Ο Ινδός μεγιστάνας της βιομηχανίας των ορυκτών καυσίμων, Μουκές Αμπάνι, αποκάλυψε που είναι έτοιμος για μια φιλόδοξη στροφή στην καθαρή ενέργεια, επενδύοντας 750 δισ. ρουπίες (10,1 δισ. δολάρια) για τα επόμενα τρία χρόνια.

Η Reliance Industries Ltd., της οποίας το 60% των εσόδων προέρχεται από τη διύλιση πετρελαίου και τα πετροχημικά, σχεδιάζει να δαπανήσει 600 δισ. ρουπίες σε τέσσερα «γιγα- εργοστάσια», τα οποία θα παράγουν φωτοβολταϊκά πάνελ, πράσινο υδρογόνο, και κυψέλες καυσίμου, ενώ σκοπεύει να κατασκευάσει και ένα γιγάντιο δίκτυο αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον 150 δισεκατομμύρια ρουπίες θα επενδυθούν και σε άλλες συνεργασίες, όπως δήλωσε ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας στους μετόχους την Πέμπτη.

Η στροφή του βιομηχανικού γίγαντα, – με έδρα τη Βομβάη και κύκλο εργασιών 63 δισ. δολ.- προς τη πράσινη ενέργεια, σηματοδοτεί την κατεύθυνση στην οποία προσανατολίζονται να κινηθούν μερικοί από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων στον κόσμο. Παγκόσμιοι γίγαντες όπως η Exxon Mobil Corp. και η TotalEnergies SE δέχονται πιέσεις για να περιορίσουν το αποτύπωμα άνθρακα, καθώς οι κυβερνήσεις, οι επενδυτές και οι καταναλωτές ενώνονται για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο Αμπάνι δεν γυρνάει ασφαλώς την πλάτη του στο πετρέλαιο και τα πετροχημικά. Την Πέμπτη, είπε ότι ένα σχέδιο για να φέρει τη Saudi Arabian Oil Co. ως επενδυτή στο τμήμα ενέργειας το οποίο έχει καθυστερήσει – ανακοινώθηκε πριν από δύο χρόνια – θα ολοκληρωθεί φέτος. Σε μια κίνησή του να καθησυχάσει τους επενδυτές, είπε επίσης ότι ο πρόεδρος της Aramco, Γιασίρ Αλ Ραμαγιάν, θα ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο της Reliance.

Επιθετικοί στόχοι

Ο προτεινόμενος πράσινος μετασχηματισμός της εταιρείας του Μουκάς Αμπανί ευθυγραμμίζεται με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, η οποία συζητά επιθετικούς στόχους για το κλίμα που θα μειώσουν τις καθαρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στο μηδέν έως τα μέσα του αιώνα, μια δεκαετία πριν από την Κίνα. Αν και ο έτερος ανταγωνιστής μεγιστάνας Γκαουτάμ Αντανί, ο οποίος δημιούργησε έναν όμιλο λιμανιών και μονάδων παραγωγής ενέργειας με επίκεντρο τα ορυκτά καύσιμα, ακολουθεί ήδη ένα παρόμοιο μονοπάτι επεκτείνοντας την παρουσία του στην αιολική και ηλιακή ενέργεια, τα σχέδια του Αμπανί είναι πολύ μεγαλύτερα.

Ένα από τα «γιγα-εργοστάσια» της Reliance θα κατασκευάζει φωτοβολταϊκά πάνελ, που θα προσφέρουν 100 γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας έως το 2030, συμπεριλαμβανομένων των φωτοβολταϊκών που θα αναπτυχθούν στις οροφές κτιρίων σε χωριά σε ολόκληρη τη χώρα. Το δεύτερο γιγα-εργοστάσιο θα αφορά την κατασκευή ενός γιγάντιου δικτύου μπαταριών μεγάλης κλίμακας για αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας. Σε αυτό το επίπεδο η Reliance θα συνεργαστεί με παγκόσμιους ηγέτες της τεχνολογίας. Και, το τρίτο εργοστάσιο θα διαχωρίζει το πράσινο υδρογόνο από το νερό.

Κυψέλες καυσίμου

«Οραματίζομαι ένα μέλλον όπου η χώρα μας θα μετατραπεί από έναν μεγάλο εισαγωγέα ορυκτής ενέργειας σε έναν μεγάλο εξαγωγέα λύσεων καθαρής ηλιακής ενέργειας», δήλωσε ο Αμπανί.

Το τέταρτο εργοστάσιο θα αφορά την κατασκευή κυψελών καυσίμου, που χρησιμοποιούν οξυγόνο από τον αέρα και υδρογόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μια τεχνολογία που προωθείται από κατασκευαστές αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένης της Hyundai Motor Co.

Μεγιστάνας του πλούτου

Η περιουσία του Αμπάνι, ανέρχεται στα 64,5 δισ. δολάρια. Η κύρια δραστηριότητα του ομίλου μπορεί να είναι η διύλιση πετρελαίου, ωστόσο έχει κάνει επενδύσεις και σε άλλους τομείς, όπως η λιανική και οι τηλεπικοινωνίες. Ο Αμπάνι ξεπέρασε πρόσφατα τον Λάρι Ελισον της Oracle Corp. και την γαλλίδα Φρανσουάζ Μπετενκούρ. Η περιουσία του Αμπάνι εκτοξεύτηκε εξαιτίας της επένδυσης στα ψηφιακά μέσω της Jio Platforms Ltd.,

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα