Με την Αθήνα να αδιαφορεί για τα κίνητρα που οδηγούν τους επενδυτές στο να αναλαμβάνουν επενδυτικό ρίσκο, αγοράζοντας μετοχές στα χρηματιστήρια  διεθνώς, είναι σαφές πως η εσωστρέφεια έχει επιστρέψει στις συναλλαγές της τελευταίας βδομάδας του Ιουνίου. Βέβαια για αυτό οι εγχώριοι αναλυτές αποδέχονται ως εξήγηση την ιδιομορφία των ημερών καθώς εταιρίες με σημαντική βαρύτητα αποδίδουν μερίσματα και σε αυτή τη διαδικασία η αποτίμηση των μετοχών υποχωρεί αφού το δικαίωμα για μέρισμα για τη χρήση που πέρασε δεν ισχύει.

Από την Leon Depolas Sec. ειδοποιούσαν χαρακτηριστικά: “Συνεχίζεται η συσσώρευση εντός στενού εύρους τιμών (3% διακύμανση για σχεδόν ολόκληρο τον Ιούνιο) για την Εγχώρια Αγορά, ενώ έχουν ξεκινήσει οι αποκοπές μερισμάτων αρκετών τίτλων, μεταξύ των οποίων και ορισμένων με αυξημένη βαρύτητα στον ΓΔΧΑ. Σήμερα, διαπραγματεύθηκε χωρίς το μέρισμα ο Μυτιληναίος και αύριο κόβει μέρισμα ο ΟΤΕ. Συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή βραχυπρόθεσμα, καθώς δεν αποκλείεται διόρθωση τιμών, προτού ή Αγορά ‘δει’ νέα υψηλότερα επίπεδα”.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει επίσης η αγοραία συναίνεση σχετικά με την θερινή ραστώνη που χτυπά στην αθηναϊκή αγορά τους καλοκαιρινούς μήνες η οποία μπορεί να είχε ισχύ τα χρόνια που οι εγχώριοι επενδυτές κυριαρχούσαν στις συναλλαγές. Τότε τα “μπάνια του λαού” καθόριζαν τους ρυθμούς συναλλαγών. Φέτος όμως λόγω της πανδημίας οι διακοπές δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει αφού και αυτοί που μπορούν να τις απολαύσουν δεν μπορούν να τις πραγματοποιήσουν. Επειδή οι περιορισμοί στις μετακινήσεις βρίσκονται σε ισχύ στις περισσότερες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης που κατοικούν οι πελάτες της τουριστικής βιομηχανίας μας.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί επιδέχεται αρκετές ερμηνείες και αρκετές αφορούν στη στάση αναμονής  που υποτίθεται ότι έχουν αποφασίσει με βάση την στατιστική εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου: Η Euroxx Sec. αναφέρει: “Περιμένουμε η Αγορά να διατηρήσει τη στάση αναμονής, με χαμηλούς όγκους συναλλαγών”. Η  Beta Sec. προσέθεσε: “Η συσσώρευση είναι το βασικό σενάριο, με χαμηλούς όγκους συναλλαγών και περιορισμένο εύρος διακύμανσης”.

Μια παρατήρηση σχετικά με τη διαδικασία για την ολοκλήρωση της ΑΜΚ της ΑΛΦΑ δικαιολογεί εν μέρει την εσωστρέφεια των επενδυτικών κριτηρίων. “Η Θερινή ραστώνη έχει επηρεάσει τις συναλλαγές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο με τα τεχνικά δεδομένα να παραμένουν αμετάβλητα. Σήμερα (χθες δηλαδή) ήταν η τελευταία ημέρα, για όσους επιθυμούσαν να κατοχυρώσουν δικαίωμα συμμετοχής, ως παλαιοί Μέτοχοι, στη διαδικασία Α.Μ.Κ. της ΑΛΦΑ, που θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα”. Επισήμαναν από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Η επίσημη ανακοίνωση για το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση σαν Παλαιοί Μέτοχοι αναφέρει πως το διαθέτουν όσοι βρίσκονται στο μετοχολόγιο της στις 28 Ιουνίου αλλά επειδή ισχύει το Τ+2 δηλαδή η ύπαρξη ενός διημέρου ως την μέρα που η αγορά μιας μετοχής εμφανίζεται στη μερίδα των επενδυτών, αυτοί που θα αγοράσουν σήμερα για παράδειγμα, θα εμφανιστούν ως μέτοχοι τη Τρίτη 29/6.

Αν δεν αποτελούν τα παραπάνω αιτίες για την εικόνα της αγοράς, μπορεί να ισχύει μια διαφορετική εξήγηση. Όπως ότι οι θεσμικοί του εξωτερικού έχουν ενσωματώσει στις τρέχουσες αποτιμήσεις τις πιθανές βελτιώσεις στην κερδοφορία των εισηγμένων και δεν μπορούν να τις ανεβάσουν ψηλότερα. Περιμένουν λοιπόν, καθώς γνωρίζουν καλύτερα από τον κάθε ιδιώτη επενδυτή, την επίδραση που θα έχουν τα μερίσματα και οι αποκοπές του δικαιώματος σε αυτά. Επιλέγουν να δράσουν σε μέρες που οι αυτόματες σχεδόν απώλειες σε δεικτοβαρείς μετοχές, θα δημιουργήσουν κλίμα φυγής από το ρίσκο, σε μια αγορά που φαίνεται κουρασμένη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών