
Έντονο προβληματισμό προκαλεί η ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, ότι ακόμα δεν έχει λάβει καμία απάντηση από το Ιράν, αναφορικά με την πιθανή επέκταση του προσωρινού διακανονισμού για τις επιθεωρήσεις στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις, που μόλις εξέπνευσε.
Ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι ενημέρωσε το Συμβούλιο των κυβερνητών ότι η Τεχεράνη δεν έχει απαντήσει στην επιστολή που της απέστειλε για το θέμα αυτό.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείου, το Ιράν δεν έχει διευκρινίσει αν προτίθεται να διατηρήσει τον υφιστάμενο διακανονισμό, σύμφωνα με τον οποίον η ΙΑΕΑ μπορεί να συνεχίσει να ασκεί επιθεώρηση στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ επιμένει στη «ζωτική σημασία της συνέχισης του απαραίτητου έργου επαλήθευσης και παρακολούθησης των δραστηριοτήτων του Ιράν», ζητώντας από την Τεζεράνη μια ζητώντας «άμεση απάντηση».
Το Ιράν δεν έχει υποχρέωση να απαντήσει στο αίτημα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας όσον αφορά μια επέκταση της συμφωνίας των επιθεωρήσεων στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις, τόνισε σήμερα ο Ιρανός απεσταλμένος στην ΙΑΕΑ, μετά τη δήλωση του επικεφαλής της διεθνούς υπηρεσίας ότι το Ιράν χρειάζεται να απαντήσει άμεσα.
Ο πρεσβευτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη διεθνή υπηρεσία Καζέμ Γαριμπαμπαντί “δήλωσε ότι το Ιράν δεν οφείλει να συμμορφωθεί” με το αίτημα του επικεφαλής της ΙΑΕΑ, μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.
– Η Τεχεράνη απαντά σε Παρίσι και Ουάσινγκτον: αυτοί “πρέπει να πάρουν την απόφασή τους” –
Παράλληλα, η Τεχεράνη απάντησε στο Παρίσι και στην Ουάσινγκτον σε σχέση με τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα, τονίζοντας ότι αυτοί “πρέπει να πάρουν την απόφασή τους”.
Το μέλλον της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα δεν εξαρτάται από μια ιρανική απόφαση αλλά από την απάντηση που το Παρίσι και η Ουάσινγκτον θα δώσουν στις απαιτήσεις της Τεχεράνης, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας.
“Οι αντίπαλες πλευρές είναι αυτές που πρέπει να πάρουν την απόφασή τους”, υπογράμμισε ο Σαΐντ Χατιμπζαντέχ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σε απάντηση των δηλώσεων που έγιναν νωρίτερα στο Παρίσι από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και τον Αμερικανό ομόλογό του ‘Αντονι Μπλίνκεν. Οι δύο αξιωματούχοι κάλεσαν την Τεχεράνη να πάρει “δύσκολες” αποφάσεις χωρίς να καθυστερεί πλέον προκειμένου να βοηθήσει να διασωθεί η συμφωνία αυτή.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Το μήνυμα Χατζηδάκη μετά την αναβάθμισή του
Ο Χατζηδάκης πηγαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου αναλαμβάνοντας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με ρόλο συντονιστή για την παρακολούθηση του έργου των παραγωγικών υπουργείων

Το Who is Who των 15 νέων προσώπων της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό
Δεκαπέντε είναι τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση αφού ο ανασχηματισμός που αναμενόταν μετά την πρόταση δυσπιστίας και τα μαζικότατα συλλαλητήρια για τα Τέμπη έγινε το πρωί της Παρασκευής

Αρίστος Δοξιάδης: Ένας επενδυτής των start ups αναλαμβάνει την Έρευνα και Ανάπτυξη
Ο Αρίστος Δοξιάδης είναι συνεργάτης στη Big Pi, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που επενδύει στην Ελλάδα και υποστηρίζει τη φιλόδοξη καινοτομία

Βλέπει υψηλότερα επίπεδα το ΧΑ - Στο επίκεντρο η Πειραιώς
Αν και δέχεται το ΧΑ κάποιες πιέσεις κατοχύρωσης κερδών, δεν δείχνουν προς ώρας ικανές να διαταράξουν την ανοδική του πορεία

Με «συνταγή» Πιερρακάκη στην οικονομία μέχρι τις εκλογές
Ποιους «καυτούς» φακέλους αναλαμβάνει ο νέος τσάρος της ελληνικής οικονομίας - Το πακέτο της ΔΕΘ, οι αμυντικές δαπάνες και τα μέτρα ενίσχυσης έναντι της ακρίβειας

Οι μεγάλες ανατροπές - Ποιοι μένουν εκτός κυβέρνησης
Ο ανασχηματισμός αφήνει 14 υπουργούς και υφυπουργούς εκτός κυβέρνησης

«Ανασχηματισμός μεγάλης ανανέωσης - Ευκαιρίες στη νέα γενιά» λένε κυβερνητικοί κύκλοι
«Ανασχηματισμός μεγάλης ανανέωσης και ευκαιριών στη νέα γενιά» είναι το σχόλιο κυβερνητικών κύκλων

Ανασχηματισμός: Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση - Όλα τα ονόματα
Ποια υπουργεία αλλάζουν χέρια, ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται και ποιοι αναβαθμίζονται

Ανασχηματισμός: Στις 11:00 η ανακοίνωση για τη νέα κυβέρνηση
Στις 11.00 ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, θα ανακοινώσει τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης.

Ουκρανία: Η διαπραγμάτευση τώρα ξεκινά
Η Ρωσία δεν δείχνει διατεθειμένη να αποδεχτεί με τρόπο βιαστικό μια εκεχειρία στην Ουκρανία χωρίς να αρνείται τη σχετική διαπραγμάτευση