Πρόκειται για το έργο ανάπτυξης υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband (UFBB), που έχει προϋπολογισμό 700 εκατομμύρια ευρώ (πλέον ΦΠΑ), με τα 300 εκατομμύρια ευρώ να προέρχονται από δημόσια χρηματοδότηση.
Στους 8 διεκδικητές περιλαμβάνονται οι: Wind, Vodafone, ΔΕΗ, Άβαξ ,Ένωση Εταιρειών Μυτιληναίος– ΜΕΤΚΑ, ΙΝΤΡΑΚΟΜ Κατασκευές , ΟΤΕ, Ένωση Εταιρειών ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. – Grid Telecom.
Το ΣΔΙΤ προωθείται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα, κύριος του έργου είναι η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και αναθέτουσα αρχή η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
——————————————————————
Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) που εδρεύει στο Ηράκλειο της Κρήτης συνεχίζει να λειτουργεί ως γεννήτορας εταιρειών spin off, οι οποίες όχι μόνο βρίσκουν γρήγορα τον βηματισμό τους αλλά καταφέρνουν να βρουν και χρηματοδότηση. Τελευταίο παράδειγμα, η Code BGP που δημιουργεί λογισμικό για τη διαχείριση του πρωτοκόλλου BGP (Border Gateway Protocol), το οποίο αποτελεί το πρωτόκολλο δρομολόγησης του Διαδικτύου. Στην εταιρεία συμμετέχει πλέον με μια επένδυση 1,2 εκατομμυρίων ευρώ η Marathon Venture Capital.
Οι συνιδρυτές της εταιρείας, Ξενοφώντας Δημητρόπουλος, Βασίλειος Κοτρώνης και Λευτέρης Μανασσάκης ξεκίνησαν πριν μερικούς μήνες την Code BGP, μια εταιρεία spin-off του ΙΤΕ, για να αναπτύξουν περαιτέρω τις προσπάθειές τους και να δημιουργήσουν νέα προϊόντα υποστηρίζοντας τους διαχειριστές στην ομαλή λειτουργία του Διαδικτύου.
—————————————————————-
To Ταμείο Ανάκαμψης είναι η μεγάλη ευκαιρία για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις επισημαίνει η Εθνική Τράπεζα στη βάση των συμπερασμάτων της έρευνας πεδίου της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης.
Σε ένα σχετικό ενημερωτικό σημείωμα διαβάζω: «Έχοντας προσδιορίσει την πηγή υστέρησης για τις μικρές ελληνικές επιχειρήσεις στο τρίπτυχο Εξωστρέφεια-Ψηφιοποίηση-Καινοτομία, η έμφαση που δίνεται ακριβώς σε αυτούς τους τομείς από το Ταμείο Ανάκαμψης φιλοδοξεί να ενδυναμώσει την ευρωπαϊκή παραγωγική βάση. Ειδικότερα, οι ελληνικές ΜμΕ μπορούν να ωφεληθούν από την πρόσβαση σε ευνοϊκή δανειοδότηση και επιδοτήσεις, με το μεγαλύτερο μέρος των επιδοτήσεων να δρα ενισχυτικά στο περιβάλλον που λειτουργούν οι ΜμΕ (πχ υποδομές, ψηφιοποίηση δημοσίου τομέα, εκπαίδευση), το 1/6 των επιδοτήσεων να κατευθύνεται άμεσα στον επιχειρηματικό τομέα και εξ αυτών τα 2/3 να τείνουν προς τις ΜμΕ. Μέσω των άνω πόρων προωθούνται επενδύσεις στους παραπάνω 3 κρίσιμους στρατηγικούς τομείς, ενώ ειδική έμφαση δίνεται στην αύξηση ανταγωνιστικότητας επιλεγμένων κλάδων (ειδικές δράσεις για τουρισμό, αγροδιατροφή, μεταποίηση) και δραστηριοτήτων (πράσινη ανάπτυξη). Παράλληλα, οι ΜμΕ αναμένεται να ενισχυθούν από τα προωθούμενα φορολογικά και λοιπά κίνητρα για μεγέθυνση επιχειρήσεων (μέσω οργανικής ανάπτυξης, συγχωνεύσεων και συνεργατικών σχημάτων για την αξιοποίηση οικονομιών κλίμακας).
Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης δρουν παράλληλα με τα διαχρονικά διαθέσιμα προγράμματα του ΕΣΠΑ (ουσιαστικά σχεδόν διπλασιάζοντας τους συνολικούς ευρωπαϊκούς πόρους για την επόμενη πενταετία), τα οποία εκτιμάται ότι θα αποκτήσουν συμπληρωματική δράση όσον αφορά την αναπτυξιακή στήριξη των ελληνικών ΜμΕ.
Συνοψίζοντας, η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε την υπέρβαση δημιουργώντας το Ταμείο Ανάκαμψης ως μια αποτελεσματική αντίδραση στην πανδημία. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα κατάφερε να κερδίσει σημαντικό μερίδιο των διαθέσιμων πόρων (από τα υψηλότερα μερίδια επιδοτήσεων σαν ποσοστό του ΑΕΠ), προσφέροντας παράλληλα ουσιαστική προτεραιότητα στις ΜμΕ (με στοχευμένες προς αυτές δράσεις της τάξης του €1,5 δις να είναι μεταξύ των πρώτων που προωθούνται). Η πρωτοβουλία πλέον περνάει σε μεγάλο βαθμό στις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν την ιστορική αυτή ευκαιρία, επιδεικνύοντας τα κατάλληλα αντανακλαστικά ώστε να τολμήσουν, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν τα στρατηγικά σχέδια που θα τις καταστήσουν ανταγωνιστικές την επόμενη μέρα».
————————————-
Στο διπλωματικό μέτωπο, αν ισχύει ό,τι είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο ΝΑΤΟ, τότε ξεκινά μια νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτή των… συμβούλων. Κι αυτό γιατί Καλίν και Σουρανή θα αναλάβουν να υλοποιούν ό,τι αποφασίζουν Μητσοτάκης και Ερντογάν, χωρίς την παρέμβαση τρίτων. Δηλαδή των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών.
Αυτό με τη σειρά του συνεπάγεται ότι Σουρανή και Καλίν δεν ήταν απλά διερμηνείς στην τελευταία συνάντηση. Πάντα κατά την τουρκική εκδοχή, που ωστόσο ελέγχεται για την εγκυρότητα της, εξαιτίας των (μάλλον) κακών σχέσεων Ερντογάν και Τσαβούσογλου το τελευταίο διάστημα
Γενικότερα αυτό που μπορεί κανείς να παρατηρήσει τις τελευταίες ώρες είναι αλλαγή (εξωτερικής) πολιτικής από την Άγκυρα. Η επιστροφή των ΗΠΑ στην περιοχή, προφανώς έπαιξε τον ρόλο της.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε κάθε περίπτωση και μέχρι νεωτέρας, η Άγκυρα παγώνει την ενεργοποίηση των ρωσικών πυραύλων S-400.
——————————————–
Μια εξέλιξη που δεν θα ενθουσιάσει την Άγκυρα είναι αυτή που σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής. Ήρθε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορούσε στην έγκριση του project οικονομικής στήριξης για την κατασκευή του τερματικού σταθμού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.
——————————————-
Στάση αναμονής τηρούν αυτό το διάστημα μεγάλοι παίκτες του λιανεμπορίου, που πάντα αναζητούν μεγάλα ακίνητα για χρήση. Κι αυτό γιατί θεωρούν ότι σε λίγο καιρό θα εμφανιστούν οι πραγματικά μεγάλες ευκαιρίες τόσο για εμπορικά όσο και για επαγγελματικά ακίνητα στην εγχώρια αγορά.
Η ίδια (ενδιαφέρουσα) πρόβλεψη – εκτίμηση υπάρχει και σε ό,τι αφορά στους μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους, που έχουν γίνει δυσεύρετοι και πανάκριβοι τελευταία.
——————————————–
Στο εσωτερικό μέτωπο, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε τρεις κινήσεις μέχρι το τέλος Ιουλίου. Σημειώστε: Α) Προώθηση προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του νόμου για την νέα επικουρική ασφάλιση. Β) Το ίδιο και σε ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών και ενδεχομένως, Γ) Κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή. Στο σύνολο τους, οι παραπάνω πρωτοβουλίες θα έχουν έντονο ιδεολογικό χαρακτήρα και θα πολώσουν κι άλλο το κλίμα. Κάτι που το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να επιδιώκει σε αυτή τη φάση.
