Σε προχωρημένες συνομιλίες με το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και άλλες χώρες, βρίσκεται η Τουρκία για την επίτευξη σειράς συμφωνιών ανταλλαγής νομισμάτων (currency swap), με στόχο την απαραίτητη συναλλαγματική στήριξη για την σταθεροποίηση της τουρκικής λίρας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, που επικαλείται τέσσερις διαφορετικές τουρκικές πηγές, η συμφωνία που είναι η πρώτη που μπορεί να επιτευχθεί αφορά το Αζερμπαϊτζάν.
Χθες, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, Σαχάπ Καβτσιόγλου δήλωσε σε συνάντηση του με στελέχη τραπεζών πως η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με τέσσερις διαφορετικές χώρες για την επίτευξη συμφωνιών ανταλλαγής νομισμάτων και από αυτές, με τις δύο, οι συνομιλίες είναι «σε πολύ καλό στάδιο».
Σύμφωνα με πηγές του Reuters, η Τουρκία «τρέχει» επίσης συνομιλίες με την Μαλαισία, τη Νότιο Κορέα, τη Βρετανία και τη Ρωσία, όπως επίσης και με άλλες χώρες της Ασίας. Σκοπός της Άγκυρας είναι ακόμη η διεύρυνση της υπάρχουσας συμφωνίας που έχει με την συμμαχική ηγεσία του Κατάρ.
Επιπλέον, στις αρχές του μήνα, ο ίδιος ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως η Τουρκία διευρύνει τη συμφωνία της για currency swap με την Κίνα, από τα 2,4 δισ. στα 6 δισ. δολάρια.
Θυμίζουμε πως πέρυσι η Τουρκία είχε καταφέρει την πρώτη μεγάλη επέκταση των υφιστάμενων γραμμών ανταλλαγής νομισμάτων που διέθετε με το Κατάρ από τα 5 στα 15 δισ. δολάρια, καθώς η χώρα αναζητούσε επειγόντως πρόσβαση σε νέα κεφάλαια για να προσπαθήσει να στηρίξει τη βαλλόμενη τουρκική λίρα.
Το Καταριανό… «σωσίβιο» βοήθησε σημαντικά την Τουρκία, όμως δεν ήταν προφανώς αρκετό δεδομένου πως τα… τερτίπια του Έρντογάν με την εκ νέου αλλαγή του διοικητή της κεντρικής τράπεζας –τον τρίτο μέσα σε δύο χρόνια- βύθισε και πάλι την τουρκική λίρα. Εξάλλου, η τουρκική οικονομία παραμένει αδύναμη, ο τουρισμός δεν έχει ανακάμψει, ενώ στην οικονομική αβεβαιότητα προστίθεται και η γεωπολιτική δεδομένου πως το πρόσφατο ραντεβού Ερντογάν-Μπάιντεν δεν πήγε καλά.
Τις πληροφορίες του Reuters επιβεβαιώνει με δημοσίευμα της και η τουρκική εφημερίδα Sabah. Μάλιστα, σύμφωνα με την Sabah, η τουρκική κυβέρνηση είχε ήδη από πέρυσι προσεγγίσει για τη σύσταση γραμμών ανταλλαγής νομισμάτων αρκετές χώρες, όπως η Ιαπωνία, η Νότιος Κορέα, η Μαλαισία, η Ινδία αλλά και οι ΗΠΑ, όμως οι συνομιλίες –προς μεγάλη δυσαρέσκεια του σουλτάνου- δεν είχαν προχωρήσει.
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...