Ο Kehinde Wiley, ο οποίος ζωγράφισε το περίφημο πορτρέτο του Μπαράκ Ομπάμα το 2018, είναι πασίγνωστος για τις απεικονίσεις σημερινών Μαύρων. Συχνά ο ίδιος αποδίδει τα θέματά του σε θρησκευτικές, μυθολογικές ή ιστορικές σκηνές του κανόνα της Δυτικής τέχνης.

Τώρα, το βιτρό του με επωνυμία «Saint Adelaide», έργο του 2014, στο οποίο ένας σύγχρονος νεαρός Μαύρος παίρνει τη θέση ενός αγίου, κοσμεί ένα βρετανικό καθεδρικό ναό (το έργο είναι πρόσφατο απόκτημα του Stained Glass Museum, το οποίο στεγάζεται στον καθεδρικό Ely Cathedral στο Cambridgeshire).

Το 2014, ο Wiley ξεκίνησε μια νέα σειρά έργων εμπνεόμενος από τα βιτρό και τις σπουδές του Ογκίστ-Ντομινίκ Ενγκρ (Ingres), τα οποία ο Γάλλος νεοκλασικιστής ζωγράφος του 19ου αιώνα σχεδίασε για το Βασιλικό Παρεκκλήσιο του St. Ferdinand στο Παρίσι και κατασκευάστηκαν στη Σεβρ, το 1843 περίπου.

Τα βιτρό του Wiley κατασκευάστηκαν από Τσέχους τεχνουργούς βιτρό και σε αυτά οι άγιοι των βιτρό του Ενγκρ – Αγία Ούρσουλα, Παρθένος Μαρία, Αγία Αδελαΐδα – αντικαταστάθηκαν από φιγούρες σύγχρονων Μαύρων. Η Αδελαΐδα ήταν αυτοκράτειρα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας τον 10o αιώνα και αγιοποιήθηκε λόγω του θρησκευτικού και φιλανθρωπικού έργου της.

Στο βιτρό του, ο Wiley μιμείται τη σύνθεση του Ενγκρ αν και εδώ το σκήπτρο της Αδελαΐδας κρατά ένας νεαρός Μαύρος που φοράει τζην και αθλητικά παπούτσια

View this post on Instagram

A post shared by Galerie Templon (@galerietemplon)

Το μοντέλο ήταν ο κάτοικος του Μπρούκλιν Mark Shavers, τον οποίο ο καλλιτέχνης έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν (μια φορά ως τον Κάρολο τον Πρώτο).

Η Jasmine Allen, η διευθύντρια και επιμελήτρια του Stained Glass Museum ενδιαφέρθηκε να αποκτήσει ένα από τα βιτρό του Wiley όταν τα είδε για πρώτη φορά σε έκθεση στο Παρίσι, το 2017. «Με απλό αλλά όλο δύναμη τρόπο, ο Wiley θέτει επί τάπητος το θέμα της αναπαράστασης των Μαύρων στη σύγχρονη κουλτούρα και αμφισβητεί τις συμβάσεις της δυτικής τέχνης» ανέφερε, σε ανακοίνωση. «Καθώς πολιτιστικά ιδρύματα στο Ηνωμένο Βασίλειο ορθώς ξεκίνησαν να αντιμετωπίσουν το αποικιακό παρελθόν μας και την κληρονομιά του σήμερα, η απόκτηση αυτού του έργου μας δίνει τη δυνατότητα να εξερευνήσουμε και να αμφισβητήσουμε στάσεις, στην τέχνη του βιτρό, σε θέματα φυλής, φύλου και θρησκείας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tέχνη και Ζωή
«Η σύνοδος των τριών κρίσεων: 2014-2022» – Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Πετράκη
Tέχνη και Ζωή |

«Η σύνοδος των τριών κρίσεων: 2014-2022» – Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Πετράκη

Η Ελλάδα μετά την βαριά κρίση του 2010-2014, που συνεχίστηκε ουσιαστικά μέχρι το 2017 και τυπικά μέχρι τον Αύγουστο του 2022 πέρασε όπως όλος ο κόσμος, τον Covid-19 και την ενεργειακή κρίση και το Ουκρανικό.