———————————————-
Να ξέρετε ότι μέχρι τον Οκτώβριο, ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει να προωθηθεί το 60% του κυβερνητικού έργου που έμεινε πίσω εξαιτίας της πανδημίας.
———————————————-
Πότε θα επιστρέψει η Ελλάδα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, αν όλα πάνε καλά; Ο στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, είναι κάτι τέτοιο να συμβεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023. Είναι συμβατός με τα σημερινά δεδομένα; Ναι, είναι η απάντηση που δίνεται αρμοδίως.
———————————————–
Ο άλλος μεγάλος στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να διατηρηθεί η επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής.
———————————————-
Αποφασισμένος να μην επιχειρήσει καμίας μορφής προσέγγιση με το ΚΙΝΑΛ και τη Φώφη Γεννηματά ενόψει των προσεχών εθνικών εκλογών, όποτε κι αν γίνουν, εμφανίζεται ο πρωθυπουργός στους συνεργάτες του. Ο στόχος της αυτοδυναμίας στις διπλές εκλογές είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρος.
Σε τι αποσκοπεί; Ταυτίζοντας την αντιπολιτευτική γραμμή της Γεννηματά με τον Τσίπρα, θα επιχειρήσει να «στρέψει» ένα τμήμα του εκλογικού σώματος που ψηφίζει ΚΙΝΑΛ, προς τη ΝΔ.
———————————————
Η Εθνική Τράπεζα συμμετέχει ενεργά στο νέο πρόγραμμα «Astypalea: Smart & Sustainable Island», που έχει ως στόχο τη μετεξέλιξη του νησιού της Αστυπάλαιας στο πρότυπο της κλιματικά ουδέτερης κινητικότητας, μέσω της επένδυσης της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen και του Ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, προβλέπεται η σταδιακή αντικατάσταση των συμβατικών οχημάτων με ηλεκτρικά. Στο πλαίσιο αυτό, η Εθνική Τράπεζα προσφέρει αποκλειστικά για τους κατοίκους του νησιού Αστυπάλαια το νέο προνομιακό δανειακό προϊόν «Πράσινο Δάνειο –Αστυπάλαια».
——————————————–
Κάτι παραπάνω από ενδιαφέρουσα ήταν τελικά η προχθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αίγυπτο. Και η συνάντησή του με τον πρόεδρο Σίσι. Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν.
———————————————
Από τους πιο ευνοημένους δήμους με σημαντική αιολική εγκατάσταση στις περιοχές τους λόγω του «τέλους 1 %» είναι εκείνοι της Καρύστου Ευβοίας (2,1 εκατ. ευρώ), Θηβαίων Βοιωτίας (1,8 εκατ. ευρώ), Τανάγρας Βοιωτίας (1,6 εκατ. ευρώ), Αρριανών Ροδόπης (1,4 εκατ. ευρώ), Αλεξανδρούπολης Έβρου (1,4 εκατ. ευρώ), Σητείας Κρήτης (1,1 εκατ. ευρώ) καιΤρίπολης Αρκαδίας (1,1 εκατ. ευρώ). Επιπλέον, ιδιαίτερα ευνοημένοι είναι οι κάτοικοι μικρών, ορεινών συνήθως, κοινοτήτων της Ελληνικής επαρχίας. Ανάμεσα στις κοινότητες με πάνω από 100 δικαιούχους, στις οποίες δεν εκκρεμούν ενστάσεις, η εικόνα έχει ως έξης: Στην κοινότητα Αισύμης Έβρου ο μέσος όρος που έλαβε ή θα λάβει ο κάθε δικαιούχος καταναλωτής είναι 4.900 ευρώ. Στην κοινότητα Κομίτου Ευβοίας ο μέσος όρος ανά δικαιούχο είναι 3.410 ευρώ.Στην κοινότητα Κέχρου Ροδόπης ο μέσος όρος ανά δικαιούχο είναι 2.530 ευρώ.Στην κοινότητα Στουππαίων Ευβοίας ο μέσος όρος ανά δικαιούχο είναι 1.790 ευρώ. Στην κοινότητα Αχλαδοκάμπου Αργολίδας ο μέσος όρος ανά δικαιούχο είναι 1.735 ευρώ.
