Συνωστισμό στην εκπνοή της προθεσμίας προμηνύει ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, εφόσον λογιστές και φορολογούμενοι δεν πατήσουν δραστικά γκάζι τις επόμενες εβδομάδες.
Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί πάνω από 610.000 δηλώσεις σε σύνολο 6,4 εκατομμυρίων.
O αργός ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων δεν συνδέεται μόνο με τη συνήθεια των φορολογουμένων να… σπεύδουν βραδέως, αλλά και με προβλήματα που εντοπίζονται.
Λογιστές και φοροτεχνικοί πιέζουν ήδη για παράταση καθώς εντοπίζουν πολλά προβλήματα τόσο στο Ε1 της φορολογικής δήλωσης, στο έντυπο Ε2 για όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια αλλά και στα έντυπα των επιχειρήσεων
Τα προβλήματα εντοπίζονται τόσο στις δηλώσεις των επαγγελματιών, όσο και των μισθωτών, αλλά και στις δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων, με πολλούς κωδικούς που πρέπει να είναι προσυμπληρωμένοι να παραμένουν κενοί.
Παράλληλα, προσοχή σε συγκεκριμένους κωδικούς πρέπει να δείξουν οι φορολογούμενοι κατά την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων, προκειμένου να αποφύγουν να πληρώσουν περισσότερους φόρους.
Η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φέτος είναι διπλή.
Έως τις 28 Ιουλίου, με δόσεις εξόφλησης οκτώ μηνιαίες και έκπτωση εφάπαξ εξόφλησης 3%, ή έως τις 27 Αυγούστου, με διπλή δόση τον Αύγουστο και χωρίς έκπτωση.
Οι αλλαγές
Φέτος, το υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει σε σειρά αλλαγών και διευκολύνσεων για τους φορολογούμενους προκειμένου να μην πληρώσουν έξτρα φόρο εάν επλήγησαν από την πανδημία και δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ύψος των e-αποδείξεων, ενώ αντίστοιχες προσαρμογές έχουν γίνει και στα τεκμήρια με τα εισοδήματα τα οποία δόθηκαν ως ενισχύσεις από το κράτος να μη μετράνε στο φορολογητέο εισόδημα αλλά να συμβάλλουν στην κάλυψη τεκμηρίων.
Οι αλλαγές έχουν μπερδέψει τους φορολογούμενους και προ ολίγων ημερών η ΑΑΔΕ επανήλθε με νεότερες διευκρινίσεις απαντώντας σε επιστολή του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ όσον αφορά στους εξαιρούμενους από τις δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (κωδ. 023-024) και κωδικούς πληττομένων (κωδ.985-986), φορολογούμενοι και λογιστές δεν πρέπει να περιμένουν προσυμπλήρωση.
Οι κωδικοί αυτοί 023-024 αφορούν τα πρόσωπα που γενικώς απαλλάσσονται από την υποχρέωση επίκλησης δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, καθώς και, ειδικά για φέτος, τους φορολογουμένους άνω των 60 ετών (ειδικά για τους τελευταίους, η σχετική πληροφορία λαμβάνεται από το αρχείο του μητρώου της ΑΑΔΕ).Οι κωδικοί αυτοί δεν συμπληρώνονται από πληττόμενους από την πανδημία. Γι’ αυτούς, προστέθηκαν επιπλέον κωδικοί στον πίνακα 9 (κωδ.985-986), οι οποίοι προ-συμπληρώνονται με βάση τα διαθέσιμα αρχεία και οι φορολογούμενοι αυτοί απαλλάσσονται φέτος τόσο από την υποχρέωση επίκλησης δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες όσο και, υπό προϋποθέσεις, από για τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης.
Συνεπώς, δεν υπάρχει κάποια περίπτωση δικαιούχων εξαίρεσης από την επίκληση δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής που δεν έχει αντιμετωπιστεί μέσα από την εφαρμογή υποβολής δηλώσεων Ε1.4. Ως προς τα αναφερόμενα στην επιστολή σας για τις δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (κωδ. 049-050). Όπως και κατά τα προηγούμενα έτη, και φέτος οι κωδικοί 049-050 δεν προσυμπληρώνονται από την ΑΑΔΕ, καθώς την πλήρη εικόνα των εν λόγω δαπανών έχει ο ίδιος φορολογούμενος.
Για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, υπάρχει σχετικό πεδίο όπου ο κάθε φορολογούμενος μπορεί να δει τα ποσά ετήσιων δαπανών που έχει αποστείλει γι’ αυτόν η τράπεζά του. Εφόσον συμφωνεί με αυτά, μπορεί να μεταφέρει το άθροισμα τους στους παραπάνω κωδικούς. Εφόσον διαπιστώσει κάποιο σφάλμα, μπορεί να συμπληρώσει το ορθό κατά την κρίση του ποσό. Συνεπώς, η διαδικασία αυτή είναι από ετών γνωστή και δεν αποτελεί ειδικό ζήτημα ή πρόβλημα των φετινών δηλώσεων.
Latest News
ΓΣΕΕ: Άνιση η ευημερία στην Ελλάδα - Ο ρόλος πληθωρισμού, μισθών και στεγαστικής κρίσης
Η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως και το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας: Τα τρία σενάρια στο τραπέζι
Αγωνία δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά είτε να τους κοπεί μέρος του εισοδήματος. Τα θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας
Τεκμαρτό εισόδημα: Τι αλλάζει φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Η αύξηση του κατώτατου μισθού ανέβασε στα 11.620 ευρώ το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα - Πώς θα σβήσουν οι επιβαρύνσεις
Κατώτατος μισθός: Στα 40 ή 50 ευρώ η αύξηση το 2025 - Την 1η Απριλίου οι νέες αμοιβές
Εκκινεί εντός Ιανουαρίου η διαδικασία προσδιορισμού των αυξήσεων – Ο «οδικός χάρτης» της αναπροσαρμογής των μισθών αυξήσεων μέχρι το 2027
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)
Αυξάνεται στα 1.850 ευρώ το μηνιαίο ποσό για επαγγελματίες αναδόχους γονείς παιδιών με αναπηρία
Τα παιδιά θα λαμβάνουν κανονικά και όλα τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα
Έρχεται νέο ασφαλιστικό μέσα στο 2025 - Πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις
Το νέο ασφαλιστικό αλλάζει τη βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης - Θα πάψει να αυξάνεται με τον πληθωρισμό από το 2025
Ψηφιακός φάκελος για όλους τους φορολογουμένους - Το νέο Taxis
Ποια στοιχεία θα γνωρίζει η Εφορία του μέλλοντος που στήνεται από την ΑΑΔΕ - Θα παραμένει για τουλάχιστον 100 χρόνια, ολόκληρο το ιστορικό στη μνήμη