
Το ποσοστό των ατόμων εκτός του εργατικού δυναμικού ως ποσοστό του συνολικού πληθυσμού σε ηλικία εργασίας (15-64 ετών) παρουσίασε πτωτική τάση: από 32,3% το 2002 σε 26,6% το 2019 στην ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα η Eurostat. Ωστόσο, το 2020, το μερίδιο αυτό αυξήθηκε κατά 0,5 εκατοστιαίες μονάδες σε 27,1%.
Άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού, είναι άτομα που δεν είναι ούτε απασχολούμενα ούτε άνεργα, δεν είναι διαθέσιμα ή αναζητούν εργασία για διάφορους λόγους, για παράδειγμα, επειδή είναι εγγεγραμμένοι στην εκπαίδευση, φροντίζουν ένα μέλος της οικογένειας, ή λόγω ασθένειας ή αναπηρίας .
Περισσότερες οι γυναίκες εκτός εργατικού δυναμικού από τους άνδρες
Ενώ το ποσοστό γυναικών και ανδρών εκτός του εργατικού δυναμικού δείχνει μια γενική πτωτική τάση κατά την περίοδο 2002-2019, σημειώθηκε ανοδική πορεία το 2020 σε σύγκριση με το 2019 και για τα δύο φύλα.
Για τους άνδρες, η αύξηση (0,7 ποσοστ. μονάδες) ήταν η υψηλότερη καταγεγραμμένη αύξηση από την αρχή μέτρησης των στοιχείων αυτών. Από την άλλη πλευρά, το μερίδιο των γυναικών εκτός του εργατικού δυναμικού αυξήθηκε κατά 0,4% το 2020. Ωστόσο, αυτή ήταν η πρώτη αύξηση για τις γυναίκες από το 2002.
Το μερίδιο των γυναικών εκτός του εργατικού δυναμικού ήταν σταθερά υψηλότερο από αυτό των ανδρών από την αρχή της χρονικής σειράς. Ωστόσο, το χάσμα μεταξύ των φύλων στην ΕΕ μειώθηκε από το 2002 (όταν ήταν 16,7%), φθάνοντας στο χαμηλότερο σημείο το 2020 (10,7 μονάδες).
Το υψηλότερο ποσοστό ατόμων εκτός του εργατικού δυναμικού στην Ιταλία, το χαμηλότερο στη Σουηδία
Το 2020, τα κράτη μέλη με τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων εκτός του εργατικού δυναμικού ως ποσοστό του συνολικού πληθυσμού σε ηλικία εργασίας ήταν η Ιταλία (35,9%), η Κροατία (32,9%), η Ελλάδα (32,6%), το Βέλγιο (31,4%) και Ρουμανία (30,8%).
Αντιθέτως, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Σουηδία (17,5%), στις Κάτω Χώρες (19,1%), στην Εσθονία (20,7%), στη Γερμανία (20,8%) και στη Δανία (21,0%).
Σε σύγκριση με το 2019, οι μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις σημειώθηκαν στην Ισπανία και την Ιταλία (η καθεμία αυξήθηκε κατά 1,6 μονάδες το 2020), η Ιρλανδία (+1,4 ), η Πορτογαλία (+1,2 ) , Βουλγαρία και Ελλάδα (και οι δύο +1,0 μονάδα).


Latest News

Τι συμβαίνει όταν σταματά η επιστήμη
Ο Τραμπ κόβει τις επιχορηγήσεις για την έρευνα - Στον αέρα 300.000 επιστήμονες σε 2.500 Πανεπιστήμια, ιατρικές σχολές και ερευνητικά ιδρύματα.

Διπλάσια χρήματα απο τον CEO της Deutsche Bank έβγαλε πέρυσι, στέλεχος της τράπεζας
Οι αμοιβές του υπάλληλου της Deutsche Bank το 2024 , έφτασαν τα 18 εκατ. ευρώ - Συνολικά 647 άτομα απο το προσωπικό είχαν κέρδη πάνω απο ένα εκατ. ευρώ

Σε ρυθμούς τεχνητής νοημοσύνης «τρέχει» η Κίνα - Υπάρχει όμως κίνδυνος «φούσκας»;
Η Κίνα περνά μια περίοδο αντίστοιχη με την ευφορία της Wall Street για την τεχνητή νοημοσύνη - Τα ισχυρά χαρτιά και οι αδυναμίες

Το «αθόρυβο» στοίχημα πίσω από την επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές
Traders και διαχειριστές κεφαλαίων αναζητούν ρωσικά assets στοιχηματίζοντας στην επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές

Εκτός του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου οι λομπίστες της Huawei
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ακολουθεί ένα κύμα αναζητήσεων και συλλήψεων στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά, απο τις βελγικές δικαστικές αρχές

Deutsche Bank: Πρώην κορυφαίο στέλεχος ζητά αποζημίωση 152 εκατ. ευρώ για την υπόθεση της Monte Paschi
Η υπόθεση αφορά την Banca Monte dei Paschi di Siena, μια από τις παλιότερες τράπεζες του κόσμου

Με νέες κυρώσεις απειλεί τη Μόσχα η G7 αν δεν συμφωνήσει στην κατάπαυση του πυρός
Ο Ρούμπιο ενώνει τη φωνή του με άλλους υπουργούς Εξωτερικών στην προσπάθειά τους να αυξήσουν την πίεση στον Πούτιν

Η ιταλική Terna θα επενδύσει 23 δισ. ευρώ για τη αναβάθμιση δικτύων
Η Terna ανέφερε ότι η δυναμικότητα ανταλλαγής ενέργειας μεταξύ των αγορών θα φτάσει τα 39 GW από τα σημερινά 16 GW

Σε υψηλό 32 ετών οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Τα χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία έρχονται λίγες μέρες πριν από την επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve για τα επιτόκια

Εξαίρεση του καφέ απο τους δασμούς ζητά η βιομηχανία απο τον Τραμπ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας και καταναλωτής καφέ στον κόσμο