
«Πράσινη» στροφή από τις Βρυξέλλες, με την τοπική κυβέρνηση να αποφασίζει καθολική απαγόρευση όλων των οχημάτων ντίζελ έως το 2030, σε μια προσπάθεια να «πιάσει» τους περιβαλλοντολογικούς στόχους της Ε.Ε. για μηδενισμό των ρύπων μέχρι το 2050.
Η απαγόρευση διευρύνεται και σε άλλες κατηγορίες. Τα σκούτερ με ντίζελ θα απαγορευτούν νωρίτερα, από το 2025, αν και οι μοτοσυκλέτες θα έχουν ένα μεγαλύτερο περιθώριο μέχρι το 2035. Το 2035 θα επιβληθεί και απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων που «τρέχουν» με φυσικό αέριο, που επίσης δεν θεωρείται φιλικό προς το περιβάλλον.
Οι ρύποι από τα οχήματα στοχοποιούνται για το 30% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ευρύτερη περιοχή των Βρυξελλών, ένα ποσοστό που έχει παραμείνει σταθερό σχεδόν από το 1990. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα περίπου 100 θάνατοι ετησίως να αποδίδονται ευθέως στην ατμοσφαιρική ρύπανση της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.
Στόχος του νέου πλάνου είναι η μείωση των ρύπων κατά 65% με 70% μέχρι το 2030.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών που θα πρέπει να στραφούν σε ηλεκτρικά οχήματα, η τοπική κυβέρνηση θα εγκαταστήσει συνολικά 22.000 φορτιστές, ενώ θα δρομολογήσει σημαντικές επενδύσεις για την ενίσχυση των ΜΜΜ. Ήδη για τη φετινή χρονιά έχουν δρομολογηθεί κονδύλια της τάξεως του 1 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να ανακοινώσει, στις 14 Ιουλίου, ένα νέο αυστηρότερο πλαίσιο για τα νέα αυτοκίνητα στην Ε.Ε., με στόχο να ανανεωθεί ο στόλος των οχημάτων που κυκλοφορούν στους ευρωπαϊκούς δρόμους και δη, την αντικατάσταση τους κυρίως με ηλεκτρικά οχήματα. Μάλιστα, είναι εξαιρετικά πιθανόν να καθορίζει και συγκεκριμένη ημερομηνία για την απαγόρευση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων με μηχανές ντίζελ.


Latest News

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων

Ομάδα Task Force από την Messaritis Ανανεώσιμες για έργα της Ομάδας Β
Tην Κυριακή 6 Απριλίου, η Messaritis Ανανεώσιμες κλήθηκε να αποκόψει περί τους 80 σταθμούς και το κατάφερε με επιτυχία

Η Μελόνι ζητά αναθεώρηση της ευρωπαϊκής πολιτικής για το περιβάλλον
Η ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, προτίθεται να ζητήσει αναθεώρηση των ιδεολογικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας

Συνεργασία Schneider Electric-Dimand για πιο βιώσιμα και ενεργειακά αποδοτικά κτίρια
Μέχρι σήμερα, οι δύο εταιρείες έχουν συνεργαστεί, τόσο σε νέα κτίρια, όσο και σε ανακαινισμένες εμβληματικές δομές που αναβαθμίζουν το αστικό τοπίο της Αθήνας και του Πειραιά

Αυξημένη επιφυλακή για μπλακ άουτ στο ρεύμα – Ζητά περικοπές σε φωτοβολταϊκά ο ΑΔΜΗΕ
Κατάσταση αυξημένης επιφυλακής για το ηλεκτρικό ρεύμα κήρυξε ο ΑΔΜΗΕ – Γιατί ζητά να βγουν από την «πρίζα» φωτοβολταϊκά

Οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν - Έρχονται μέτρα για την Καθαρή Ενέργεια στη βιομηχανία
Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της ΕΕ - Tα μέτρα για την μετάβαση στην καθαρή ενέργεια