
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο κατηγόρησε σήμερα τη Γερμανία για μια πράξη ναζισμού, μετά την επιβολή νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά του Μινσκ, που έπληξαν ιδιαίτερα σημαντικές πηγές εισοδήματος της χώρας.
«Αυτό που δεν περιμέναμε είναι ότι η Γερμανία θα συμμετείχε και αυτή σε αυτή τη συλλογική συνωμοσία», δήλωσε ο Λουκασένκο, με την ευκαιρία του εορτασμού της 80ης επετείου από την ναζιστική εισβολή στην πρώην Σοβιετική Ένωση.«Δεν το περιμέναμε από εκείνους των οποίων οι πρόγονοι σκότωσαν έναν στους τρεις Λευκορώσους», είπε. «Τι και αν έχουν περάσει 80 χρόνια; Τι είναι ένας νέος θερμός πόλεμος;»
Οι δυτικές δυνάμεις, με μια συντονισμένη κίνηση, έπληξαν χθες τη Λευκορωσία με ένα νέο κύμα κυρώσεων εις βάρος αξιωματούχων, βουλευτών και υπουργών της κυβέρνησης του προέδρου Λουκασένκο, η Πολεμική Αεροπορία της οποίας αναχαίτισε το αεροσκάφος της Ryanair που είχε απογειωθεί από την Αθήνα και κατευθυνόταν στο Βίλνιους, στις 23 Μαΐου, κάτι το οποίο η Δύση είχε χαρακτηρίσει κρατική πειρατεία.
Οι 27 ευρωπαίοι υπουργοί κατά την συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο αποφάσισαν να πλήξουν σημαντικές πηγές εισοδήματος του λευκορωσικού καθεστώτος. Η απόφαση αυτή θα επικυρωθεί κατά την σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ενωσης συναντήθηκαν χθες στο Λουξεμβούργο με την εξόριστη Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, επικεφαλής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, την οποία και ενημέρωσαν για τις αποφάσεις τους. Εκείνη τους παρέδωσε κατάλογο κρατικών εταιρειών κατά των οποίων μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις, αν χρειασθεί η λήψη νέων μέτρων, δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.
Στην συνέχεια, οι υπουργοί Εξωτερικών πρόσθεσαν 78 ονόματα και 8 οργανισμούς στον κατάλογο των λευκορώσων αξιωματούχων κατά των οποίων επιβάλλονται κυρώσεις για την καταστολή της αντιπολίτευσης.Επτά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Αμυνας και Μεταφορών στη Λευκορωσίας ενέχονται απευθείας στον εξαναγκασμό σε προσγείωση στο Μινσκ του αεροσκάφους της Ryanair που εκτελούσε την πτήση Αθήνα-Βίλνιους στις 23 Μαΐου για την σύλληψη δύο επιβατών, του αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς και της ρωσίδας φίλης του Σοφία Σαπέγκα.Οι 27 πάγωσαν επίσης τα περιουσιακά στοιχεία επτά εταιρειών επικεφαλής των οποίων είναι πρόσωπα του περιβάλλοντος Λουκασένκο και ενέταξαν στην μαύρη λίστα της ΕΕ έναν ακόμη γιο του λευκορώσου προέδρου, τον Ντμίτρι και την σύζυγο του μεγαλύτερου γιου του Βίκτορ.
Στην συνέχεια, οι ευρωπαίοι υπουργοί συμφώνησαν ομόφωνα ως προς τα μέτρα που θα πλήξουν επτά τομείς της οικονομίας της Λευκορωσίας, «από τα όπλα μέχρι τον καπνό και την ποτάσα», σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν


Latest News

Το... χαρέμι του Μασκ και οι «λεγεώνες» παιδιών – Το συγκρότημα στο Όστιν
Ποιες τακτικές χρησιμοποιεί ο Μασκ για να διαχειριστεί τη «λεγεώνα» των μωρών του - και τις μητέρες τους. Έχει ήδη αποκτήσει 14 παιδιά, αλλά μπορεί να έχει πολλά περισσότερα

Άνοδος της θερμοκρασίας και τοπικές λασποβροχές
Ο καιρός ανά περιοχή – Η πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για σήμερα Μεγάλη Τετάρτη

Από σήμερα η επιστροφή των πινακίδων για το Πάσχα - Ποιοι εξαιρούνται
Τι ισχύει με την επιστροφή πινακίδων σε ιδιοκτήτες οχημάτων που προέβησαν σε αντικοινωνική στάθμευση

Δένδιας – Πιτσιλής υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας: Στόχος η διαφάνεια στις αγορές των εξοπλιστικών
Πρέπει «να προστατεύσουμε τελικά το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου» τόνισε ο Δένδιας

Μποϊκοτάζ της Κίνας στην Boeing - Σταματά να παραλαμβάνει αεροσκάφη
Κλιμακώνεται η εμπορική διαμάχη μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών

Μητσοτάκης: Χτίζουμε πάνω στα θεμέλια της δημοσιονομικής πειθαρχίας
Αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας εμφανίστηκε ο Κ. Μητσοτάκης κατά την πρώτη του συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ .Τασούλα

Από 16 Απριλίου σε ισχύ η επιστροφή πινακίδων - Ποιοι περιπτώσεις εξαιρούνται
Τι ισχύει με την επιστροφή πινακίδων σε ιδιοκτήτες οχημάτων που προέβησαν σε αντικοινωνική στάθμευση

Μικρή πτώση της θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη – Πού θα βρέξει
Τοπικές βροχές αναμένονται στην Αττική κυρίως τις μεσημβρινές ώρες οπότε είναι πιθανό να σημειωθεί μικρής διάρκειας καταιγίδα. Ο καιρός σήμερα

Αντίστροφη μέτρηση για τον Προσωπικό Αριθμό: Πότε έρχεται, πώς θα τον αποκτήσετε
Έρχεται να αντικαταστήσει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα – Σύμφωνα με τον νόμο, ο Προσωπικός Αριθμός θα εμφανίζεται στις νέες ψηφιακές ταυτότητες

Απεργία στα ταξί σήμερα για τη διέλευση από τις λεωφορειολωρίδες
Το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί ζητά να ισχύσουν όσα αναφέρονται στο τελικό κείμενο του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας