Η αποκλιμάκωση του ενδιαφέροντος για συμμετοχή στις συναλλαγές, ερμηνεύθηκε από τους εγχώριους παράγοντες, σαν αποτέλεσμα των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν για να συνεχιστεί η διαδικασία για την ολοκλήρωση της ΑΜΚ της ΑΛΦΑ. Τεχνικά η μετοχή της επηρεάζει τους βασικούς δείκτες, λόγω της βαρύτητας που διαθέτει στον σχηματισμό της τιμής τους, ενώ οι αναλυτές αναγνωρίζουν την επίδραση που έχει η πορεία της στην ανά σύνοδο αποτίμηση των υπολοίπων μετοχών του κλάδου.
Η υπέρβαση των 25 εκατ. ευρώ εκπληρώθηκε χθες μετά τις 15:40 και τότε, ο ΓΔ κέρδιζε +0,50%, όσο κέρδιζε και στο πρώτο ημίωρο. Τα τοπικά ακρότατα στο διάγραμμα του, δηλαδή το ανώτερο ημέρας και το κατώτερο ήταν επίσης εκείνα που ορίστηκαν στο πρώτο… τέταρτο. Ήτοι, κατώτερο οι 909,30 μονάδες που ήταν η τιμή στο άνοιγμα και ανώτερο οι 914,87 από τις 10:46! Ο τζίρος της Τετάρτης (44,7 εκατ. ευρώ), ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων 11 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 7/6 (41,5 εκατ.).
Η αγορά της Αθήνας αν και επηρεάζεται από τη δυναμική των διεθνών, δεν εμφανίζει την ανάλογη τάση για απομάκρυνση από τα χαμηλά που ορίστηκαν την περασμένη βδομάδα, όταν η απόφαση της Fed προκάλεσε τάση φυγής από το μετοχικό ρίσκο. Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ επ αυτού τόνισε: “Η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα αποτελεί εμπόδιο προς μια ουσιαστική διαφυγή της Αγοράς, περιορίζοντας έτσι το εύρος της όποιας κίνησης. Τα βλέμματα των Επενδυτών πρέπει να παραμένουν στραμμένα προς τις Διεθνείς Αγορές οι οποίες, αναμενόμενα, καθορίζουν και την εγχώρια τάση”.
Η χθεσινή συνεδρίαση, δεν μπορούσε να αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών όπως και η προηγούμενή της. Η αγοραία συναίνεση θεωρεί ότι αν ο Γενικός Δείκτης συνεχίσει να εμφανίζει αυτή την δυναμική ανοδικής συσσώρευσης πριν κινηθεί προς τις 950 μονάδες θα συναντήσει πρώτα αντίσταση στις 913 μονάδες ενώ σχεδόν όλοι αναγνωρίζουν τη στήριξη στις 902 μονάδες καθώς εκεί βρίσκεται ο εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών. Οι επόμενες εντοπίζονται στις 895, 880 και 852 μονάδες.
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης ο εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών που θα είναι μια σημαντική στήριξη εντοπίζεται στις 2185 μονάδες, για να ακολουθήσουν, σε περίπτωση επίμονων πιέσεων, οι 2138 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) και οι 2046 μονάδες. Επίσης για να αυξηθούν οι προσδοκίες για άνοδο απαιτείται επαναφορά της τιμής του υψηλότερα των 2230 – 2240 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 2216 μονάδες.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσότερων εγχώριων αναλυτών, οι επιλεκτικές τοποθετήσεις, με χαμηλούς ρυθμούς συναλλαγών, δείχνουν σαν το επικρατέστερο σενάριο, παραπέμποντας σε στάση αναμονής, με την Αγορά να χρειάζεται κάτι σημαντικότερο σε επίπεδο ειδήσεων, για να επιχειρήσει την διαφυγή από την τρέχουσα ζώνη συσσώρευσης προχωρώντας ανοδικά.
Από την Leon Depolas Sec. ειδοποίησαν: “Το βασικό σενάριο, για το επόμενο διάστημα, παραμένει η πλαγιοανοδική κίνηση με απότομες διορθώσεις τιμών. Παράλληλα, υπό συνεχή αξιολόγηση τίθεται η πορεία της Εγχώριας Οικονομίας, αλλά και οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, δεδομένου ότι απαιτείται ακόμα δρόμος να καλυφθεί, ώστε να μπορούμε να μιλάμε για επαναφορά στην κανονικότητα”.
Θετικά στη διαμόρφωση τάσης θα λειτουργήσει, αν θεωρηθεί διαφωτιστική, η εκτίμηση της Citigroup η οποία πιστεύει ότι η επιστροφή των Τουριστών θα στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο φέτος, ενώ οι σημαντικοί πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου NextGenEU θα στηρίξουν την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σχολίασε: “Το επιτόπιο τροχάδην του ΓΔ, με μικρές διακυμάνσεις, συνεχίζεται, ίσως λόγω της φοβικής στάσης των Αγορών, στο ενδεχόμενο αιφνιδιασμού των Κεντρικών Τραπεζών, σε σχέση με την πολιτική επιτοκίων τους. Παραμένει ωστόσο το θετικό αφήγημα για την Ελληνική Οικονομία, ως το βασικό σενάριο”.
Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ επισημαίνει: Η παραμονή του Γενικού Δείκτη ψηλότερα από τις 900 μονάδες, διατηρεί “ζωντανό” το αγοραστικό σήμα, με τις 950 μονάδες να παραμένουν στο στόχαστρο των αγοραστών. “Δίχτυ ασφαλείας” παρέχουν οι 888 μονάδες για τον ΓΔ, με τη μεσοπρόθεσμη τάση της Αγοράς να μην επηρεάζεται μέχρι αυτά τα επίπεδα. Οι ταλαντωτές έχουν αποσυμφορήθει επαρκώς, όμως η δυναμική της Αγοράς έχει χάσει την ορμητικότητά της, με τον MACD να έχει δώσει ένα αμφιλεγόμενο σήμα πώλησης.
Latest News
Έβαλαν πλάτη οι μεγάλοι για το θετικό πρόσημο στο ΧΑ, στο -1% οι τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε αρνητικά αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει πτώση 0,16%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,01%. Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 1,03%
Goldman Sachs για ΧΑ: Στις 1.475 μονάδες ο πήχης του Γενικού Δείκτη το 2025
Η Goldman Sachs δίνει σύσταση marketweight για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά - Τι λέει για τα μερίσματα
Με βαρίδια η προσπάθεια για τις 1.400 μονάδες στο ΧΑ
Χρειάζεται συστράτευση δυνάμεων για να μπορέσει το Χρηματιστήριο Αθηνών να διαπεράσει με πειστικότητα τα επίπεδα των 1.400 μονάδων
Μια ανάσα από τις 1.400 μονάδες το ΧΑ - Άλμα άνω του 9% για ΕΛΧΑ
Η πλειονότητα των τίτλων στο χρηματιστήριο Αθηνών εμφάνισε αρκετές αλλαγές στα πρόσημα μέχρι το τέλος που επικράτησαν οι θετικές τάσεις
Συντηρεί τα κέρδη το ΧΑ - Παραμένουν οι επιλεκτικές πιέσεις
Μπορεί να δείχνει το ΧΑ ότι μπορεί να συνεχίσει την αντίδραση που άρχισε χτες, αλλά η ορμή είναι σαφώς χαμηλότερη
Παλεύει μεταξύ πωλητών και αγοραστών το ΧΑ - Στηρίζει η ΕΛΧΑ
Με την αγορά να εξακολουθεί να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, η εστίαση παραμένει σε συγκεκριμένους τίτλους
Μπαίνει στον FTSE 25 η Optima Bank - Βγαίνει η Autohellas
Οι αλλαγές που ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο οίκος FTSE Russell
Έβγαλε αντίδραση το ΧΑ μετά από το πενταήμερο πρέσινγκ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,31% στις 1.384,60 μονάδες
Συντηρεί τα κέρδη του ΧΑ το άλμα του Τιτάν
Η αγορά προσπαθεί να διαπεράσει τα επίπεδα των 1.380 μονάδων και να βελτιώσει ελαφρώς την αρνητική τεχνική της εικόνα
Αντίδραση μετά τη βουτιά στο ΧΑ - Αγκάθι ο τζίρος
Η αγορά δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι από τις 12 Νοεμβρίου, όταν και άρχισε ένα πολυήμερο πτωτικό σερί