
Έντονο προβληματισμό προκαλεί η ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, ότι ακόμα δεν έχει λάβει καμία απάντηση από το Ιράν, αναφορικά με την πιθανή επέκταση του προσωρινού διακανονισμού για τις επιθεωρήσεις στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις, που μόλις εξέπνευσε.
Ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι ενημέρωσε το Συμβούλιο των κυβερνητών ότι η Τεχεράνη δεν έχει απαντήσει στην επιστολή που της απέστειλε για το θέμα αυτό.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείου, το Ιράν δεν έχει διευκρινίσει αν προτίθεται να διατηρήσει τον υφιστάμενο διακανονισμό, σύμφωνα με τον οποίον η ΙΑΕΑ μπορεί να συνεχίσει να ασκεί επιθεώρηση στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ επιμένει στη «ζωτική σημασία της συνέχισης του απαραίτητου έργου επαλήθευσης και παρακολούθησης των δραστηριοτήτων του Ιράν», ζητώντας από την Τεζεράνη μια ζητώντας «άμεση απάντηση».
Το Ιράν δεν έχει υποχρέωση να απαντήσει στο αίτημα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας όσον αφορά μια επέκταση της συμφωνίας των επιθεωρήσεων στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις, τόνισε σήμερα ο Ιρανός απεσταλμένος στην ΙΑΕΑ, μετά τη δήλωση του επικεφαλής της διεθνούς υπηρεσίας ότι το Ιράν χρειάζεται να απαντήσει άμεσα.
Ο πρεσβευτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη διεθνή υπηρεσία Καζέμ Γαριμπαμπαντί “δήλωσε ότι το Ιράν δεν οφείλει να συμμορφωθεί” με το αίτημα του επικεφαλής της ΙΑΕΑ, μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.
– Η Τεχεράνη απαντά σε Παρίσι και Ουάσινγκτον: αυτοί “πρέπει να πάρουν την απόφασή τους” –
Παράλληλα, η Τεχεράνη απάντησε στο Παρίσι και στην Ουάσινγκτον σε σχέση με τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα, τονίζοντας ότι αυτοί “πρέπει να πάρουν την απόφασή τους”.
Το μέλλον της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα δεν εξαρτάται από μια ιρανική απόφαση αλλά από την απάντηση που το Παρίσι και η Ουάσινγκτον θα δώσουν στις απαιτήσεις της Τεχεράνης, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας.
“Οι αντίπαλες πλευρές είναι αυτές που πρέπει να πάρουν την απόφασή τους”, υπογράμμισε ο Σαΐντ Χατιμπζαντέχ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σε απάντηση των δηλώσεων που έγιναν νωρίτερα στο Παρίσι από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και τον Αμερικανό ομόλογό του ‘Αντονι Μπλίνκεν. Οι δύο αξιωματούχοι κάλεσαν την Τεχεράνη να πάρει “δύσκολες” αποφάσεις χωρίς να καθυστερεί πλέον προκειμένου να βοηθήσει να διασωθεί η συμφωνία αυτή.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Ομάδα Αλήθειας: «Mαύρο ταμείο» της ΝΔ και του Μαξίμου η Blue Skies
Τα πρόσωπα και η διαδρομή του χρήματος - Νέες αποκαλύψεις

Τους πότιζαν κρασί και τους παγίδευαν - Ρώσοι χάκερς σε Ευρωπαίους διπλωμάτες
Όπως αποκαλύπτει το Politico το κρασί έγινε ο Δούρειος Ίππος των χάκερ για να αποκτήσουν πρόσβαση σε mail Ευρωπαίων αξιωματούχων

Aντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Όσοι γνωρίζουν το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία, ξέρουν καλά ότι πιο φανατικοί εθνικιστές είναι οι λεγόμενοι «Κεμαλιστές» της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, παρά το AKP του Ερντογάν

Τέλος χρόνου για τους καθαρισμούς των οικοπέδων – Έρχονται πρόστιμα
Οι αρμόδιες αρχές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου ώστε οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των συγκεκριμένων χώρων να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ενέργειες άμεσα καθώς βρισκόμαστε λιγότερο από 15 ημέρες από την εκπνοή της προθεσμίας

Ρούμπιο: Αν δεν τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ θα πρέπει να εγκαταλείψουν την προσπάθεια
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο έκανε σχετικές δηλώσεις στο Παρίσι ύστερα από συνάντηση με Ευρωπαίους και Ουκρανούς αξιωματούχους

Η Ελλάδα ανακήρυξε ΑΟΖ από το Ιόνιο έως το Ταίναρο - Τι αναφέρεται στο Προεδρικό Διάταγμα
Το Προεδρικό Διάταγμα λαμβάνει υπόψη τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδας – Ιταλίας του 2020

Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τα ορυκτά – Τι περιλαμβάνει
Η Γιούλια Σβιρεντένκο, πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Ουκρανία και υπουργός Οικονομίας, επιβεβαίωσε ότι το μνημόνιο προθέσεων υπογράφηκε ανάμεσα σε Κίεβο και Ουάσινγκτον

Αδειάζει η Αθήνα - Αυξημένη κίνηση στα λιμάνια και έκτακτα δρομολόγια στα ΚΤΕΛ
Το αδιαχώρητο επικρατεί από νωρίς στο λιμάνι του Πειραιά, απ’ όπου χιλιάδες εκδρομείς του Πάσχα αναχωρούν για νησιωτικούς προορισμούς

Το TikTok του Μητσοτάκη: «Οδήγηση και αλκοόλ δεν πάνε μαζί, ποτέ»
Το μήνυμα για τους εκδρομείς του Πάσχα και την ασφάλεια στους δρόμους

Η Μελόνι σε ρόλο... γεφυροποιού μεταξύ ΕΕ - Τραμπ
Η Μελόνι έχει περιγράψει τους δασμούς του Τραμπ στα αγαθά της ΕΕ ως «λάθος», αλλά φαίνεται να ακολουθεί μια πιο προσεκτική προσέγγιση