Σε 6 δισ. ευρώ τον χρόνο υπολογίζονται οι απώλειες από φορολογικά έσοδα για το ελληνικό δημόσιο από τοπαράνομο εμπόριο, συμπεριλαμβανομένης της διακίνησης αλκοολούχων ποτών, καυσίμων και καπνού. Την ίδια στιγμή, οι νόμιμες επιχειρήσεις χάνουν από αυτό έναν τζίρο της τάξης των 20 δισ. ευρώ. Αυτό είπε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας σε τηλεημερίδα για την παράνομη διακίνηση και διάθεση αλκοολούχων ποτών που διοργάνωσε η Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της ΑΑΔΕ.

Ο κ. Μίχαλος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «το παράνομο εμπόριο -στο πλαίσιο του οποίου εντάσσεται και το λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών– είναι μια από τις μεγάλες μάστιγες της εποχής μας. Ένα πολυδιάστατο πρόβλημα, που πλήττει σοβαρά τις νόμιμες επιχειρήσεις, την απασχόληση και την οικονομία, ενώ δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των καταναλωτών. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι το παράνομο εμπόριο συνολικά –συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, του αλκοόλ και του καπνού– προκαλεί κάθε χρόνο απώλειες της τάξης των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε διαφυγόντα τζίρο από την αγορά. Επίσης, στερεί από το κράτος φορολογικά έσοδα άνω των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως».

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες του ΕΒΕΑ τα τελευταία δέκα χρόνια σε σχέση με το παράνομο εμπόριο, επεσήμανε τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των καταναλωτών και τη συμμετοχή του επιμελητηρίου σε προσπάθειες εντοπισμού κυκλωμάτων, σε συνεργασία με τις αρμόδιες διωκτικές αρχές, αλλά και με εταιρείες και ιδιωτικούς ερευνητές.

«Αυτό που προκύπτει κυρίως από την εμπειρία μας, είναι η ανάγκη για καλύτερο συντονισμό των σχετικών δράσεων. Ουσιαστικά, για την αντιμετώπιση της διασποράς των αρμοδιοτήτων και των επικαλύψεων μεταξύ δεκάδων υπηρεσιών και φορέων του δημοσίου τομέα», είπε ο ίδιος.

Οι προτάσεις των επιμελητηρίων για το παράνομο εμπόριο, στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Μίχαλος, συνοψίζονται στα εξής:

·         Περαιτέρω αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός της σχετικής νομοθεσίας.

·         Εντατικοποίηση της αστυνόμευσης στις περιοχές όπου ανθεί η παράνομη εμπορική δραστηριότητα.

·         Ενίσχυση των μέσων και εργαλείων, για την αποτελεσματική άσκηση του έργου των διωκτικών αρχών.

·         Επισήμανση καταστημάτων που λειτουργούν χωρίς νόμιμες άδειες.

·         Αυστηρή εποπτεία και δικλείδες ενάντια στη διαφθορά και τη συναλλαγή, ανάμεσα σε κυκλώματα και επίορκους κρατικούς λειτουργούς.

·         Διαμόρφωση μιας δυναμικής εθνικής εκστρατείας επικοινωνίας, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «πέρα από το θέμα της καταστολής, καλούμαστε να εργαστούμε και στον τομέα της πρόληψης: σήμερα παραμένει ανησυχητικά υψηλό το ποσοστό των πολιτών, οι οποίοι συνειδητά αγοράζουν προϊόντα παράνομης διακίνησης, είτε αγνοώντας είτε υποβαθμίζοντας τη σοβαρότητα των κινδύνων. Είναι επίσης πολλές οι περιπτώσεις νόμιμων επιχειρηματιών, οι οποίοι γνωρίζουν για την ύπαρξη παράνομων αποθηκών και παρ’ όλα αυτά διστάζουν να απευθυνθούν στις αρχές».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Θεοδωρικάκος: Δεν είναι αποδεκτές αυξήσεις 15% στα ασφάλιστρα Υγείας – Έρχεται νέος νόμος – Τέλος ο δείκτης ΙΟΒΕ
Οικονομία |

Θεοδωρικάκος: Δεν είναι αποδεκτές αυξήσεις 15% στα ασφάλιστρα Υγείας - Έρχεται νέος νόμος - Τέλος ο δείκτης ΙΟΒΕ

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος κάλεσε τις εταιρείες να προσαρμοστούν άμεσα – Έλεγχος και για καρτέλ στην ιδιωτική υγεία - Πλήρης επιβεβαίωση του ΟΤ