
Μικρή απογοήτευση προκαλούν και πάλι τα στοιχεία για τις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, καθώς συνέχισαν μεν να μειώνονται παραπέμποντας σε ανάρρωση της αγοράς εργασίας, αλλά όχι τόσο όσο ανέμεναν οι αναλυτές.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, τα αιτήματα για νέα επιδόματα ανεργίας διαμορφώθηκαν σε 411.000 από 418.000 την περασμένη εβδομάδα, αλλά υψηλότερα από τις 380.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.
Στα επίπεδα αυτά, ο δείκτης παραμένει πάνω από το χαμηλό των 375.000 που έχει καταγραφεί μέσα στην πανδημία και βέβαια είναι σχεδόν διπλάσιος από το μέσο όρο των 200.000 αιτήσεων που καταγράφονταν σε εβδομαδιαίο επίπεδο, προ της πανδημίας.
Θυμίζουμε πως το άλμα του δείκτη την περασμένη εβδομάδα, είχε διακόψει ένα καθοδικό σερί έξι συνεχόμενων εβδομάδων. Αν και είναι ενθαρρυντικό πως το άλμα της περασμένης εβδομάδας ήταν πρόσκαιρο, και ο δείκτης συνέχισε και πάλι την πτωτική του πορεία.
Αντιστοίχως, οι αιτήσεις για συνεχιζόμενα επιδόματα μειώθηκαν κατά 144.000 φτάνοντας τα 3,390 εκατ. ήτοι λίγο καλύτερα από τα 3,460 εκατ. που ανέμεναν οι αναλυτές. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, το Μάρτιο του 2020, που ο δείκτης διαμορφώνεται κάτω από το ψυχολογικό όριο των 3,4 εκατ.
Σε κάθε περίπτωση, αν και η συνολική εικόνα παραπέμπει σε ανάρρωση της αγοράς εργασίας, ο ρυθμός παραμένει αργός, παρά το γεγονός πως την ίδια ώρα πολλές επιχειρήσεις διαμαρτύρονται για κενές θέσεις εργασίας που δεν βρίσκουν να γεμίσουν. Υπολογίζεται πως τα ανοίγματα σε θέσεις εργασίας φτάνουν στον αριθμό-ρεκόρ των 9,3 εκατ.
Αξίζει να σημειωθεί, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, πως τα σημερινά στοιχεία είναι τα πρώτα που εκδίδονται μετά την κατάργηση των επιπλέον επιδομάτων ανεργίας του πακέτου Μπάιντεν από πολλές αμερικανικές πολιτείες. Αν και πολλοί αναλυτές επισημαίνουν πως η διαφορά θα χρειαστεί μερικές ακόμη εβδομάδες για να φανεί στην πραγματική εικόνα της αγοράς εργασίας.
Οι πολιτείες της Αλάσκα, της Άιοβα, του Μιζουρι και του Μισισιπή ήταν ο πρώτες πολιτείες, οι οποίες, στις 12 Ιουνίου, είχαν αποφασίσει τη δραστική μείωση ή και την κατάργηση των επιπλέον επιδομάτων ανεργίας. Κι αυτό διότι εισάκουσαν τις διαμαρτυρίες των ντόπιων επιχειρήσεων πως τα γενναιόδωρα επιδόματα κρατούν τον κόσμο μακριά από την αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα οι κενές θέσεις εργασίας να παραμένουν. Όμως, γρήγορα ακολούθησαν και άλλες πολιτείες, περίπου 25 πολιτείες συνολικά.


Latest News

Οι οικονομικές ανησυχίες βαραίνουν τα αποτελέσματα των αεροπορικών εταιρειών
Οι ευρωπαϊκές κρατήσεις μειώνονται και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τα οικονομικά αποτελέσματα

Μεγαλώνει το χάσμα ανισοτήτων στην Αμερική - Τι λέει έρευνα της BofA
Τι αναφέρει η έρευνα της Bank of America (ΒοfΑ) για τις ΗΠΑ

Γιατί γερουσιαστές ζητούν από την Fed να παραδώσει αρχεία σχετικά με την αποτυχία της fintech Synapse
Η Fed κατηγορείται για εποπτική αμέλεια καθώς εκατομμύρια σε κεφάλαια πελατών εξακολουθούν να βρίσκονται χαμένα

Ποιος είναι ο «εγκέφαλος» πίσω από τον Αμερικανό Πρόεδρο
Ο Ράσελ Βόουτ θεωρείται δεύτερος μόνο από τον ίδιο τον Τραμπ

Πως ο Ρούμπιο μεταμορφώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ο υπουργός εκθέτει σχέδια για περικοπή θέσεων και συρρίκνωση αυτού που ονόμασε διογκωμένη γραφειοκρατία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μετά τα τσιπ, οι φαρμακευτικές - Γιατί μπαίνουν στο στόχαστρο Τραμπ
Η έρευνα για τις εισαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων - Οι επιπτώσεις και οι εκτιμήσεις σημειώματος της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον

Deutsche Bank: Κι όμως… οι αγορές δεν βλέπουν ακόμη ύφεση λόγω δασμών
Η ιστορία δείχνει ξεκάθαρα ότι αν τελικά υπάρξει ύφεση, τότε υπάρχει ακόμα πολύς χώρος για περαιτέρω πτώση στις αγορές, εξηγεί η Deutsche Bank

H Πορτογαλία ζητά την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες
Η Πορτογαλία δαπανά το 1,55% του ΑΕΠ για την Αμυνα, κάτω απο το 2% που ζητά το ΝΑΤΟ

Λαγκάρντ: Είναι πιθανόν οι δασμοί να επιδράσουν αποπληθωριστικά για την Ευρώπη
Το ακριβές αποτέλεσμα στον πληθωρισμό είναι ακόμα αβέβαιο δεδομένου του μεγάλου εύρους των παραγόντων, είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ

Κατακόρυφη η πτώση για την Gucci - Διψήφια η μείωση πωλήσεων το πρώτο τρίμηνο
Οι πωλήσεις της Gucci κατακρημνίζονται καθώς o μητρικός όμιλος Kering προσπαθεί -χωρίς επιτυχία- να αναζωογονήσει τη ζήτηση