε η πτώση μπορεί να επιταχυνθεί με τις τιμές να φτάσουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.
Το γράφημα της πορείας των τιμών από την Coindesk είναι αποκαλυπτικό.
Στα επίπεδα των 30.000 δολαρίων έχει φτάσει το κρυπτονόμισμα το δεύτερο εικοσαήμερο του Μαίου, το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου και τώρα ξανά στην αρχή του τρίτου δεκαημέρου του ίδιου μήνα.
Εάν καμφθούν δυναμικά οι αντιστάσεις στα 30.000 δολάρια η πτώση μπορεί να φτάσει μέχρι τις 20.000 δολάρια καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει τεχνική στήριξη μεταξύ των 30.000 και των 20.000, αναφέρουν τεχνικές αναλύσεις. Το Bitcoin χάνει ήδη 45% από τον Απρίλιο όταν είχε φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα αγγίζοντας τα 65.000 δολάρια. Εάν οι τιμές διατηρηθούν πάνω από τα 30.000 δολάρια τότε μπορεί να κινηθούν προς τα 40.000 δολάρια δείχνουν οι ίδιες προβλέψεις. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για τεράστια μεταβλητότητα που θέλει επενδυτές με πολύ γερά νεύρα.
Τι είναι η «εξόρυξη» Bitcoin (mining)
Η εξόρυξη Bitcoin (mining) είναι η διαδικασία προσθήκης νέων ομάδων συναλλαγών (γνωστών ως blocks) στο κοινόχρηστο αρχείο συναλλαγών (γνωστό ως blockchain).
Υπάρχει συνεχής ανταγωνισμός για να κερδίσει ένας χρήστης το δικαίωμα να προσθέσει ένα νέο μπλοκ στο blockchain. Η συμμετοχή σε αυτόν τον ανταγωνισμό απαιτεί από τους χρήστες να αγοράσουν εξειδικευμένο υλικό εξόρυξης (υπολογιστές) που καταναλώνει τεράστιες ποσότητες από ηλεκτρικό ρεύμα. Ουσιαστικά τα Bitcoin δημιουργούνται (ή εξορύσσονται) από τους λεγόμενους miners που συμβάλλουν υπολογιστική ισχύ επιλύοντας πολύπλοκους μαθηματικούς γρίφους μέσω αυτής. Αυτοί οι miners ανταμείβονται για την εργασία τους για την επεξεργασία των συναλλαγών στο blockchain με bitcoin. Η ιδρυτική ομάδα του κρυπτονομίσματος έγραψε στον κώδικα ότι ο συνολικός αριθμός bitcoin που μπορεί να υπάρξει θα είναι τα 21 εκατομμύρια. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 18,38 εκατομμύρια στην αγορά. Επομένως η εξόρυξή του γίνεται όλο και πιο δύσκολη, πιο ακριβή και πιο ενεργοβόρα.
Τι έγινε στην Κίνα
Τις τελευταίες ημέρες, η Κίνα ενέτεινε τις προσπάθειές της για τον έλεγχο των κρυπτονομισμάτων επιβάλλοντας απαγόρευση στην «εξόρυξη» Bitcoin. Οι αρχές στην επαρχία Σιτσουάν της Κίνας διέταξαν τους παίκτες Bitcoin να αναστείλουν τις δραστηριότητες «εξόρυξης» (mining). Το Σιτσουάν είναι ένα από τα μεγαλύτερα τέτοια κέντρα εξόρυξης bitcoin στην Κίνα. Πολλές τέτοιες δραστηριότητες στη νοτιοδυτική αυτή κινεζική επαρχία ανεστάλησαν μέσα στο Σαββατοκύριακο σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα Global Times. Τον Μάιο το Πεκίνο απαίτησε καταστολή της εξόρυξης bitcoin, ενώ παρεμβάσεις έχουν γίνει και από την κεντρική τράπεζα της χώρας, τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας. Η κεντρική τράπεζα επικοινώνησε με την Alipay, την υπηρεσία πληρωμών που διαχειρίζεται η θυγατρική εταιρεία της Alibaba, η Ant Group και άλλα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μην παρέχουν υπηρεσίες που σχετίζονται με δραστηριότητες κρυπτονομισμάτων όπως είναι άνοιγμα λογαριασμού ή εκκαθάριση συναλλαγών και διακανονισμούς. Η Κίνα απαγόρευσε τις τοπικές ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων το 2017 αναγκάζοντάς τους παίκτες να μετακινηθούν εκτός των συνόρων της.