«Το πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας έλαβε νωρίτερα και η Γαλλία. Μάλιστα, την ανακοίνωση έκανε η ίδια η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο πλευρό του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, από τους κήπους του Ελιζέ.

«Είμαι ευτυχής που ανακοινώνω ότι η Επιτροπή στηρίζει το γαλλικό σχέδιο ανάκαμψης» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, με τον κύριο Μακρόν από την πλευρά του να αναφέρεται στην ουσιαστική συμβολή της Ε.Ε. στην έξοδο των οικονομιών από την κρίση της πανδημίας.

Το γαλλικό πακέτο ανέρχεται σε 39,5 δισ. ευρώ τα οποία θα απελευθερωθούν σταδιακά μέχρι το 2026, με την πρώτη δόση ύψους περίπου 5,1 δισ. να αναμένεται να εκταμιευθεί τον Αύγουστο και μια δεύτερη, ανάλογου ποσού, να αναμένεται μέσα στο φθινόπωρο.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η Γαλλία θα ξοδέψει μεγάλο μέρος των κονδυλίων (περίπου 46%) σε επενδυτικά project πράσινης ενέργειας, για την επίτευξη των στόχων μηδενισμού των ρύπων, την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και οχημάτων, την προώθηση έργων ΑΠΕ και την απολιγνιτοποίηση της οικονομίας και της βιομηχανίας κ.λπ. Επίσης, έμφαση θα δοθεί σε θέματα προστασίας της βιοποικιλότητας, την αποκατάσταση βιοτόπων και τη βελτίωση της διαχείρισης των δασών.

Έτερο μεγάλο κομμάτι του πακέτου του Ταμείου (περίπου το 21% των κονδυλίων) θα διοχετευτεί στην ψηφιακή αναβάθμιση του Δημοσίου και της οικονομίας, την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας και την ώθηση των διαδικτυακών υπηρεσιών σε όλους τους τομείς, ακόμη και στο σύστημα υγείας.

Έμφαση θα δοθεί επίσης σε θέματα παιδείας και απασχόλησης, κυρίως της νέας γενιάς και της ευρύτερης αναβάθμισης της ανταγωνιστικότητας των γαλλικών επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή