Στο «μικροσκόπιο» της κυβέρνησης αλλά και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας βρίσκεται η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού, εξαιτίας της υψηλής μεταδοτικότητάς της, ιδίως σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, αυτός είναι κι ένας από τους βασικούς λόγους, για τους οποίους θα πρέπει να επιταχυνθεί η Επιχείρηση «Ελευθερία», ώστε να χτιστεί μέσα σε διάστημα περίπου 60 ημερών το «τείχος ανοσίας» έναντι της Covid 19.
Για το θέμα της μετάλλαξης Δέλτα τοποθετήθηκε την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ενδεικτικά, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «το μείζον, στην παρούσα φάση, είναι να πείσουμε τους πιο αναποφάσιστους να εμβολιαστούν».
Κικίλιας: Οι μεταλλάξεις κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη εμβολιασμού
Την ίδια ώρα, έκκληση να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα εντοπίζεται πλέον και στην χώρα μας απηύθυνε προς τους πολίτες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Euronews, ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι κυβέρνηση και ειδικοί είναι επί ποδός για το ζήτημα της μετάλλαξης και τόνισε: «Αυτοί οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Από τη στιγμή που η Επιστήμη έχει δώσει όπλα για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, είναι κρίμα να θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας και τη ζωή των συνανθρώπων μας και αυτή η μετάλλαξη πράγματι αποτελεί έναν κίνδυνο.»
Ο υπουργός Υγείας ρωτήθηκε επίσης για το ενδεχόμενο τοπικών lockdown εφόσον κριθεί αναγκαίο, για να απαντήσει ότι δεν του αρέσει να προτρέχει και προκρίνεται η κοινωνική υπευθυνότητα και αλληλεγγύη.
Υπογράμμισε ότι «από εκεί και πέρα όμως, από τη στιγμή που σου δίνει η οργανωμένη Πολιτεία εδώ και σε όλο τον κόσμο τη δυνατότητα να εξασφαλίσεις εμβολιαζόμενος τη ζωή σου, την υγεία σου, της οικογένειάς σου, αυτή είναι μια ευκαιρία που πρέπει να την αρπάξεις» και κατέληξε, τονίζοντας: «Δεν μπορούμε μόνιμα να ζούμε κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας. Δεν μπορεί μόνιμα να μην υπάρχει κοινωνική ζωή, οικονομική δραστηριότητα, να μην υπάρχει τουρισμός που είναι η βαριά μας βιομηχανία».
Σαρηγιάννης: Η μετάλλαξη «Δέλτα» θα επικρατήσει έως το τέλος Αυγούστου
Για τη μετάλλαξη Δέλτα και την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού στην Ελλάδα μίλησε στο LIVE NEWS ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Όπως σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης οι μελέτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμωδών Νόσων προβλέπουν ότι η ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού θα μπορούσε να αφορά και το 90% των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη μέχρι το τέλος Αυγούστου.
«Αυτό γίνεται γιατί έχει 70% πιο γρήγορο ρυθμό μετάδοσης από τη βρετανική μετάλλαξη και διπλάσιο ρυθμό μετάδοσης από τον πρωτογενή ιό που είχαμε πέρυσι» υπογράμμισε ο καθηγητής του ΑΠΘ, ωστόσο σημείωσε ότι ο ρυθμός δράσης της μετάλλαξης δεν έχει αλλάξει.
Παράλληλα, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης τόνισε ότι όποιος έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις και έχει δημιουργήσει τα αντισώματα -έχουν περάσει οι δύο εβδομάδες από τον εμβολιασμό του- είναι ασφαλής απέναντι στη μετάλλαξη «Δέλτα», υποστηρίζοντας επίσης ότι όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca είναι πιο ασφαλείς λόγω του μηχανισμού που δρα το συγκεκριμένο εμβόλιο.
«Η βασική λύση για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ο άμεσως εμβολιασμός και να μην ρίξουμε το τείχος προστασίας» συμπλήρωσε ο κ. Σαρηγιάννης.
Μόσιαλος: Κίνδυνος για τους ανεμβολίαστους η μετάλλαξη Δέλτα
«Δεν θα βγάλουμε τις μάσκες στους εσωτερικούς χώρους. Μόνον στους εξωτερικούς όπου η μετάδοση είναι 18-20% μικρότερη», τόνισε ο Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας στον κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.
Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE αναφερόμενος στην μετάλλαξη Δέλτα εκτίμησε ότι θα επικρατήσει στον Ευρώπη σε ποσοστό 90%, υπογράμμισε ότι μεταδίδεται ταχύτερα από την βρετανική και προειδοποίησε ότι κινδυνεύουν κυρίως οι ανεμβολίαστοι. ‘
Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca, αντιμετωπίζουν την μετάλλαξη Δέλτα σε ποσοστά 96% και 92%, αντιστοίχως, όπως έχουν δείξει μελέτες στην Μεγάλη Βρετανία. Για τα εμβόλια της J&J και Moderna διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν σχετικές μελέτες αλλα εκτίμησε ότι ως «αδελφάκια» των Pfizer και AstraZeneca θα έχουν κάλυψη πάνω απο 90%.
Ο κ. Μόσιαλος προειδοποίησε ότι οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα πρέπει να φτάσουν το 80% προκειμένου να αποφύγουμε το 4ο κύμα τον Σεπτέμβριο. Ζήτησε εντατικοποίηση των εμβολιασμών στους άνω των 60 ετών.
Τέλος, επεσήμανε ότι στις ΗΠΑ, τους τελευταίους 2 μήνες, το 99,9% των νέων κρουσμάτων ήταν ανεμβολίαστοι όπως και το 99,2% των θανούντων.
Συρίγος για μετάλλαξη Δέλτα: Επικίνδυνη για ανεμβολίαστους-Πώς θα σταματούσε η πανδημία
Πρόκειται για μια πιο μεταδοτική μεταλλαγμένη μορφή του ιού και αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να ανησυχούν πολύ, τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας Ογκολογίας στο ΕΚΠΑ και διευθυντής της Γ’ παθολογικής κλινικής στο νοσοκομείο Σωτηρία, Κωνσταντίνος Συρίγος αναφερόμενος εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.
Όπως εξήγησε αυτοί που έχουν εμβολιαστεί ή δεν θα νοσήσουν γιατί σε ένα μεγάλο ποσοστό καλύπτονται από τον εμβολιασμό ή θα νοσήσουν ήπια. «Είναι αρκετά ασφαλείς όσοι έχουν εμβολιαστεί. Νοσούν ελαφρά σίγουρα . Σίγουρα δεν χρειάζονται εντατική και δεν καταλήγουν και ακόμα δεν είμαστε σίγουροι για το να μεταδίδουν τον ιό» σημείωσε μεταξύ άλλων.
Αντίθετα όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί είπε πως θα έχουν μεγάλο πρόβλημα. «Για τους ανεμβολιαστους είναι πιο θανατηφόρα» είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για τα σενάρια περι επικράτησης αυτού του στελέχους στην χώρα μας μέσα στο καλοκαίρι ο ίδιος ανέφερε πως τα επιδημιολογικά μοντέλα από χώρες όπως Ισραήλ και Βρετανία που είναι πιο προχωρημένοι στην Ε.Ε όσον αφορά τον εμβολιασμό δείχνουν ότι υπάρχει κίνδυνος να είναι η μετάλλαξη που θα επικρατήσει στην Ευρώπη και πως αν υπάρξει τέταρτο κύμα πιθανότητα να προκύψει από αυτό το στέλεχος. «Άρα είναι λόγος για να ανησυχούμε για την δημόσια υγέια».
Για τις μικρές κοινωνίες και τα ενδεχόμενα τοπικού lockdown ανέφερε πως εάν δεν υπάρχει ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμων αναγκαστικά δεν υπάρχει άλλη λύση. «Αν αυξηθούν τα κρούσματα θα πρέπει να γίνει μικρό lockdown».
Τα εμβόλια η λύση
Στο ερώτημα του πότε θα ξεμπερδέψουμε από τον κορωνοιό ο ίδιος απαντά πως οι μεταλλάξεις συμβαίνουν γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού είναι ανεμβολίαστο. «Αν αποκτούσαμε ανοσία στο 80% του παγκόσμιου πληθυσμού αμέσως θα σταματούσε η πανδημία» δήλωσε ενδεικτικά ενώ πρόσθεσε πως τα προνόμια των εμβολιασμένων είναι μια σωστή πρακτική.
Ερωτηθείς για το τείχος ανοσίας στην Ελλάδα είπε πως παλιά χρειαζόμαστε 60-65% εμβολιασμένους για να το χτίσουμε ενώ τώρα με την νέα μετάλλαξη για να θεωρήσουμε ότι είμαστε θωρακισμένοι από τον ιο πρέπει να φτάσουμε το 75%.
«Εύχομαι να φτάσουμε σε αυτό με τον εμβολιασμό και όχι με νόσηση» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Latest News
Ποιες χώρες κάθονται (περισσότερο) σε αναμμένα κάρβουνα για το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ
Ολος ο κόσμος έχει το βλέμμα προσηλωμένο στις εκλογές των ΗΠΑ - Για κάποιες, όμως, διακυβεύονται περισσότερα από το αποτέλεσμα
Οι 15 καθοριστικές προεκλογικές στιγμές με… απόπειρες δολοφονίας και πολλά λεφτά
Η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ τα είχε όλα. Ας θυμηθούμε τις 15 στιγμές που την καθόρισαν
Τι πραγματικά θέλει ο Πούτιν από τις εκλογές στις ΗΠΑ - Aνάλυση του Politico
Στην πραγματικότητα κανένας από τους δύο υποψήφιους μελλοντικούς προέδρους των ΗΠΑ δεν είναι πιθανό να προσφέρει όλα όσα θέλει ο Πούτιν
Τι θα φέρουν οι αμερικανικές εκλογές στις εταιρείες των ΗΠΑ;
Το αποτέλεσμα θα έχει μεγάλες συνέπειες για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, των αυτοκινήτων και των φαρμάκων
Κόλαφος για τα αδέρφια Καρυπίδη οι αποκαλύψεις της νομικής συμβούλου του Μαρινάκη
Τι απαντά η νομική σύμβουλος του Βαγγέλη Μαρινάκη σε όσα ψευδώς «διαρρέουν» οι Θεόδωρος Καρυπίδης και η Ειρήνη Καρυπίδη την ώρα που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συκοφαντική εκστρατεία
Τα πιθανά σενάρια του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ
Δημοσκοπήσεις σε επτά πολιτείες-κλειδιά στις ΗΠΑ δείχνουν οριακή διαφορά, μεταξύ Χάρις και Τραμπ – Κάθε ένας προηγείται σε ορισμένες περιοχές κατά μόλις μια ή δύο μονάδες
Πέρασε από την επιτροπή της Ευρωβουλής η υποψηφιότητα Τζιτζικώστα για την Κομισιόν
Η εκλογή από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται επί του παρόντος να πραγματοποιηθεί κατά τη σύνοδο ολομέλειας της 25ης - 28ης Νοεμβρίου
Γιατί καθυστερούν τα αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ - Τι συμβαίνει με τις επιστολικές ψήφους
Η Νέα Υόρκη εκσυγχρόνισε την διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων, όμως η Αριζόνα και άλλες Πολιτείες τη δυσχέραναν
Εφιάλτες στην Ευρώπη από μια πιθανή νίκη του Τραμπ
Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οικό και την προεδρία των ΗΠΑ θα αποσταθεροποιούσε περαιτέρω μια ήδη αποδυναμωμένη ήπειρο
Δύσκολα ανατρέπεται η τάση αύξησης της υπογεννητικότητας στη Δύση
Πως θα περάσουμε από έναν δημογραφικό χειμώνα σε μία νεανική άνοιξη