
Μια ακόμη μέρα κερδών και μια ακόμη εβδομάδα κερδών, η πέμπτη συνεχόμενη, για το πετρέλαιο που συμπληρώνει το μεγαλύτερο σε διάρκεια ανοδικό του ράλι από τον περασμένο Δεκέμβριο.
Η πορεία αυτή έρχεται σε συνέχεια των εκτιμήσεων πως η παγκόσμια ζήτηση θα συνεχίσει να ξεπερνά τα επίπεδα προσφοράς και πως τα μέλη του ΟΠΕΚ+, κατά την επικείμενη συνεδρίαση τους, θα είναι επιφυλακτικά στην προοπτική να ανοίξουν σημαντικά τις στρόφιγγες.
Την ίδια ώρα η πιθανότητα ενίσχυσης των ιρανικών εξαγωγών αργού, κάτι που θα διατάρασσε τα επίπεδα προσφοράς, έχει απομακρυνθεί καθώς οι ειρηνευτικές συνομιλίες της Βιέννης μεταξύ Δύσης και Ιράν έχουν διακοπεί και για την ώρα δεν υπάρχει άμεση προοπτική για την επανέναρξης τους. Σε νέες δηλώσεις του σήμερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, επεσήμανε πως παραμένουν πολύ σοβαρές διαφορές για την επίτευξη συμφωνίας.
Έτσι, αυτή την ώρα το αργό ανεβαίνει πάνω από 1% στα 74,07 δολάρια, ενώ το Brent κερδίζει 0,2% στα 75,74 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 2,9% για την εβδομάδα. Αντιστοίχως το αμερικανικό WTI βρίσκεται στα 73,59 δολάρια, με εβδομαδιαία κέρδη ύψους 2,6%. Πρόκειται για υψηλά επίπεδα τριετίας για τις τιμές.
Σε έκθεση της, η JPMorgan Chase αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμηση της για τα επίπεδα παγκόσμιας ζήτησης κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα, χάρη κυρίως στην αύξηση της κατανάλωσης στην Κίνα.
Η εικόνα αυτή έχει οδηγήσει όλο και περισσότερες χώρες να αρχίσουν να πιέζουν ανοιχτά τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ να προχωρήσουν σε σημαντική αύξηση των επιπέδων προσφοράς, όμως αυτό δεν φαίνεται για την ώρα πολύ πιθανό.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, λίγα 24ωρα πριν το νέο ραντεβού των μελών του ΟΠΕΚ+, την 1η Ιουλίου, η Ρωσία μελετά την πιθανότητα να υποβάλει μια πρόταση για αύξηση της παραγωγής από τον Αύγουστο, όμως η αύξηση δεν αναμένεται να είναι μεγάλη. Οι αναλυτές αναμένουν κατά μέσο όρο μια αύξηση της τάξεως των 550.000 βαρελιών, ποσότητα που αναλογεί σε λιγότερο από το ένα τέταρτο του ελλείμματος που εντοπίζεται στην αγορά.
Δεν είναι τυχαίο που η πλειονότητα των αναλυτών «βλέπει» συνέχεια της αύξησης των διεθνών τιμών προς την κατεύθυνση των 80 δολαρίων το βαρέλι ή και ακόμη ψηλότερα.


Latest News

Παγκόσμια καθίζηση έφεραν οι δασμοί Τραμπ στις αγορές - 1.600 μονάδες κάτω ο Dow, η χειρότερη μέρα από το 2020 για S&P 500
Οι αγορές καθολικά κινήθηκαν καθοδικά μετά την ανακοίνωση των σαρωτικών ανταποδοτικών δασμών - Σε bear market οι αμερικανικές smallcaps

Βουτιά για ευρωαγορές - Ισχυρό το πλήγμα των δασμών στους περισσότερους κλάδους
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 2,67% και έκλεισε στις 522,59 μονάδες

Συνεχίζεται το ράλι στα αμερικανικά ομόλογα - Κάτω από το 4% η απόδοση του 10ετούς
Οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων

Πλαγιοκόπησαν (και) το ΧΑ οι δασμοί Τραμπ - Μαζικές οι πωλήσεις σε όλο το ταμπλό
Η πίεση της αβεβαιότητας ήταν τέτοια που το ΧΑ δεν μπόρεσε να κρατήσει τη ζώνη των 1.700 μονάδων

Βυθίζεται η Wall Street δια χειρός Τραμπ - Περίπου 1,7 τρισ. διαγράφηκαν από τον S&P 500
Στο «κόκκινο» οι χρηματιστηριακές αγορές του πλανήτη

Πετρέλαιο: Ο ΟΠΕΚ+ επεκτείνει τις απώλειες που έφεραν οι δασμοί Τραμπ
Το Brent καταγράφει μείωση πάνω από 5%

Ράλι καταγράφει το ευρώ - Ενισχύεται πάνω από 2% έναντι του δολαρίου
Αποδυναμώνεται το δολάριο υπό το βάρος των δασμών Τραμπ - Ενισχύεται το γεν και το ελβετικό φράγκο

«Λυγίζει» και πάλι υπό τη διεθνή αβεβαιότητα το ΧΑ
Το ΧΑ δεν μπόρεσε να κρατήσει την προσπάθεια αντίδρασης που εκδήλωσε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι

Σβήνει τις απώλειες το ΧΑ, ισχυρές στηρίξεις από Coca Cola, Metlen
Η ελληνική αγορά φαίνεται να μπορεί να διαφοροποιηθεί από το παγκόσμιο sell off που πυροδότησε το δασμολογικό τσουνάμι του Αμερικανού προέδρου

Βράχος η Coca Cola συγκρατεί τη βουτιά του ΧΑ
Τα περιθώρια της πτώσης, χωρίς να κινδυνεύσει η μεσομακροπρόθεσμη τάση του ΧΑ, είναι έως τις 1.660 μονάδες