Σημειώνεται ότι σε μικρότερες κοινότητες τα ποσά ανά δικαιούχο μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερα. Για παράδειγμα στον Πύργο Δωρίδας ο μέσος όρος ανά δικαιούχο είναι 18.450 ευρώ. Στην Πιτίτσα Πατρέων ο μέσος όρος είναι 6.590 ευρώ.
———————————————————
Αν όλα πάνε καλά, τότε στην Ελλάδα: Α) έως το τέλος Ιουνίου, τα καθημερινά κρούσματα κορωνοΐού θα πέσουν κάτω από τα 300, ο αριθμός των θανάτων θα είναι μονοψήφιος και ο αριθμός των διασωληνωμένων κάτω από τους 200. Β) έως το τέλος Ιουλίου, ο αριθμός των διασωληνωμένων θα πέσει κάτω από τους 100. Το μεγάλο στοίχημα, ωστόσο, θα είναι να χτισθεί το τείχος ανοσίας έως τα μέσα φθινοπώρου, για να αποφευχθεί το τέταρτο κύμα πανδημίας.
Latest News
Δύσκολο Σάββατο θα έχει ο Μητσοτάκης, τα αυτογκόλ της κυβέρνησης, μεγαλώνει η οργή στην αγορά, το σήμα της Βιομηχανίας, επιδόσεις από τα… Lidl, η «μονοκαλλιέργεια» της Ελλάκτωρ…
Ας γνωριστούμε καλύτερα…
Τα πυρηνικά της Ελλάδας, το story των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, αλλαγή σχεδίων για Prodea, η «ασημένια επένδυση» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι στηρίξεις του χρηματιστηρίου
Στα ψιλά...
Το timing του Bloomberg στην Αθήνα, το βαρύ πρόγραμμα του πρωθυπουργού, το μήνυμα των τραπεζιτών, το «χτίσιμο» στη ΔΕΗ, τα νέα σχέδια Στάσση και το pressing Χατζημηνά
Πολιτικό ρίσκο
Τα 3 τεστ της κυβέρνησης και ο ρόλος Goldman Sachs, ανοίγει “πανιά” η ABBank, «ξύνουν τα μολύβια» για τον Μπάρμπα Στάθη, το success της Σδούκου στο Μπακού και ένα κουίζ
Κι άλλο μέτωπο
«Πυλώνας» για την κυβέρνηση η βιομηχανία, έπαθε… Τραμπ ο Μητσοτάκης, τα λεφτά του Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιαφορία στο Χρηματιστήριο, τα stories σε ΔΕΗ και Helleniq Energy, σε αναβρασμό οι αρτοποιοί
Υπάρχει Υφυπουργός Βιομηχανίας
Ένα success story για το λογότυπο, το «200άρι» της ΔΕΗ, το σπριντ της Cenergy, τα κουκιά του Νεμπή, τα «διαμάντια» της Dimand, ο συναγερμός για την κερδοφορία
Σταγόνα
Μέτωπο Βιομηχάνων, το «δράμα» Χατζηδάκη, το «σκονάκι» της Αικατερινάρη, η θλίψη στη ΜΕΒΓΑΛ, «χημική» σύναξη στην Αθήνα, οι παραλαβές της Επίλεκτος
Καμπανάκια
Φεύγουν οι «μεγάλοι», στη «σίγαση» η αντιπολίτευση της ΝΔ, οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank, στο βωμό των απαλλοτριώσεων ο… ΟΤΕ, ξεκαθάρισμα στο ΧΑ, ο κακός χαμός… στη χονδρική ρεύματος
Βαρδής Βαρδινογιάννης
Οι «κόκκινοι» υπουργοί, ξεσκονίζει τις φοροαπαλλαγές το Μαξίμου, ωστικό κύμα στα σούπερ μάρκετ, θα σώσει την Επίλεκτο η Louis Vuitton (;), η «εκδίκηση» της Alpha Bank, θα έχουμε και εργοστάσιο ΑΙ
Υποβιβασμός…
Η «κόκκινη γραμμή» του ΝΟΚ, στον αέρα ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, το σταυροδρόμι του χρηματιστηρίου, ο Κοκκόλης για τα χρηματιστήρια ενέργειας, η αξία της MORE Energy και το υπερ-σόου του μετρό Θεσσαλονίκης
Η «κόκκινη γραμμή»