
Γιγαντιαία χρηματικά ποσά θα πρέπει να επενδύσει το γερμανικό κράτος προκειμένου η χώρα και η βιομηχανία της να παραμείνει ανταγωνιστική στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας. Ειδικά δε, σε ένα διάστημα που η πανδημία καταλαγιάζει και η παγκόσμια κοινότητα στρέφεται σε καθαρότερες πηγές ενέργειας.
Την τοποθέτηση αυτή έκανε, σύμφωνα με το Reuters, η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε ομιλία της στο βιομηχανικό σύνδεσμο BDI, επισημαίνοντας πως οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν σε σημαντικές επενδύσεις, αλλά και το Δημόσιο από την πλευρά του να βοηθήσει παρέχοντας κάθε δυνατή κρατική οικονομική βοήθεια.
Η γερμανική βιομηχανία κατάφερε να περάσει την κρίση αισθητά πιο εύκολα σε σχέση με τους βιομηχανικούς κλάδους έτερων κρατών, κυρίως της Ευρώπης. Όμως, είναι απαραίτητο να συνεχίσει να επενδύει στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, και κυρίως της τεχνητής νοημοσύνης, της κατασκευής μπαταριών και μικροτσίπ.
Ειδικά το πρόβλημα του ελλείμματος των μικροτσίπ είναι παγκόσμιο και έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί προβλήματα στη βιομηχανική παραγωγή πολλών ομίλων, κυρίως στη βιομηχανία αυτοκινήτου, μεταξύ τους και γερμανικών.
«Υπάρχουν κάποιοι τομείς που δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν χωρίς κρατική οικονομική βοήθεια» παραδέχτηκε η κυρία Μέρκελ, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην άμεση ανάγκη επέκτασης της παραγωγής ημιαγωγών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Από την άλλη πλευρά η Καγκελάριος παραδέχτηκε ότι, μετά τον πακτωλό των κονδυλίων που διοχετεύτηκαν μέσα από τα πακέτα στήριξης της πανδημίας για να υποστηριχτεί η οικονομία, τα δημοσιονομικά της χώρας θα πρέπει να… ξαναμαζευτούν τα επόμενα χρόνια.
Την άποψη αυτή έδειξε να συμμερίζεται απόλυτα και ο υποψήφιος Καγκελάριος της Χριστιανικής Ένωσης και πιθανότερος διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ, Άρμιν Λάσετ, ο οποίος στην ομιλία του στο ίδιο συνέδριο αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη που υπάρχει η Γερμανία να παραμείνει μια κραταιά βιομηχανική δύναμη, κάνοντας παράλληλα και τη μετάβαση της σε μια πρασινότερη στρατηγική προς την κατεύθυνση του μηδενισμού των ρύπων άνθρακα.
«Σε είκοσι χρόνια, θα έχουμε ακόμη χαλυβουργίες, χημικές εταιρείες και αυτοκινητοβιομηχανίες, αλλά θα είμαστε επίσης και κλιματικά ουδέτεροι» τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του.
Σύμφωνα με τον κύριο Λάσετ, βοηθητικό ρόλο θα παίξει και η μείωση της γραφειοκρατίας μετά την πανδημία ώστε να επιτρέψει στις επιχειρήσεις να κινηθούν πιο δυναμικά. Για το σκοπό αυτό, εξάλλου, ο ίδιος και το κόμμα του δεν επιθυμούν την αύξηση των φόρων, καθώς μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν τροχοπέδη για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.


Latest News

Ντάλι (Fed): Στον «πάγο» τα επιτόκια για όσα χρειαστεί – Πότε βλέπει μειώσεις
Η Ντάλι της Fed εκτιμά ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι πιο αυξημένοι φέτος

Ταϊβάν: Φρένο στις ανοικτές πωλήσεις μετοχών εν μέσω δασμολογικής αβεβαιότητας
Η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας της Ταϊβάν σημείωσε ότι οι περιορισμοί θα συνεχιστούν, χωρίς να αναφέρει πότε μπορεί να αρθούν.

Τα πρώτη κινεζικά αεροπλάνα COMAC πετούν στο Βιετνάμ
Η COMAC ήδη από το 2024 αύξησε τα σχέδια πωλήσεων και παραγωγής και εμπορεύεται το C919 εκτός Κίνας.

Γιατί οι ντομάτες γίνονται θύματα του εμπορικού πολέμου
Νέοι φόροι θα πλήξουν τις αμερικανικές εισαγωγές φρέσκων ντοματών από το Μεξικό από τον Ιούλιο, εκτός εάν επιτευχθεί μια νέα συμφωνία

Τι περιμένει ο Μασκ από την επίσκεψη στην Ινδία - Η συνάντηση με Μόντι
Ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X για την επικείμενο ταξίδι

«Ευκαιρίες στο χάος» των ΗΠΑ αναζητούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες
Με ράλι προσφορών προσπαθούν να ξεστοκάρουν εν όψει επικείμενων ανατιμήσεων λόγω των δασμών Τραμπ

Η σοκολάτα Ντουμπάι προκαλεί έλλειψη φιστικιών ενώ οι TikTokers τρελαίνονται
Οι παγκόσμιες τιμές φιστικιού αυξάνονται κατά το ένα τρίτο καθώς η ζήτηση για μπάρες γεμάτες με κρέμα συνεχώς αυξάνεται

Unicredit: «Πράσινο φως» υπό όρους για την απόκτηση της Banco BPM
Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως στην UniCredit να προχωρήσει την προσφορά εξαγοράς της Banco BPM

Ιταλία και ΗΠΑ αντιτάσσονται στους «μεροληπτικούς» φόρους των Big Tech
Η Ιταλία συμφωνεί με τις ΗΠΑ να αντιταχθούν στους «μεροληπτικούς» φόρους τεχνολογίας που επιβάλλονται στις Big Tech

Lazard: Προσλαμβάνει πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Αμερικανικής Βουλής
Το νέο απόκτημα της Lazard, Πάτρικ ΜακΧένρι, ήταν γνωστός ως σύμμαχος της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων στο Κογκρέσο