Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης προχώρησε η S&P Global Ratings, τόσο για φέτος όσο και για την επόμενη χρονιά, «μετρώντας» την ώθηση που θα δώσει στις οικονομίες το πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης και συνυπολογίζοντας τη μικρότερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση κατά το πρώτο τρίμηνο.

Συγκεκριμένα, με την επί τα βελτίω αναθεώρηση της τοποθετεί τους ρυθμούς ανάπτυξης για την περιοχή της Ευρωζώνης στο 4,4% το 2021 και στο 4,5% το 2022. Η προηγούμενη εκτίμηση της έκανε λόγο για 4,2% φέτος και 4,4% την επόμενη χρονιά.

Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης εκτιμάται, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, πως θα προσθέσουν από 1,3% έως 3,9% στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, με μεγαλύτερους ωφελημένους τις οικονομίες του Νότου, ήτοι την Ελλάδα, τη Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ισπανία, συνεισφέροντας και στη μείωση της οικονομικής ψαλίδας μεταξύ βορρά και νότου.

Στις νέες εκτιμήσεις της, η S&P Global Ratings επισημαίνει πως, πλέον, η πορεία ανάκαμψης έχει στραφεί από το βιομηχανικό κλάδο, στον κλάδο των υπηρεσιών, καθώς η άρση των περιοριστικών μέτρων επιτρέπει την ανάρρωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Οι μακροπρόθεσμες πληγές στην οικονομία είναι πιθανό να είναι περιορισμένες από την συντονισμένη απάντηση δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής της Ευρώπης, ανοίγοντας τον δρόμο για να κλείσει το κενό παραγωγής έως το 2024.

Παράγοντας-κλειδί για την πορεία ανάκαμψης θα είναι η κατανάλωση, καθώς τα νοικοκυριά θα σταματήσουν να αποταμιεύουν. Η έκθεση εκτιμά πως τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά έχουν συσσωρεύσει αποταμιεύσεις της τάξεως των 12 ποσοστιαίων μονάδων από το διαθέσιμο εισόδημα τους (ήτοι περίπου 300 δισ. ευρώ) και αν και δεν είναι βέβαιο πόσο γρήγορα και με τι ρυθμό θα αρχίσουν να τα ξοδεύουν, είναι σαφές πως θα αυξήσουν τις δαπάνες τους, επηρεάζοντας τους δείκτες κατανάλωσης αλλά και τα επίπεδα των τιμών. Εξάλλου, οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχίσουν να συσσωρεύονται καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Όσον αφορά την απασχόληση, η έκθεση εκτιμά πως η αγορά εργασίας θα αναρρώσει στα προ της πανδημίας επίπεδα της μέσα στο δεύτερο μισό του 2022. Πρόκειται για μια εκτίμηση που επιταχύνει την πορεία ανάκαμψης της απασχόλησης κατά περίπου έξι μήνες σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση του διεθνούς οίκου, ένα διάστημα αρκετά σύντομο, αν λάβουμε υπόψη πως κατά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση η αγορά εργασίας της Ευρωζώνης χρειάστηκε οκτώ χρόνια για να συνέλθει.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Ευρώπη δεν παρουσιάζει τόσο σοβαρό πρόβλημα με κενές θέσεις στην αγορά εργασίας που ωθεί τους εργοδότες να προσφέρουν υψηλότερες αμοιβές, κάτι που πυροδοτεί και πληθωριστικές πιέσεις. Κι αυτό διότι οι εργοδότες στην Ευρώπη, μέσω των προγραμμάτων αναστολής, διατήρησαν ουσιαστικά το προσωπικό τους και ήδη τα κρατικά προγράμματα στήριξης των θέσεων εργασίας οδεύουν προς τη λήξη τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Αμερικανικές εκλογές 2024: Η Wall Street αντιμέτωπη με την στιγμή της αλήθειας
Wall Street |

Οδηγίες προς ναυτιλομένους στη Wall Street - Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν ανάλογα με τον νικητή

Καθώς οι Αμερικανοί ψηφίζουν δύο υποψηφίους με δραματικά διαφορετικές πολιτικές ατζέντες, οι traders από τη Σιγκαπούρη έως τη Νέα Υόρκη έχουν νέες ευκαιρίες για να κερδίσουν τεράστια κέρδη - ή να έχουν οδυνηρές απώλειες